Left Right
scrollTop top

Nieuw te streamen deze week: alle seizoenen van ‘The Americans’, nieuwe seizoenen van ‘Betty’, ‘Elite’ en ‘Love, Victor’, nieuwe reeksen ‘Glad IJs’ en ‘Physical’ én de gloednieuwe Pixar-film ‘Luca’


Puffen en zweten: dat is een beknopte samenvatting van hoe onze voorbije week eruit zag. Vanaf dit weekend tekent de weerapp echter een ander beeldje: iets lagere temperaturen met wolkjes en regendruppels. Dat wil dus zeggen: weer tijd voor binnendingen. En dan denken wij meteen aan wat er zoal allemaal te streamen valt, natuurlijk.

Series

We beginnen met steengoed nieuws, want The Americans was lang niet te streamen. Sinds begin dit jaar stond de uitstekende reeks al op Amazon Prime, maar nu zijn alle zes seizoenen ook op Star (Disney+) gearriveerd. 75 afleveringen en een stevige 56 uur televisie: we zijn er ons van bewust dat het afschrikwekkend kan werken, maar The Americans is echt zo veel tijd echt waard.

Elizabeth en Philip lijken een doorsnee koppel, hebben twee kinderen en baten een reisbureau uit. In werkelijkheid zijn zij spionnen voor de Russische geheime dienst, de KGB. De mix tussen hun bestaan als spion en hun gezinsleven geeft de serie zijn diepte. Het feit dat zij ouders zijn die ook maar hun best doen om twee kinderen op te voeden doet ons The Sopranos-gewijs sympathie krijgen voor twee gewelddadige spionnen.

Ook op Star (Disney+) is het tweede seizoen van Love, Victor van start gegaan. In deze spin-off serie van Love, Simon vat Victor een nieuw schooljaar aan. Dat doet hij na een zomervakantie met Benji en met een gezonde portie zenuwen. Elke week zal er een nieuwe aflevering van de reeks verschijnen.

Nog een portie tienerdrama krijgen we met het tweede seizoen van Betty, te volgen via Streamz. Aan de opzet is weinig veranderd: we volgen een stel tieners die zich al skatend door hun leven voortbewegen. De grootste verandering sinds het eerste seizoen heet Covid-19. De eerste twee afleveringen zijn al te zien, de volgende vier weken volgt er nog elke keer een aflevering.

We stappen nog niet van de tieners af, want ook in Dawson’s Creek lopen ze rond. Dawson is een filmfreak die in een klein Amerikaans stadje woont. Hij heeft al jarenlang een sterke band met zijn buurmeisje Joey. Heimelijk is hij verliefd op haar, maar dat weten noch Joey noch zijn beste vriend Pacey. Wanneer Jen in het stadje arriveert, lijkt ze eerst de boel op stelten te gaan zetten, maar vindt ze al snel haar plaatsje binnen de vriendengroep. De vier tieners in Dawson’s Creek praten vooral heel veel over complexe emoties, maar dat maakt de jeugdnostalgie er niet minder op. Wij waren ook heimelijk verliefd op Joey en droomden van eenzelfde soort vriendengroep. Via Streamz zijn nu de eerste vier seizoenen van de reeks te zien, de volgende twee volgen in de volgende weken.

Helemaal nieuw op Streamz is de Vlaamse reeks Glad IJs. Phil “Frisco” is een hardwerkende selfmade man die extreem populair is onder zijn werknemers, maar onwetend is over alles wat er gebeurt in zijn eigen familie. Wanneer Phil ontvoerd wordt staat het hele land in rep en roer. In de serie zien we bekende koppen als Lucas Van den Eynde, Koen De Bouw, Viv Van Dingen en Nico Sturm aan het werk. De regie is in handen van Raf Reyntjens – die onlangs ook al de hand had in Streamz Original Déjà Vu – en Koen Van Sande.

De laatste weken lanceert AppleTV+ iedere keer een nieuwe serie. Deze week is dat niet anders. Op het streamingplatform is nu de eerste drie afleveringen van Physical te vinden, een dramedy-reeks die ons terug katapulteert naar de jaren tachtig. Daar komen we in de rage van het fitnessen terecht. We maken kennis met een eenzame, maar schijnbaar plichtsgetrouwe huisvrouw, Sheila Rubin genaamd (gespeeld door Rosie Byrne). Ze raakt verslaafd aan de in de jaren tachtig erg populaire televisiefitness en besluit om er zelfs haar eigen bedrijfje in te starten.

Geen huismoeders, maar wel Workin Moms in het vijfde seizoen alweer van de gelijknamige op Netflix te vinden reeks. De serie vertelt het verhaal van ouders die de eeuwige strijd op zoek naar een balans in hun leven voeren. In het nieuwe seizoen staat Kate onder druk op het werk en Anne wil er graag bij horen, ondanks haar nieuwe dubieuze vrienden.

Er is ook heel veel Elite te vinden op Netflix deze week. In aanloop naar het vierde seizoen van de Spaanse reeks zijn eveneens vier minireeksen van telkens drie afleveringen gelost: de Elite Historias Breves. In het vierde seizoen beginnen we dan gewoon opnieuw en volgen we drie nieuwe leerlingen die hun carrière op Las Encinas starten. Daar horen uiteraard ook een hoop romantische verwikkelingen en een nieuw mysterie bij.

Voor de nieuwe reeks Katla, die nu eveneens op Netflix te vinden is, trekken we naar IJsland. Katla is de naam van een vulkaan die al een jaar lang onophoudelijk aan het uitbarsten is. Tegen die achtergrond is Grima op zoek naar haar vermiste zus, die verdween op de dag dat de uitbarsting startte. Tegelijkertijd beginnen de bewoners van de omgeving bezoek te krijgen van onverwachte en ongenode gasten.

We kunnen ook het tweede seizoen van Black Summer verwelkomen op Netflix. In deze zombiereeks zien we hoe de winter is aangebroken. Die biedt nieuwe uitdagingen in de steeds voortdurende zombieapocalypse. Ondertussen moeten de overleden zich ook weren tegen de gewelddadige milities die het blijkbaar niet alleen op de ondoden hebben gemunt.

Turkse series, ze doen het best goed op Netflix, alleen is het voor ons nog grotendeels onontgonnen terrein. Daar komt misschien verandering in met het derde seizoen van de Turkse Netflix Original Atiye (The Gift), een reeks die bij zijn release op uitsluitend goeie reacties kon rekenen. Het verhaal draait rond de kunstenares Atiye die geheimen ontdekt op een Anatolische archeologische site die ook een link naar haar verleden blootleggen. In het derde seizoen maken we een stevige tijdssprong van acht jaar.

Nieuwe films

Bij Pixar zijn ze een beetje op hun tenen getrapt, want na Soul in december 2020 is Luca hun tweede film op rij die zonder cinemarelease op Disney+ terecht komt. De film neemt ons mee naar de Italiaanse Riviéra, daar woont Luca. Het is zomer en Luca ontmoet een andere jongen die zijn nieuwe beste vriend wordt.

Samen beleven ze een hoop mooie avonturen. De jongen brengt echter ook een diepgeworteld geheim met zich mee, want hij is stiekem een zeemonster die in een onderwaterwereld woont. Een onderwaterwereld die zich vlakbij het wateroppervlak bevindt.

Helemaal nieuw op Netflix is Fatherhood. Kevin Hart speelt hierin een vader die er helemaal alleen voor komt te staan wanneer zijn vrouw Liz amper één dag na de geboorte van hun dochtertje sterft. Matthew heeft geen andere keuze dan te midden van verdriet en rouw alleen in te staan voor de opvoeding van het nieuwe wezentje Madeline.

Een stuk donkerder nog gaat het eraan toe in A Family (Yakuzi And The Family), een 136 minuten durende film uit Japan die nu vanuit het niets op Netflix is gedropt. Daarin leren we Kenji kennen, een jongeman die na het overlijden van zijn vader onder de hoede wordt genomen van een misdaadbaas. Het duurt dan ook niet lang voor Kenji zich bij de Yakuza aansluit, de Japanse maffia. Het tweetal krijgt een vader-zoonrelatie en Kenji schopt het ver in de rangorde. Hier en daar wordt de film één van de beste films van 2021 genoemd.

Oudere films

Op Netflix is eveneens het eerste deel van John Wick (2014) toegevoegd. John Wick is een zeer gerespecteerd huurmoordenaar die zich uit het wereldje terugtrok om van een huiselijk leventje te genieten samen met zijn vrouw Helen. Wanneer zij overlijdt aan kanker en er een puppy bij hem thuis bezorgd wordt, zet hij dat leventje verder met zijn hond. Wanneer hij ’s nachts overvallen wordt en zijn hond Daisy vermoord wordt, besluit John Wick dat hij niet zal rusten voor hij wraak genomen heeft. De film is eveneens via Streamz+ te zien.

Ook op Streamz+ valt The Freshman (1990) te bekijken. Die film is alleen al de moeite omdat Marlon Brando erin te zien is, de legendarische acteur uit onder andere The Godfather en Apocalypse Now. In The Freshman zien we hoe de jongeman Clark zijn eerste jaar begint aan de familieacademie van New York. Nadat een dief zijn spullen jat, ontmoet Clark Carmine Sabatine , een importeur die enorm op een acteur uit The Godfather lijkt. Wanneer Sabatini hem een aanbod doet dat hij niet kan weigeren, komt hij terecht in een werkje waarbij bedreigde diersoorten en goeie dineetjes betrokken zijn. Een behoorlijk genietbare film die zelden nog te zien is en je meeneemt in film op meta-niveau.

Iets helemaal anders, maar even genietbaar is The Dark Crystal (1982), het passieproject van Jim Henson, het brein achter The Muppets. The Dark Crystal – nu te vinden op Streamz+ – speelt zich af in een andere wereld, op een andere planeet, in een andere tijd. Op de planeet Thra staat, in het hart ervan, het Kristal van de Waarheid. Het Kristal is de bron van al het leven op Thra en de bron die alle wezens op de planeet verbindt. Dankzij de stralen van het Kristal leven de Gelflings in een wereld van welvaart en vrede. Wanneer het kristal barst, komt er echter een einde aan hun gelukkige leven. Twee nieuwe rassen komen op, de vredelievende Mystici en de kwaadaardige Skeksis die erop uit zijn de wereld te domineren. Duizend jaar later is Jen de laatste der Gelflings. De Mystici sturen hem eropuit om het kristal weer heel te maken. Maar hij is erg jong en weet niet wat voor kwaad hem te wachten staat.

Documentaire

Iets helemaal anders vinden we op Amazon Prime: daar is het volledige seizoen van Clarkson’s Farm te vinden. Daar zien we Top Gear-alumni Jeremy Clarkson zoals we hem nooit eerder gezien hebben: op zijn boerderij. Clarkson bezit immers een grote boerderij in Oxfordshire. Op vraag van Amazon – en zonder twijfel ook voor heel veel geld – besloot hij om die voor een jaar ook zelf te runnen en dat experiment te laten filmen.

Nu de zomervakantie heel dichtbij komt en velen hun reisplannen hebben uitgesteld door de onzekerheid die rond corona hangt, kunnen we misschien voor hulp te rade bij Netflix. Daar kunnen we immers kijken naar The World’s Most Amazing Vacation Rentals. De eerste drie van in totaal acht afleveringen nemen ons respectievelijk mee naar Bali, Hawaii en zelfs naar private eilanden, maar toch belooft de reeks voor ieder budget iets in petto te hebben. We zijn benieuwd!

En om af te sluiten tippen we ook nog graag Metallica: Some Kind Of Monster (2004). De band werd zopas nog bekend gemaakt als headliner voor de openingsdag van Rock Werchter 2022, maar deze documentaire neemt ons mee naar meer complexe tijden. Toen de opnames aan het album St. Anger van start gingen zat de groep in een diep dal. Bassist Jason Newsted was net opgestapt, alcohol had het voor het zeggen en de onderlinge verhoudingen waren tot op een absoluut dieptepunt gedaald. Lichamelijk en geestelijk uitgeput kwamen ze op een dood spoor terecht en raakten zowel op persoonlijk als op artistiek vlak in een diepe crisis. De band ging in groepstherapie. Deze pijnlijke en doodeerlijke documentaire was lang moeilijk te vinden, maar staat nu dus gewoon weer op Netflix. Doe er je voordeel mee!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…