Left Right
scrollTop top

Nieuw te streamen deze week: ‘Only Murders In The Building’, nieuwe seizoenen ‘La Casa De Papel’, ‘Brooklyn Nine-Nine’, ‘Good Girls’, ‘This Is Us’ en ‘The Bold Type’ en concertfilm Billie Eilish


We zijn september binnen gestapt en de motor is dus weer op gang getrokken. De scholen zijn weer open, op de baan is het weer drukker, we zijn de werkvloer weer gaan opzoeken en voor de meesten onder ons is de vakantie alleen nog maar een herinnering. Eén ding verandert niet en dat is de zetel en de verschillende streamingdiensten die er voor ons zijn na een drukke werkdag. En zeker in de afgelopen week hebben ze daar flink hun best gedaan. met een selectie topfilms, een special rond Billie Eilish, 9/11-documentaires en een pak nieuwe seizoenen van vertrouwde series.

Series

Veel grote series zijn komen aankloppen met een nieuw seizoen in de afgelopen week, maar op Disney+ pakten ze uit met een gloednieuwe reeks. In Only Murders In The Building spelen twee mannen uit de antiekwinkel der acteurs – Steve Martin en Martin Short – naast de veel jongere Selena Gomez. Ze spelen drie mensen die in hetzelfde (nogal luxueuze) flatgebouw wonen. Wanneer er een incident plaatsvindt en blijkt dat één van hun buren zelfmoord heeft gepleegd ontdekken ze dat ze alle drie gefascineerd zijn door true crime. De drie besluiten op zoek te gaan naar de gehele waarheid en starten een podcast, maar leren ook al snel dat ze de anderen niet helemaal kunnen vertrouwen.

De reeks werd bedolven onder de goeie recensies en overtrof effectief op basis van de eerste afleveringen elke verwachting die we hadden. De twee eerste afleveringen zijn te bekijken via Disney+, vanaf nu volgt elke week een nieuwe aflevering.

Een paar dagen geleden liep plots het bericht binnen dat vanaf 20 september seizoen 1 tot 6 van Brooklyn Nine-Nine niet meer beschikbaar zullen zijn op Netflix wegens het verlopen van de rechten. Een grote klap, want de komische reeks rond een fictief politiekorps kent heel veel fans op de streamingdienst. Een zevende nieuw seizoen werd tegelijkertijd wel toegevoegd.

Het verhaal van La Casa De Papel is kenmerkend voor de invloed van Netflix op de wereld: de eerste twee seizoenen van de Spaanse reeks waarin een reeks overvallers de Koninklijke Munt in Madrid innamen had eigenlijk niet veel stof doen opwaaien. Het was pas toen Netflix de reeks aankocht en in hun aanbod opnam, zonder al te veel promotie, dat de reeks werd opgemerkt. Netflix maakte een Original van La Casa De Papel en liet een derde, vierde en vijfde seizoen maken en bewees in één keer ook dat ook reeksen die niet in het Engels gesproken werden een breed potentieel publiek hebben. Het vijfde seizoen is het laatste en wordt in twee gesplitst. Concreet wil dat zeggen dat er nu vijf nieuwe afleveringen beschikbaar zijn.

Ook Good Girls, een andere langlopende reeks uit het aanbod van Netflix, loopt op zijn laatste benen. Het net toegevoegde vierde seizoen is meteen ook het laatste. Om alles tot een mooi einde te kunnen brengen, is dit seizoen iets langer en zijn er zestien nieuwe afleveringen te bekijken.

Niet meer op Netflix, maar wel op Amazon Prime is het vierde seizoen van de succesreeks This Is Us toegevoegd. De reeks vertelt het verhaal van de familie Pearson over drie generaties heen en doet dat al verschillende seizoenen lang op precies het juiste toontje met het vermogen om net niet in de meligheid te vervallen en telkens weer oprecht ontroerend te zijn. In het vierde seizoen maken enkele nieuwe personages hun opwachting en verhuizen zowel Randall en Beth als Kate en Toby.

Wie door de eerste drie seizoenen van The Bold Type heen is – te bekijken via Netflix en Amazon Prime – kan nu op Amazon Prime ook seizoenen vier en vijf bekijken. Ook voor deze reeks is daarmee het einde bereikt, want het einde van seizoen vijf betekende ook meteen het einde van de reeks die rond de drie beste vriendinnen Jane, Kat en Sutton draait.

En voor de allerkleinsten onder ons is er op Disney+ de vijfdelige reeks Dug Days. Hierin duiken we het leven in van de hond uit de Pixar-film Up, in vijf korte afleveringen van ongeveer tien minuten. Ook de op 29 augustus overleden acteur Ed Asner is nog in de reeks te horen als Carl.

Nieuwe films

Het is gewaagd, maar Amazon Studios heeft een eigen versie van Cinderella gemaakt en we zijn even benieuwd naar het resultaat dan dat we er schrik voor hebben. In de nieuwe film is niemand minder dan popster Camila Cabello de Assepoester van dienst. Amazon gaat voor een naar eigen zeggen moderne hervertelling van het algekende verhaal. Daarbij kunnen ze ook rekenen op steracteurs als dina Menzel, Minnie Driver, James Corden, Nicholas Galitzine, Billy Porter en Pierce Brosnan. De film is nu op Amazon Prime te bekijken.

Een behoorlijk stille week op Streamz, maar op Streamz+ is wel Saint Maud te bekijken. Die recente horrorfilm draait om een verzorgster die zich om de stervende Amanda bekommert. In de periode dat ze met elkaar omgaan ontwikkelt Maud een obsessie voor de dame. Ze gaat zelfs zó ver dat ze Amanda’s ziel van de verdoemenis wil redden en zet hierbij haar eigen leven op het spel.

Daarnaast hebben ze bij Streamz ook nog The Human Voice aan hun aanbod toegevoegd, de eerste Engelstalige film van de Spaanse meester Pedro Almodóvar. Het gaat hier om een lockdownproject, een kortfilm van 30 minuten met Tilda Swinton in de hoofdrol. Het verhaal draait om een vrouw die na een relatie van vijf jaar aan de kant wordt geschoven door haar geliefde. Op de dag voor hij gaat trouwen met zijn nieuwe vriendin wacht ze wanhopig zijn telefoontje af. Dit wordt het laatste gesprek tussen het voormalige stel.

Over grootmeesters van de film gesproken: op filmplatform Sooner en op Cinema bij je Thuis vallen een zestal films van de Chinese cineast Wong Kar-Wai te huren. Dit aanbod volgt nadat een aantal van zijn films vorige maand te bekijken was in een beperkt aantal filmzalen. Wie de film nu gewoon thuis wil bekijken kan daar genieten van Chungking Express (1994), Fallen Angels (1995), Happy Together (1997), het meesterwerkje In The Mood For Love (2000) dat in het algemeen gezien wordt als zijn beste film, The Hand (2004) en 2046 (2004).

Ook Perdrix (2020) is beschikbaar gesteld voor alle abonnees van Sooner. Vorig jaar was de mooie Franse tragikomedie één van de films die geruisloos op de betalende platformen gedropt werd. In deze mooie film zijn we er getuige van hoe het leven van Pierre Perdrix verandert op het moment dat hij Juliette Webb ontmoet, zowel positief als negatief, zowel voor hemzelf als voor zijn naasten.

Oudere films

Een nieuwe maand ingestapt en dat wil dus traditioneel zeggen dat heel wat films een (nieuwe) thuis vinden. Netflix heeft daarbij in het bijzonder haar best gedaan deze week. De grootste en meest bijzondere aanwinst is A Ghost Story van David Lowery. De film kwam destijds niet in de zalen in België, maar wist desondanks het hart van vele filmliefhebbers te veroveren. Casey Affleck speelt in deze bijzondere film de spookachtige die terugkeert naar zijn voormalige thuis. Daar is hij getuige van zijn rouwende geliefde en kijkt hij toe hoe hijzelf naarmate de tijd vordert meer en meer uit het huis verdwijnt. Het ziet er een beetje onnozel uit, dat laken over het hoofd van Affleck, maar deze film zal je midscheeps raken.

Nog een zopas op Netflix toegevoegd pareltje is Zodiac (2007). Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van een beruchte seriemoordenaar die eind jaren 60 in San Francisco huishield. Deze moordenaar, die nooit opgepakt is, liet vreemde aanwijzingen en brieven achter bij zijn slachtoffers. Deze methode en het feit dat hij nooit is opgepakt geeft hem nog altijd een legendarische status. Regisseur van dienst is David Fincher, in de hoofdrollen zijn Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, Brian Cox en Robert Downey Jr. te herkennen. De film is overigens ook nog steeds op Amazon Prime te bekijken.

Uit dezelfde periode, maar een jaartje of twee ouder is The Constant Gardener. Ralph Fiennes krijgt hierin te horen dat het lijk van zijn vrouw (de immer charmante Rachel Weisz won een Oscar voor haar prestatie) verminkt is teruggevonden in Noord-Kenia en dat ze allicht een affaire had met een lokale arts, die nergens te bekennen is. Maar Justin, haar echtgenoot, gelooft niet dat zijn vrouw overspel pleegde en is vastbesloten om de waarheid te achterhalen. Een film die je niet alleen meesleept, maar die er ook geweldig uitziet. Ook deze is sinds kort op Netflix terug te vinden.

Dalen we nog twee jaartjes verder de tijd in, dan komen we bij Cold Mountain (2003) uit, een film die we het laatst bekeken toen de videotheken nog bestonden. We kijken er dus naar uit om deze film nog eens te kunnen bekijken, met dank aan Netflix. Deze 2,5 uur durende zit vertelt het verhaal over een soldaat (Jude Law) die gewond raakt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en besluit om te deserteren. Hij trekt naar zijn geboortedorp waar hij Ada (Nicole Kidman) hoopt te treffen, zijn geliefde. Ada krijgt in tussentijd de hulp van Ruby (Renée Zellweger) die Ada helpt bij het runner van haar boerderij. De film werd genomineerd voor zeven Oscars, maar enkel Renée Zellweger wist haar nominatie te verzilveren.

Een film die ook altijd weer een kijkbeurt waard is, is Moneyball (2011), terug van weggeweest op Netflix. Een rollend scenario van Aaron Sorkin (The West Wing, The Social Network, Molly’s Game, The Trial Of The Chicago 7, …) zorgt ervoor dat ook het verhaal van Billy Beane (Brad Pitt), die manager wordt van een baseballteam met geldproblemen, in snelvaart vooruit gaat. Om resultaten te boeken gebruikt hij een compleet door computer gegenereerde analyse om zijn spelers te vinden en zo een team vast te stellen voor de World Series.

ABBA is terug met twee nieuwe singles, een plaat in aantocht en een soort van digitale tournee. Netflix kon de comeback van de Mamma Mia!-films in hun catalogus dan ook niet beter timen. Het tweede deel komt er binnenkort aan, de eerste film (uit 2008 alweer) is nu al terug te vinden.

Nog één filmtip zouden we mee willen geven: de actieklassieker Speed (1994) is terug te vinden op Disney+. Sandra Bullock en Keanu Reeves spelen de hoofdrollen in een film waarin een geheim agent ervoor probeert te zorgen dat een bom op een bus niet ontploft. Daarvoor mag de bus nooit trager rijden dan 50 mijl per uur. De masochisten onder ons kunnen daarna (ook op Disney+) naar Speed 2: Cruise Control (1997) kijken, het vervolg dat in het algemeen beschouwd wordt als één van de slechtste films ooit gemaakt. Sandra Bullock is er daar nog bij, Keanu Reeves niet meer. De plaats van actie is geen bus meer, maar een luxeschip.

Docu & Muziek

Op 11 september – volgende zaterdag – is het 20 jaar geleden dat twee vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden en de wereld er voorgoed anders begon uit te zien. Dat is ook de streamingdiensten niet ontgaan. Op Netflix uit zich dat in de vijfdelige reeks Turning Point: 9/11 And The War On Terror. Daarin gaat het over de aanslagen van 9/11, Al Qaeda’s opkomst in de jaren 80 en de reactie van Amerika in binnen- en buitenland.

Op AppleTV+ heet de documentaire 9/11: Inside The President’s War Room, een co-productie van de streamingdienst met BBC. In deze anderhalf uur durende documentaire krijgen we de eerste reacties te zien van toenmalig president George W. Bush en zijn naaste staf en adviseurs toen het nieuws binnenliep van de aanslagen van 9/11.

Dankzij popsensatie Billie Eilish kunnen we toch op een iets vrolijkere noot afsluiten. Zij heeft namelijk een concertfilm gemaakt die te zien is op Disney+. Deze special, die kort op haar gloednieuwe album ‘Happier Than Ever’ volgt, brengt vanuit de legendarische Hollywood Bowl intieme uitvoeringen van elk nummer op het album in dezelfde volgorde. De special bevat ook animatiebeelden. De kijkers worden meegevoerd op een droomachtige reis door Billies woonplaats Los Angeles die beroemde locaties aandoet. Happier Than Ever: A Love Letter To Los Angeles bevat tevens gastoptredens van singer-songwriter FINNEAS (haar broer), het Los Angeles Children’s Chorus en het Los Angeles Philharmonic onder leiding van Gustavo Dudamel, plus de bekende Braziliaanse gitarist Romero Lubambo.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…