Nieuw te streamen deze week: ‘Perry Mason’, ‘Outlander’ en ‘You’ zijn terug, ‘Rain Dogs’ is nieuw, ‘The Banshees Of Inisherin’, ‘Luther’, ‘The Mauritanian’ en ‘Holy Spider’ verwennen de filmliefhebber

Dit weekend bereikt het awardseizoen zijn top met de uitreiking van de Oscars en dus is die release van The Banshees Of Inisherin op Disney+ – allicht niet toevallig – perfect getimed. De filmliefhebber wordt deze week in het bijzonder verwend, want ook de langverwachte Luther-film is gearriveerd op Netflix, net als de uitstekende thrillers The Mauritanian (Netflix) en Holy Spider (Streamz+). Het regent ook comebacks bij de series, want zowel Perry Mason (Streamz), als Outlander (Netflix) en You (Netflix) zijn terug. Een overzicht!

Series

Het eerste seizoen van Perry Mason dateert al uit 2020, toen er van Streamz nog geen sprake was en dat nog gewoon Play More heette. We zijn benieuwd of Perry Mason in dit huidige serielandschap van overvloed zijn publiek opnieuw weet te vinden, na zo lang te zijn weggeweest. De serie heeft sindsdien wel wat veranderingen ondergaan: er zijn twee nieuwe showrunners aangesteld (die ervaring hebben bij The Knick) en Tatiana Maslany, die een belangrijke terugkerende rol had, doet niet meer mee, waarschijnlijk omdat het niet te combineren was met de Marvelserie She-Hulk: Attorney At Law van vorig jaar. Om die leemte op te vullen zijn er meteen ook een karrevracht nieuwe personages aangebracht. De reacties aan het begin van het tweede seizoen zijn alvast goed en spreken van een grote stap vooruit voor de serie. In het begin van het nieuwe seizoen zetten Perry, Della en Paul zich schrap voor de moordrechtzaak van de eeuw. Perry belandt in een immense samenzwering die zijn idee over wat het betekent om schuldig te zijn helemaal verandert.

Nieuw en verrassend op Streamz is Rain Dogs, een serie waarin Daisy May Cooper Costello speelt, een toegewijde moeder die in armoede leeft en zelfs uit haar appartement wordt gezet. Daardoor moet ze gaan aankloppen bij Shelby, de figuur die het dichtste bij een vader komt. Costello zet alles op alles om samen met haar tienjarige dochter te overleven en gaat bijklussen als sekswerker terwijl ze eigenlijk van een bestaan als schrijfster droomt.

Exact een jaar oud en dan toch nog gelandt op Netflix: het zesde seizoen van Outlander. Fans kunnen opgelucht ademhalen, want na dit seizoen volgt nog zeker een zevende én een achtste seizoen. In dit seizoen proberen de Frasers de vrede te bewaren en moeten ze het huis dat ze gebouwd hebben op land dat hen door de Kroon geschonken is verdedigen. Ook in dit seizoen doen een aantal nieuwe personages hun intrede, waaronder een groep protestantse kolonisten.

Op Disney+ is UnPrisoned nieuw, een serie over een alleenstaande moeder en therapeut (Kerry Washington) wiens leven overhoop gegooid wanneer haar vader uit de gevangenis vrij komt en bij haar en haar tienerzoon komt inwonen. Schrijfster en bedenker Tracy McMillan – die ook al werkte voor Mad Men en Good Girls Revolt – vertelt dat UnPrisoned een serie moet zijn die voor iedereen herkenbaar is. Ondanks de bijzondere omstandigheden van deze familie draait het verhaal om een vader-dochterrelatie.

Netflix zal zijn afleveringen niet snel één voor één gaan lossen, ze blijven de godfather van het bingemodel, maar ze hebben al wel door dat ze er voordeel bij kunnnen doen om een reeks niet in één keer helemaal te lossen. Ze hebben een compromis gevonden in twee delen. Dat werd al toegepast bij onder andere de meest recente seizoenen van Stranger Things, Ozark en You (zie hieronder). Tegelijkertijd wil Netflix sterk inzetten op Zuid-Koreaanse content en nu splitsen ze voor het eerst ook zo een serie. In The Glory, waarvan de eerste acht afleveringen eind 2022 werden gelost, zagen we al hoe Moon Dong-eun als een wraakengel op 35-jarige leeftijd achter diegenen aanging die haar op de middelbare school gepest hadden. We zagen ook al hoe ze er in slaagde om zich binnen te wurmen in het leven van Park Yeon-jin, één van de pesters. Of haar jarenlang minitieus voorbereide plan ook zijn gewenste uitwerking zal hebben, zullen we zien in het tweede deel.

Het is nog niet bekend of You van Netflix nog een vijfde seizoen zal krijgen, wat ons doet benieuwen hoe dit vierde zal eindigen. Het tweede deel van dat vierde seizoen is immers al gearriveerd, exact één maand na de vorige vijf afleveringen. Hoofdrolspeler Penn Badgley beloofde dat de tweede helft van het seizoen meer zal zijn zoals de kijkers hun favoriete serie kenden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Joe opnieuw in zijn bekende patronen hervalt, ook al blijft hij tegenover zichzelf herhalen dat het voor hem allemaal om liefde draait en dat hij niet zomaar een psychopaat is. In de trailer is eveneens te zien dat we de terugkeer van een oude bekende kunnen verwachten, maar wie dat precies is, dat houden we nog even geheim voor wie die beelden nog niet gezien heeft.

Films

Op het einde van het weekend worden de Oscars uitgereikt. Wie The Banshees Of Inisherin nog net voor die uitreiking zondagnacht wil zien, – de film is negen keer genomineerd – kan dat. De film staat immers vanaf zondag op Disney+ te blinken. The Banshees Of Inisherin vertelt het verhaal van Pádraic (Colin Farrell) en Colm (Brandon Gleeson) die sinds mensheugenis met elkaar bevriend zijn. Pádraic weet dan ook niet wat hem overkomt wanneer Colm hem op een dag laat weten dat hij het wel genoeg vindt met hun vriendschap. Hij kan de afwijzing niet uit zijn hoofd zetten en gaat op zoek naar antwoorden.

Op zaterdag komt Spider-Man binnenvallen op Netflix met de meest recente aflevering No Way Home. De film, de meest populaire van 2021, was al op Streamz te zien, maar nu kunnen ook Netflixkijkers zien hoe het Peter Parker (Tom Holland) vergaat nu zijn identiteit bekend is gemaakt. Parker gaat Doctor Strange om hulp vragen, maar wanneer daar een spreuk fout loopt, duiken allerlei vijanderen waarvan Peter Parker dacht dat ze al lang verslagen waren opnieuw opduiken.

Dertien jaar na de start van de Britse reeks Luther en vier jaar na het einde ervan maakt Idris Elba zijn comeback als de briljante rechercheur John Luther. In Luther: The Fallen Sun zien we op Netflix hoe de in ongenade gevallen rechercheur achter de tralies zit terwijl een seriemoordenaar Londen terroriseert. Luther wordt achtervolgd door zijn onvermogen om de cyberpsychopaat te vangen die hem nu beschimpt en besluit uit de gevangenis te ontsnappen.

Nog een aanrader op Netflix is The Mauritanian (2021) waarin Tahar Rahim uit Un Prophète (2009) gestalte geeft aan het waargebeurde verhaal van de Mauritaniër Mohamedou Ould Slahi. Slahi wordt die door de Amerikaanse regering wordt opgepakt en zonder enige vorm van rechtspraak of aanklacht gevangen wordt gezet in Guantanamo Bay. Hij krijgt hulp van de idealistische advocaten Nancy Hollander (Jodie Foster) en haar assistent Teri Duncan (Shailene Woodley).

Op Streamz+ is het zeer aan te bevelen Iraanse Holy Spider (2022) te bekijken. Daarin wil huisvader Saeed de voor hem heilige Iraanse stad Mashhad zuiveren van de – voor hem – immorele straatprostituees. Na enkele vrouwen te hebben vermoord, is hij erg aangedaan door het gebrek aan maatschappelijke aandacht voor zijn missie. Intussen bijt de journalist Rahimi zich in de zaak vast.

Helemaal nieuw is de Duitse film Faraway op Netflix. Het verhaal draait rond Zeynep Altin die aan alles voelt dat ze aan het eind van haar Latijn is. Ze is overwerkt, ondergewaardeerd door haar man, dochter en ouder wordende vader, en als klap op de vuurpijl heeft het uitvaartcentrum zojuist haar geliefde overleden moeder in een mannenpak gestoken in plaats van in haar lievelingsjurk. Dat is de druppel voor Zeynep en ze besluit om München in te ruilen voor het Kroatische eilandhuisje dat haar moeder jaren geleden stiekem heeft gekocht, in de hoop daar rust te vinden en zichzelf terug te vinden. Maar ze heeft geen rekening gehouden met Josip, een ruige eilandbewoner die de vorige eigenaar van het huisje was. Hij blijkt nog steeds op hetzelfde stuk land te wonen.

Een leven waarin The Beatles nooit bestaan hebben, het lijkt ons horror. Toch is het net in dat soort wereld dat Jack zich bevindt. Hij lijdt een leven als worstelend muzikant en komt er van de ene dag op de andere achter dat hij de enige persoon op de aarde is die zich de muziek van The Beatles kan herinneren. Plots weet hij hoe hij zich naar wereldfaam kan bombarderen. Yesterday (2019) is een vederlichte maar zeer genietbare komedie en is nu op Netflix te vinden.

Docu & Music

Waar Is Elke Wevers? is de nieuwe vierdelige true crime-reeks die volledig op VRT MAX te vinden is. Op 9 december 2010 verdween de toen 32-jarige Elke Wevers zonder enig spoor achter te laten. Haar verdwijning wordt onmiddellijk als onrustwekkend beschouwd. Er worden talrijke zoekacties georganiseerd door familie, vrienden en politie. Zonder enig resultaat. De reeks geeft een overzicht van wie Elke Wevers was en welke pistes in het onderzoek al de revue passeerden.

Het is deze week ook Vrouwendag geweest en verschillende artikels en reacties bewezen nog maar eens dat die wel degelijk echt nog nodig is. Disney+ draagt zijn steentje bij door de vierdelige reeks MPower waarin in elke aflevering een vrouwelijke Marvel-superheld centraal staat. Dat het maar vier afleveringen zijn, zegt misschien meteen ook iets over het mannelijke overgewicht in het MCU.

Op Netflix wordt in de driedelige reeks MH370: The Plane That Disappeared dieper ingegaan op de beruchte vlucht 370 van Malaysian Airlines. Die had op 8 maart 2014 had een routinereis voor de boeg: een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking, met 239 passagiers en bemanningsleden aan boord. Kort na het opstijgen op een rustige nacht verdween MH370 voorgoed van de radarschermen. De schokkende verdwijning van een commercieel vliegtuig haalde de krantenkoppen, veroorzaakte rellen, stortte de nabestaanden van de passagiers in een nachtmerrie en leidde tot een wereldwijde zoektocht naar antwoorden die nooit kwamen.

Voetballiefhebbers in het algemeen en fans van Real Madrid in het algemeen worden door Apple TV+ bediend. Daar is deze week de docureeks Real Madrid: Until The End van start gegaan. De aftrap wordt gegeven met de drie eerste afleveringen. Daarin zien we hoe trainer Carlo Ancelotti een nieuw toekomstplan presenteert nadat verschillende sleutelspelers de club hebben verlaten. Ook zien we hoe de club zich voorbereid op duels tegen Paris Saint-Germain en Manchester City.

En er werd ook geschiedenis geschreven deze week, want Selective Outrage van Chris Rock, een nieuwe comedyspecial, was het eerste evenement dat Netflix live en wereldwijd streamde op hetzelfde moment. Dat wil meteen ook zeggen dat wij Belgen, als we live wilden kijken, in het holst van de nacht uit ons bed moesten. Gelukkig is de special nu ook nog gewoon te bekijken via het reguliere aanbod van Netflix. De special wist flink wat aandacht te trekken, vooral omdat de komiek er eindelijk dieper inging op het Oscarincident van vorig jaar, waar Will Smith tijdens een live-uitzending Chris Rock (die presenteerde) in het gezicht mepte na een verkeerd gevallen grap.

De muzikale noot komt deze week van Miley Cyrus die deze week haar langverwachte zevende album ‘Endless Summer Vacation’ op de wereld heeft losgelaten. Daarop staat ook de wereldhit Flowers dus verdere promotie lijkt ons onnodig, maar Cyrus heeft er nog een special op Disney+ aan vastgekleefd. In Miley Cyrus: Endless Summer Vacation (Backyard Sessions) zingt ze een aantal van de nummers die op de nieuwe plaat staan voor het eerst en vult ze die aan met één van haar klassiekers en special guest Rufus Wainwright. Ook geeft de superster ons een inkijkje in het huis dat ooit nog bewoond werd door Frank Sinatra, maar dat nu vooral beroemd is doordat ze daar de clip voor Flowers opnam. The Backyard Sessions is het logische vervolg op een serie die Miley in 2012 begon voor haar fans waarin Miley en haar band optraden in een intieme buitenomgeving.

Meer
Lees meer...