Nieuw te streamen deze week: ‘Full Circle’ en ‘Survival Of The Thickest’ zijn nieuw, ‘Foundation’, ‘The Afterparty’ en ‘The Summer I Turned Pretty’ zijn terug, ‘Rebel’ en ‘Babylon’ zijn de filmtoppers van de week

Hollywood staat op een keerpunt in de geschiedenis: voor het eerst in 60 jaar tijd zijn daar zowel de acteurs als de scenaristen verwikkeld in een staking die hen moet helpen om een rechtvaardig loon te verkrijgen en die, middels garanties over hun toekomst tegenover de opkomst van AI, ervoor moet zorgen dat onze favoriete kunstvorm even uniek zal blijven dan ze was. Nu de acteurs dus mee het stakingspiket hebben opgeworpen, wil dat zeggen dat alle Amerikaanse series en films die in productie waren, dat nu niet meer zijn. Heel meteen gaan we daar nog niets van merken, maar op een bepaald moment zal de bron opdrogen. Onze steun hebben de stakers alleszins, maar tegelijkertijd blijven we kijken naar wat er is. Een overzicht van de meest veelbelovende titels van deze week.

Series

Acteurs mogen samen met ingang van de staking ook geen promotie meer voeren op sociale media voor hun projecten, interviews geven of verschijnen op premières. Die promotie zullen wij dan overnemen, door bijvoorbeeld te vertellen over Full Circle op Streamz. Die misdaadreeks van HBO belicht het onderzoek naar een mislukte ontvoering in het hedendaagse New York City. Verschillende levens kruisen elkaar wanneer een Guyanese misdaadorganisatie wraak wil nemen voor een oude moord door Jared te ontvoeren (Ethan Stoddard), het kind van Sam (Claire Danes) en Derek (Timothy Olyphant). Door een misverstand wordt echter het verkeerde kind gekidnapt. De serie werd volledig geregisseerd door Steven Soderbergh en mee deels geschreven door Ed Solomon, met wie Soderbergh ook al de film No Sudden Move (2021) en de onderschatte serie Mosaic (2018) maakte, een titel die nog steeds op Streamz te vinden is. Twee van de zes afleveringen van Full Circle zijn nu al te zien op Streamz, daarna volgt wekelijks een aflevering op vrijdag.

Helemaal terug op Apple TV+ is The Afterparty, de fijne verrassing van vorig jaar waarin een moordmysterie centraal staat. Wat The Afterparty anders maakt dan andere reeksen is dat elke aflevering zich presenteert in een ander genre. In het tweede seizoen zien we enkele oude bekenden terug wanneer Aniq (Sam Richardson) en Zoe (Zoë Chao) het huwelijk van Zoë’s zus Grace (Poppy Liu) bijwonen. De volgende ochtend wordt bruidegom Edgar (Zach Woods) teruggevonden en al snel rijst het vermoeden dat hij – en de hagedis die hij altijd met zich meedraagt – vergiftigd is. Aniq twijfelt niet en roept de hulp in van ex-agente Danner (Tiffany Haddish). De eerste aflevering blijft in een vertrouwd romcom-kader, maar een knappe tweede aflevering kadert binnen het kostuumdrama en knipoogt meer dan toevallig naar Netflixserie Bridgerton. Twee afleveringen zijn dus al beschikbaar, wekelijks op woensdag volgt een nieuwe episode.

Ook terug op Apple TV+ met de première van het tweede seizoen is het ambitieuze Foundation dat in 2021 in première ging. De reeks speelt zich af in een verre toekomst waarin de mens al lang niet meer op aarde leeft, maar de Melkweg doorkruist alsof het niets is. Hari Seldon, een briljante wiskundige, voorspelt daar en dan het einde van de wereld zoals ze die kennen. Hari (Jared Harris) bouwt de Foundation op, een grop rebellen die de strijd aangaan met het keizerrijk. De eerste tien afleveringen waren niet meer dan een inleiding tot het universum, want Foundation werd gebaseerd op de boekenreeks van de Rus Isaac Asomov dat uit zeven boeken bestaat en een eeuwenlange strijd behelst. Showrunner David S. Goyer heeft natte dromen over acht seizoenen. In het tweede seizoen is de Foundation nog steeds belast met de wederopbouw van de samenleving en maken ze een Crisis of Religion door. De eerste aflevering van het tweede seizoen is nu te zien, de volgende volgen wekelijks op vrijdag.

Het gaat er iets lichter aan toe in het tweede seizoen van The Summer I Turned Pretty waarin we opnieuw aanknopen bij Belly die sinds vorige zomer niet meer hetzelfde meisje is. Het zomerhuis staat te koop, maar Belly, Jeremiah en Conrad laten het er niet bij zitten. Terwijl Conrad aan een geheim plan werkt, proberen Belly en Jeremiah een directere route. Maar weer met de Fisher-broers in Cousins zijn, betekent dat Belly niet kan ontsnappen aan pijnlijke herinneringen van het afgelopen jaar. De drie eerste afleveringen van dit seizoen zijn nu te zien via Prime Video.

De nieuwe komische reeks Survival Of The Thickest die nu te bekijken is op Netflix wordt goed ontvangen. Hierin draait het acht afleveringen lang rond de gepassioneerde, plussize styliste Mavis Beaumont die het wil maken in de modewereld. Na een verwoestende relatiebreuk moet Mavis onverwacht haar rommelige leven opnieuw opbouwen. Ze besluit daaropvolgend op haar eigen voorwaarden te leven. Zelfs haar ex, vrienden, collega’s en datingdieptepunten zullen haar nieuwe start in het leven en de liefde niet tegenhouden.

Een blik op het ouderschap doorheen de jaren in Papadag, de twee seizoenen van deze Nederlandse reeks zijn nu te bekijken via Netflix. De serie volgt een groep vaders die elkaar iedere donderdag ontmoeten bij de zandbak in het park. Ondanks hun grote verschillen, ontwikkelen de papa’s een vriendschap en steunen ze elkaar in hun drukke, moderne levens. De stressvolle combinatie van werk en gezin, het altijd tijd te kort komen, de vreugde en ellende die de komst van kinderen binnen een relatie met zich mee brengen en andere tragikomische situaties: Papadag raakt ze allemaal aan.

We knopen aan bij jonge ouders met een nieuw kleinood op VRT MAX. Daar is Babyproof geland. In afleveringen van 10 minuten worden we meegenomen in het jonge ouderschap van Nora en Viggo. Anders dan ze verwacht hadden, blijft de roze wolk voor hen vooralsnog uit. Babyproof belooft een humoristische inkijk in het leven van jonge ouders. De eerste aflevering is nu te zien, als tussendoortje van 10 minuten op maat van jonge ouders.

Film

Elke week heeft Streamz wel wat filmtoppers in de aanbieding en deze week is dat Rebel, de meest recente prent van Adil El Arbi en Bilall Fallah. De prent, die ook een vertoning kreeg op het filmfestival van Cannes, vertelt het verhaal van Kamal die naar Syrië trekt om, denkt hij, daar oorlogsslachtoffers te gaan helpen. Bij aankomst wordt hij echter in het leger gedwongen en hij strandt in Raqqa. Intussen valt zijn jongere broer Nassim thuis ten prooi aan radicalisten. Hun moeder Leila wil koste wat het kost voorkomen dat Nassim in de voetsporen van Kamal treedt.

Begin dit jaar kwam het epische Babylon van regisseur Damien Chazelle in de zalen. De drie uur durende prent die genomineerd werd voor drie Oscars neemt ons mee terug naar de tijd van overdaad en decadentie in het Hollywood van de jaren 20 van de vorige eeuw. De industrie ondergaat de transitie van stomme naar gesproken films. Babylon volgt de opkomst en ondergang van een aantal personages, waaronder Nellie LaRoy (Margot Robbie) die droomt van een carrière en Jack Conrad (Brad Pitt), een steracteur die aan het einde van zijn carrière lijkt te zijn aangekomen. De film is nu te bekijken via Streamz+.

Ook nog op Streamz+: de Franse film L’origine Du Mal waarin we zien hoe Stéphane, die in een conservenfabriek werkt, het contact met haar vader Serge opneemt, een vader die ze nooit eerder gekend heeft. Ze ontmoet een welgestelde man die als een kluizenaar leeft in zijn herenhuis. Hij wordt er omringd door vrouwen.

In 2018 scoorde Netflix een gigahit met Bird Box, een film die volgens de streamingdienst in de eerste week 45 miljoen keer gestreamd werd. Sandra Bullock speelde er een moeder die haar uiterste best deed om in een wereld vol dreiging haar kinderen veilig te stellen. Er is immers een vreemde mysterieuze kracht op aarde gearriveerd die iedereen met wie ze oogcontact maakt, dwingt om suïcide te plegen. Een vervolg dwong zich op en dat vond Netflix in Bird Box Barcelona, een Spaanse remake met dezelfde gekke plot en een geheel nieuwe cast. Benieuwd of deze formulefilm evenzeer zal aanslaan.

Docu

Een deel van de reden waarom er in Hollywood actie gevoerd wordt, is de dreiging van de mogelijkheden van Artificial Intelligence die over Hollywood hangt. Ook de korte documentaire (68 minuten) Unknown: Killer Robots op Netflix draait rond de mogelijkheden van diezelfde kunstmatige intelligentie. Robots als een nieuw soort soldaten, aangestuurd door kunstmatige intelligentie, veranderen het gezicht van oorlogsvoering en nemen steeds vaker hun eigen beslissingen op het slagveld. Deze documentaire volgt de soldaten en wetenschappers die racen om deze technologieën te bouwen, en de activisten op een missie om hun gevaarlijke potentieel bloot te leggen.

Op Disney+ knopen we in de vierdelige docureeks The Secrets Of Hillsong aan bij een megakerk. Bijna tien jaar lang was de beroemdheidsvriendelijke kerk Hillsong het mekka van het hedendaagse evangelische christendom in Amerika. Geleid door Carl Lentz, een aantrekkelijke en hypercharismatische predikant, en gevestigd in het mediamekka van New York, was Hillsong de kerk van de glossy wereld van de stad. Kerkgangers stroomden met duizenden naar de wekelijkse diensten van Lentz en zijn beschermelingen waaronder zijn meest gevierde volgeling, Justin Bieber, die kort bij Lentz en zijn gezin woonde. Nadat hij de ziel van Bieber had gered, schoot Hillsong in populariteit omhoog gedurende een groot deel van de jaren 2010. Totdat op een dag alles uiteen viel.

Afsluiten doen we met de korte documentaire Black Travel Across America van National Geographic die op Disney+ te vinden is. Velen van ons maakten in 2019 pas voor het eerst kennis met het gegeven van de Green Book door de gelijknamige Oscarwinnende film. “Go further with less anxiety” was de tagline van het boekje van een zekere Victor Hugo Green en dat vat het dan ook zo’n beetje samen: in het boekje stonden de cafés, hotels en restaurants opgelijst waar blank én zwart welkom waren in het door de rassenscheiding geplaagde Verenigde Staten. In Black Travel Across America gaat reisadviseur Martinique Lewis op reis om historische locaties uit het Green Book te bezoeken.

Meer
Lees meer...
Apple TV+
Meer Apple TV+