Nieuw te streamen deze week: ‘The Morning Show’ is terug, ‘The Other Black Girl’ en ‘Wilderness’ zijn nieuw, ‘Elemental’, ‘The Whale’ en ‘The Lost City’ zijn enkele van de nieuwe films

Ondanks de voortdurende staking in Hollywood, met ook nog geen einde in zicht, ziet ook het serienajaar er nog indrukwekkend uit. Aan de hoeveelheid series zal het niet liggen – die ligt nog steeds veel te hoog – maar er keren ook een aantal grote titels terug in de volgende weken. Deze week is het aan The Morning Show, de enige titel van Apple TV+ die bij een iets breder dan gemiddeld publiek gekend is geraakt. Alle andere nieuwe series vallen ietwat in het niets naast deze, maar bij de films valt er wel heel wat te beleven: Elemental én The Whale én The Lost City zitten tussen het nieuwe filmaanbod.

Series

Volgende week is het aan Sex Education en binnenkort aan Lupin, maar deze week al is The Morning Show is terug. Deze drie grote titels zijn vorig jaar afwezig geweest, maar hebben nu een nieuw seizoen sinds 2021. The Morning Show heeft een grote nieuwe naam aan boord gehesen: Jon Hamm, die serieliefhebbers vooral kennen uit Mad Men. Waar de reeks begon als een reactie op #MeToo draait het dit seizoen om iets helemaal anders: de overname van UBA door een multimiljardair. The Morning Show begon als dé eerste echt grote titel van Apple TV+ met grote namen als Jennifer Aniston, Reese Witherspoon en – toen ook nog – Steve Carrell aan boord. Die rastalenten blijven waardoor ook The Morning Show een bekijkenswaardige serie blijft, maar de verhaallijnen drijven meer en meer af richting soap. De fans hoeven echter niet te wanhopen, want Apple heeft ook al een vierde seizoen besteld. Van het derde zijn nu de eerste twee afleveringen te bekijken.

Van The Other Black Girl zijn meteen alle tien de afleveringen op Disney+ gezet. Hierin draait het om Nella, een redactieassistente die het beu is om het enige zwarte meisje in haar bedrijf te zijn. Ze is dan ook enthousiast als Hazel wordt aangenomen. Maar terwijl Hazel snel begint door te groeien binnen het bedrijf en zaken veranderen ontdekt Nella dat er iets sinisters aan de hand is.

Jenna Coleman speelt de hoofdrol in Wilderness, te vinden op Prime Video, en dat is voor ons voldoende reden om te kijken. Ook hier draait het om een koppel – Liv en Will – die het gevoel hebben alles te hebben, tot Liv ontdekt dat Will (Oliver Jackson-Cohen) een affaire heeft. Om het goed te maken maken ze een grote reis door Amerika, iets waar Liv al jarenlang van droomt. Ze plant om tijdens die reis, in de Amerikaanse wildernis, haar wraak te nemen, tot ze daar onverwacht een bevriend koppel tegen het lijf lopen.

Op Netflix is de Franse serie Tapie nieuw, – Class Act in het Engels – die draait om Bernard Tapie, een Frans zakenman en politicus die ook een tijdje de voorzitter was Olympique Marseille, de eigenaar van een wielerploeg en de eigenaar van Adidas. De zevendelige reeks gaat langs alle hoogte- en dieptepunten van zijn gevarieerde carrière, zonder de toestemming van Bernard Tapie zelf die in 2021 stierf, maar stevig gekant was tegen dit project.

Op Streamz loopt Panhandle deze week in de kijker. Luke Kirby uit The Marvelous Mrs. Maisel speelt de excentrieke Bell Prescott die al vijf jaar het uitgestrekte landgoed aan de Apalachicola-rivier dat hij deelt met zijn moeder niet heeft verlaten. Wanneer een lijk bij Prescott op de stoep belandt, raakt hij verwikkeld in een geflipte roadtrip door Florida.

Terug van weggeweest op Streamz: de drie seizoenen van Absentia (2017-2020). Stana Katic speelt een FBI-agente die haar leven, identiteit en familie terugwinnen nadat ze dood werd verklaard. Dat ze de hoofdverdachte is in een moordzaak maakt haar taak er niet gemakkelijker op.

Film

Disney+ heeft ons Elemental cadeau gedaan deze week. De film kreeg geen overweldigend goeie kritieken, maar wist ons wel danig te verrassen en te raken. Het verhaal speelt zich af in Elemental City waar de vier elementen bij elkaar wonen. Vuur en water doen daarbij hun best om uit elkanders buurt te blijven omdat ze niet verenigbaar blijken. Het vuurelement Ember zou graag het buurtwinkeltje van haar vader overnemen, maar blijkt ook daarvoor niet over de juiste talenten te beschikken. Wanneer ze het waterwezen Wade ontmoet, blijken ze naast hun grote verschillen toch veel gemeen met elkaar te hebben. Dit is een prachtfilm over immigratie en over jezelf durven, mogen en kunnen zijn. In de bioscoop werd de film voorafgegaan door de degelijke kortfilm Carl’s Date. Ook die is op Disney+ te vinden.

Door zijn Oscarwinnende prestatie in The Whale – nu te bekijken op Streamz Premium+ – heeft Brendan Fraser zichzelf weer in de kijker gespeeld. De acteur, die vooral bekend is geraakt van de The Mummy-trilogie, speelt hier Charlie, een man die aan zodanige obesitas lijdt dat de dood niet veraf is. Charlie houdt zich bezig met het doceren van een online cursus Engels en het lezen en corrigeren van een stapel essays. Hij is zo beschaamd om hoe hij eruit ziet dat hij zijn studenten wijsmaakt dat zijn camera stuk is. En hoewel Liz (Hong Chau), een bevriende verpleegster, ‘m smeekt om naar het ziekenhuis te gaan, blijft Charlie dat consequent weigeren. Hij heeft nog maar één wens: het contact met zijn tienerdochter Ellie (Sadie Sink uit Stranger Things) herstellen. Darren Arronofsky kiest voor een beklemmend kader, maar heeft met The Whale misschien wel zijn meest traditionele en meest empatische film afgeleverd.

En hier is dan, ook nog op Streamz Premium+, toch ook nog The Lost City, een film die intussen al dateert uit 2022. In dit verrassend leuke filmpje met onder andere Sandra Bullock, Channing Tatum, Daniel Radcliffe en Brad Pitt, maken we kennis met Loretta Sage, een beroemde romanschrijfster die tijdens haar boektournee ontvoerd wordt door een excentrieke miljardair die hoopt dat zij hem kan leiden naar een oude schat uit haar laatste verhaal.

De eerste reacties op El Conde zijn eerder matig, maar als Pablo Larraín, de regisseur van onder andere No (2012), Jackie (2016) en Spencer (2021) een nieuwe film klaar heeft, worden wij toch weer erg benieuwd. In de satire El Conde – die nu op Netflix te bekijken is – neemt de regisseur de dictator Augusto Pinochet op de korrel. Die blijkt nog in leven en zwerft reeds 250 jaar als vampier rond op aarde. Nu is het echter mooi geweest voor de oude, maar onsterfelijke man. Hij lijdt aan allerlei kwalen veroorzaakt door zijn eerverlies en familiale ruzies. Pinochet wil definitief uit het leven stappen.

Love At First Sight is een nieuw leuk romcommetje op Netflix. Haley Lu Richardson uit The White Lotus speelt Hadley die net haar vlucht naar Londen gemist en vast zit op de luchthaven van New York. Hierdoor ontmoet ze de Brit Oliver (Ben Hardy). Ze leren elkaar snel beter kennen, maar bij aankomst in Londen verliezen ze elkaar uit het oog. De kans dat ze elkaar zullen terugvinden is miniem.

Een nieuwe Deense film op Netflix is Ehrengard: The Art Of Seduction. In het sprookjesachtige koninkrijk Babenhausen wordt Cazotte, een jonge en zelfbenoemde liefdesdesdesdesdeskundige, ingehuurd door de intrigerende groothertogin (gespeeld door Sidse Babett Knudsen) om haar aan een erfgenaam te helpen. Terwijl ze op zoek gaat naar een geschikte toekomstige prinses, leert Cazotte de verlegen en introverte kroonprins de kunst van het verleiden en vrijen. Maar hun plan loopt al snel spaak wanneer een buitenechtelijke erfgenaam wordt verwekt en de koninklijke familie haar toevlucht moet zoeken in het kasteel van Rosenbad.

Prime Video won de kleine streamingoorlog die ontstond rond A Million Miles Away, een Mexicaans-Amerikaanse co-productie met Michael Peña in de hoofdrol. Hij speelt Jose Hernandez, de eerste allochtone landarbeider die naar de ruimte reisde. Vanaf zijn zesde zwoegde hij op de velden tussen Michoacán en Stockton, Californië – dromend van een reis door de nachtelijke hemel in een raket. Dankzij de steun van zijn familie en zijn niet aflatende vastberadenheid, kon Jose een onmogelijke droom verwezenlijken.

Once Upon A Crime is een bijzonder klinkende film op Netflix, en uiteraard uit Japan. In dit verhaal spelen verschillende sprookjesfiguren de hoofdrol. Op haar reis ontmoet Roodkapje de vertrapte en onverzorgde Assepoester. Nadat een heks hun kleren in prachtige jurken heeft veranderd, gaan ze op weg naar een chique bal. Als hun pompoenkoets echter een man aanrijdt en doodt, verstoppen ze het lijk haastig en gaan ze naar het bal op het kasteel. Net wanneer Assepoester en de prins verliefd worden, wordt het lijk ontdekt en dreigt het bal niet door te gaan.

Het is sinds enkele weken een traditie: ook deze week zijn er weer een aantal oudere films aan Streamz toegevoegd: met Halloween in aantocht kunnen we de ultieme klassieker Scream (1996) herbekijken. De film is sinds zijn release iconisch geworden in het horrorgenre en vormde het opstapje voor een hele reeks waarvan dit voorjaar al een zesde deel uitkwam. The Ring, met Naomi Watts, hield het lang bij twee delen tot in 2017 Rings verscheen, en flopte. The Ring (2002) en The Ring Two (2005) zijn nu ook te bekijken via Streamz.

Ook Jarhead (2005) van Sam Mendes zullen we elke keer als hij opduikt tippen. In deze oorlogsfilm staat vooral de verveling die bij oorlog hoort centraal. Jake Gyllenhaal speelt een scherpschutter bij de mariniers die wordt uitgezonden naar het Midden-Oosten. De Eerste Golfoorlog is net begonnen en maandenlang moeten de mannen wachten totdat er iets gebeurt, terwijl de vijand in principe om elke hoek kan liggen en op ieder moment toe kan slaan.

En tot slot is er ook nog World War Z (2013) op Streamz, en wel in de extended versie. De film was lang in productie en steeds herschreven scripts, talloze reshoots en een uit de pan swingend budget boezemde geen vertrouwen in, maar desondanks werd World War Z een zeer degelijke film. Brad Pitt speelt Gerry Lane, een toegewijde vader en echtgenoot die werkt voor het leger en de overheid. Wanneer een zombie-apocalyps uitbreekt, wordt Gerry door de regering gevraagd om de invasie tegen te gaan. Tegelijkertijd moet hij zijn vrouw en kinderen beschermen tegen de verbazingwekkend snelle, vleesetende zombies.

Docu

Zeven afleveringen telt de docureeks Wrestlers op Netflix, de nieuwe reeks van Greg Whiteley, de producer van succesreeks Cheer over een cheerleadercompetitie. Daarin volgen we wat er gebeurt aan de sportschool Ohio Valley Wrestling in Louisville, Kentucky. Ooit was dit een sportschool voor jonge worstelaars die hoopten op een kans op een carrière als professioneel worstelaar. Maar de tijden zijn veranderd. Met nieuwe eigenaren in beeld, heeft de ooit beroemde worstelaar Al Snow de taak gekregen om de penibele financiële situatie van de sportschool te fixen. Deze reeks vertelt het verhaal van een handvol excentrieke buitenbeentjes die proberen samen te komen om Al te helpen deze historische sportschool te redden terwijl ze hun eigen dromen trachten te verwezenlijken.

Een interessante vraag wordt gesteld in de korte documentaire Ordinary Men: The Forgotten Holocaust op Netflix. Er is al veel gezegd en geschreven over hoe groots de organisatie rond Adolf Hitler was, over het grote systeem. Maar wie waren nu de doodgewone mensen die aan de Holocoust meewerkten? De man in de straat die bevelen opvolgde en daardoor de nachtmerrie mogelijk maakte.

Meer
Lees meer...
Apple TV+
Meer Apple TV+