Nieuw te streamen deze week: ‘American Horror Story’ gaat verder, ‘The Recruit’ is nieuw, ‘Nanny’ en ‘Bardo’ zijn nieuwe films en uiteraard zijn er ook nog een heleboel kerstvibes

De vraag is of iemand in de week voor kerst iemand nog iets wil zien dat niets met kerst te maken heeft. Feit is dat de streamingdiensten beide groepen bedienen: wie nog meer kerstseries en -films zoekt, komt aan zijn trekken. Wie er nu al genoeg van heeft, kan beginnen aan een nieuw seizoen American Horror Story, enkele mooie films bekijken of de politiek induiken middels een interview met Volodymyr Zelenskyy of een documentaire over het werk van Nancy Pelosi. Wederom: voor ieder wat wils.

Series

American Horror Story is in het serielandschap al sinds 2011 een vaste waarde, wat een eeuwigheid is in het huidige streaminglandschap waar elke dag nieuwe slachtoffers vallen. Het elfde seizoen van de anthology-reeks is een maand geleden afgelopen in de VS en is nu op Disney+ gearriveerd. Van het elfde seizoen, dat New York City als omgeving en thema heeft, zijn nu de eerste twee afleveringen beschikbaar gesteld. Fans die nog aan de serie moeten beginnen: ook alle andere series staan op Disney+. Voor de anderen: misschien is American Horror Stories – met elke aflevering een nieuw verhaal – een fijne aanvulling. Nu is overigens reeds bekend dat er na dit elfde ook nog zeker een twaalfde én een dertiende seizoen volgt.

Nog op Disney+ keren ze de nieuwe serie National Treasure: Edge Of History terug naar de wereld die we leerde kennen door de National Treasure-films in 2004 en 2007. Het grote verschil hier is dat Nicolas Cage, de hoofdrolspeler in die films, in geen velden of wegen te bekennen is. Het hoofdpersonage in deze reeks is Jess Morales (Lisette Oliviera), een twintigjarige die de schokkende geheime geschiedenis van haar familie ontdekt. Jess werkt voor de FBI, waar ze haar vermogen om puzzels op te lossen laat zien op de afdeling cryptoanalyse. Ze begint aan haar eigen avontuur vol geschiedenis en haast zich om de waarheid over het mysterieuze verleden bloot te leggen, terwijl ze probeert een eerder verloren Noord-Amerikaans artefact te redden. De eerste twee afleveringen zijn nu beschikbaar. Naast de nieuwe serie Willow en de animatieprent die rond Night At The Museum draait is het de derde afgeleide van een oudere film die op korte tijd nieuw leven werd ingeblazen door Disney.

Bij Netflix pakken ze uit met The Recruit, een serie die draait rond een jonge advocaat, Owen Hendricks, die na een dag of twee op zijn nieuwe job bij de CIA te maken krijgt met een mogelijk datalek. Daardoor kunnen eindeloze bestanden met geheime informatie vrijkomen. Wanneer de voormalige CIA-aanwinst, Max Meladze (Laura Haddock) vanuit de gevangenis een brief schrijft waarin staat dat ze de CIA zal ontmaskeren als ze haar niet vrijpleiten van een misdaad, is het aan Centineo om de geheimen van de dienst te redden. Deze spionagereeks is ontwikkeld door Alexi Hawley, die al heel wat ervaring heeft in het televisielandschap met titels als The Following, Castle en The Rookie. Regisseur van dienst is Doug Liman, die al films als Edge Of Tomorrow en American Made met Tom Cruise draaide.

In 2019 startte Prime Video met de mooie anthologyreeks Modern Love. Daarin lieten ze zien dat liefde vooral een heel spectrum is en niet zo eenduidig te definiëren is. De verschillende afleveringen gingen over platonische liefde, liefde op het eerste zicht, hele nieuwe kwetsbare liefde, uitgebluste liefde, surrogaatliefde, liefde voor je kinderen, zelfliefde en liefde op oudere leeftijd. Een tweede seizoen ging in première in 2021, maar intussen is het concept – dat oorspronkelijk werd gebaseerd op een column uit The New York Times – internationaal vertaald. Na Modern Love Tokyo en Modern Love Mumbai is er nu ook een Modern Love Amsterdam, met zes nieuwe verhalen die zich in de Nederlandse wereldstad afspelen. De titelsong is een cover van Avond van Boudewijn De Groot, door MEAU.

Tot slot is ook nog het tweede seizoen van Paraíso gearriveerd op Streamz. De reeks draait rond de verdwijning van drie meisjes nadat ze de nachtclub Paraíso hadden bezocht. Daarna wordt de wereld van de serie groter. Het tweede seizoen, dat al volledig online staat, start met Javi, Álvaro en Zeta die in de Beyond, een plek zonder herinneringen aan hun vorige levens. In de wereld van de levenden ontdekt Olivia dat er andere ondoden zijn verschenen in Almanzora.

En voor wie er best nog een kerstserie bij kan is er A Storm For Christmas, of Julestorm in het Noors. In deze zesdelige reeks van Netflix zien we hoe een groep mensen arriveert op de luchthaven van Oslo. Sommigen om hun dierbaren te verwelkomen, sommigen om naar huis te vliegen naar hun families, en sommigen die weg willen om aan Kerstmis te ontsnappen. Maar op de een of andere manier loopt hun kerstmissie mis. Ze zijn allemaal gestrand op het vliegveld en de klok tikt door. Nog maar 24 uur tot Kerstmis, dus wat te doen?

Films

Nanny is een horrorfilm die goed werd ontvangen op de filmfestivals van Palm Springs en Sundance. Filmliefhebbers die net als wij nog nooit daar geraakt zijn kunnen de prent nu ook zien via Prime Video. Het verhaal draait rond de immigrante Aisha. Ze zit zonder papieren, maar wordt als nanny door een welgestelde paar uit Manhattan aangenomen. Hun dochter Rose kan het uitstekend met haar oppasser vinden, Aisha zelf hoopt intussen haar zoon uit Senegal over te brengen. Dan wordt ze door een bovennatuurlijke entiteit achtervolgd.

Een vreemde nieuweling is er op Netflix. Bardo: False Chronicle Of A Handful Of Truths is de nieuwe film van meervoudig Oscarwinnaar Alejandro G. Iñárritu, bekend van The Revenant, Birdman, Babel en 21 Grams. In deze nieuwe film volgen we het verhaal van een gerenommeerde journalist en documentairemaker. Na een moeilijke periode besluit hij naar zijn vaderland, Mexico, terug te keren in verband met het herbeleven van zijn jeugdjaren. Iñárritu maakte zijn meest persoonlijke film tot nu toe, een film die eigenlijk rond identiteit draait, maar doet dat ook met zo’n surrealistische sequenties dat deze film niet ieders meug zal zijn.

Een mooie pas aan Streamz+ toegevoegde film is Eiffel. Die draait rond de bekende ingenieur Gustave Eiffel die aan het begin van de film op zoek is naar inspiratie voor een bouwwerk dat hij zal maken voor de wereldtentoonstelling in het jaar 1889 in Parijs. Intussen loopt hij opnieuw Adrienne tegen het lijf, een mysterieuze vrouw uit zijn verleden.

Ideaal voor in de naderende kerstvakantie is de animatiekomedie The Bad Guys, die ook nieuw is op Streamz+. Daarin staat een topteam van criminele dieren voor hun grootste uitdaging ooit: brave burgers worden. Het beruchte team van de Foute Jongens bestaat uit vijf vrienden: charmante zakkenroller Mr. Wolf, doorgewinterde kluizenkraker Mr. Snake, koele meester in vermommingen Mr. Shark, krachtpatser met een kort lontje Mr. Piranha en de scherpe ervaren hacker Ms. Tarantula, alias “Webs”.

Ook op Streamz+ zijn er nog wat kerstvibes te vinden, in de film Christmas Is Cancelled. Hierin zijn het moeilijke kerstdagen voor Emma, want haar vader heeft na de dood van haar moeder een nieuwe relatie, met een vriendin van Emma. Haar vader staat erop om de feestdagen samen door te brengen, maar Emma ziet maar één oplossing: het koppel uit elkaar drijven voor het zover is.

Niet over te slaan is de Murderville-kerstspecial op Netflix. In deze extra aflevering – Who Killed Santa? A Murderville Murder Mystery heet ze – zijn Will Arnett, Jason Bateman en Maya Rudolph te zien. Will Arnett is zoals gebruikelijk in Murderville Terry Seattle, een rechercheur die de feestdagen haat. Hij moet een moord oplossen en Kerst redden met de hulp van de beroemde gaststerren Jason Bateman en Maya Rudolph. Ze kennen echter het script niet en moeten zich via improvisatie een weg door de zaak banen.

Docu

De volgende gast van David Letterman heeft inderdaad geen voorstelling meer nodig, helaas misschien. Letterman reisde naar Oekraïne voor een aangrijpend en diepgaand gesprek in het kader van een speciale aflevering My Next Guest Needs No Introduction met Volodymyr Zelenskyy. Het 44 minuten durende gesprek is te vinden op Netflix.

Nog meer politiek, want in Pelosi In The House op Streamz komen we meer te weten over Nancy Pelosi, de vrouw die als eerste vrouw de functie van voorzitter van Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten bekleedde. Vorige maand maakte ze bekend dat ze zich niet herkiesbaar zal stellen als fractievoorzitter van de Democratische Partij. Die beslissing volgde nadat de Democraten de meerderheid verloren in het Huis van Afgevaardigden, na de tussentijdse verkiezingen.

Nog in de Verenigde Staten dromen atleten uit de basketbalteams van de universiteiten over het ooit geselecteerd worden door een team uit de NBA. Last Chance U: Basketball op Netflix geeft een kijk in de wereld van dat community college basketbal. We volgen de East Los Angeles College Huskies (ELAC) die onder leiding van de gepassioneerde hoofdcoach John Mosley zichzelf graag willen bewijzen. Maar het team wordt op de proef gesteld terwijl de spelers tegenslagen, innerlijke demonen en emoties op en naast het veld moeten bestrijden. In het tweede seizoen moet er omgegaan worden met falen, met frustraties, ego’s en met gezondheidsproblemen.

En wat zou Netflix zijn zonder true crime? In de driedelige reeks Don’t Pick Up The Phone krijgen we het waargebeurde misdaadverhaal van een nepbeller voorgeschoteld die zich op fastfoodrestaurants doorheen heel de Verenigde Staten richtte. De beller deed zich voor als een politieagent die een diefstal onderzocht en instrueerde managers om de jonge vrouwelijke werknemers te fouilleren waarvan hij zei dat ze verdachten waren. Wat begon als een vernedering, escaleerde voor veel slachtoffers tot seksueel misbruik. Wanneer de valse beller een McDonald’s in Mount Washington in Kentucky belt, stelt een beginnende rechercheur het tot zijn missie om hem te pakken te krijgen. Met getuigenissen van rechercheurs, slachtoffers en de mensen die werden misleid tot het plegen van misdaden.

Eindigen doen we met kangoeroes, gewoon omdat dat leuk is. Mala is een nerveuze babykangoeroe die leeft in een geheime vallei in Australië. De kansen zijn niet in haar voordeel: slechts één op de vijf jongen haalt zijn eerste verjaardag. Mala’s grootste vijand is de hongerige dingo die haar familie achtervolgt. En dan is er nog de kille wintersneeuw. In Kangaroo Valley op Netflix zien we hoe Mala strijdt voor haar eigen voorbestaan en dat van haar jongen.

Meer
Lees meer...