Nieuw te streamen deze week: ‘The Patient’ en ‘Willow’ zijn nieuw, ‘Slow Horses’, ‘Gossip Girl’ en ‘Firefly Lane’ gaan verder en Robert Downey Jr. brengt een ode aan zijn vader in ‘Sr.’

We zijn december binnen gestapt, de laatste maand van het jaar is begonnen. Dat betekent dat het tijd is voor adventkalenders, kerstbomen en tv-dekentjes! De streamingdiensten gaan ook deze maand nog op volle kracht vooruit met in de komende weken nog een hele hoop nieuwe titels. The Patient en Willow zijn de belangrijkste nieuwe titels op Disney+ deze week en Slow Horses is zelfs al aan zijn tweede seizoen van dit jaar toe. Wij willen graag ook de aandacht vestigen op La Civil, op Streamz+. Een overzicht van alle nieuwe titels hieronder!

Series

Beginnen doen we deze week met een serie die in één keer helemaal op Disney+ beschikbaar is gemaakt. In The Patient speelt Steve Carell een psycholoog die op een dag een bijzondere nieuwe patiënt krijgt. De man bekent een seriemoordenaar te zijn en is naar Dr. Strauss gestapt met het verzoek om samen zijn moordlustige neigingen in bedwang te houden. De serie werd ontwikkeld door Joel Fields en Joseph Weisberg, twee namen die eerder ook aan de topreeks The Americans werkten.

Terug van heel lang weggeweest is Willow. In 1988 speelde de toen zeventienjarige Warwick Davis de rol van Willow in de gelijknamige film van Ron Howard. Niemand minder dan George Lucas was met het idee op de proppen gekomen van een achtergelaten baby die door Willow gevonden wordt en de beruchte baby blijkt te zijn waar al sinds mensheugenis een gerucht de ronde rond doet: dat zij de wrede koningin Bavmorda ten val zal brengen. 34 jaar later herneemt dezelfde Warwick Davis zijn rol als Willow in een televisieserie. In dit nieuwe avontuur trekt een nieuwe groep helden op een tocht om de wereld te redden, na een onverwachte aanval. Zowel de film van destijds als de twee eerste afleveringen van de reeks staan op Disney+.

Terug van niet zo heel lang weggeweest is Slow Horses. In april van dit jaar verscheen op Apple TV+ het eerste seizoen van deze reeks over een aantal agenten die ooit tot de top van de geheime dienst MI5 behoorden maar na een blunder te hebben begaan veroordeeld werden tot Slough House. Die afdeling staat onder de leiding van Jackson Lamb (een heerlijke Gary Oldman) en bestaat er vooral uit dat de agenten in kwestie saai en hersendodend werk moeten doen. Het tweede seizoen werd meteen na het eerste opgenomen, maar bij Apple hebben ze heel wat vertrouwen in deze reeks, want ook een derde en vierde reeks werden al besteld. Van het nieuwe tweede seizoen zijn nu twee afleveringen te bekijken.

Ook de reboot van Gossip Girl is toe aan zijn tweede seizoen. Het is het tweede semester en Gossip Girl – wiens identiteit al bekend is gemaakt – volhardt in haar poging om de levens van de elite van Manhattan te beheersen en de leugens te verdraaien. Ze heeft het één en ander geleerd van haar eerste rondje, namelijk wat het publiek precies wil, en het is hoog tijd om het vuur wat hoger te doen oplaaien. De eerste aflevering is intussen via Streamz te zien.

Firefly Lane is terug op Netflix met het tweede seizoen, dat in twee delen gesplitst is. Dit seizoen, waarvan het tweede deel gepland is in 2023, zal meteen ook het einde van de reeks betekenen. In het tweede seizoen zal dieper ingegaan worden op waarom de vriendschap tussen Kate en Tully zo onder druk is komen te staan en zullen ook enkele nieuwe personages geïntroduceerd worden.

Uit Turkije komt op Netflix de interessant klinkende reeks Hot Skull aanwaaien. De reeks speelt zich af in een dystopische wereld die geschokt is door een epidemie van waanzin. Een epidemie die zich via taal en spraak verspreid. In deze wereld dwaalt ook een linguïst rond die als enige niet is aangetast door de mysterieuze ziekte. Opgejaagd door de meedogenloze Anti-Epidemic Institution, wordt Murat gedwongen zijn veilige zone te verlaten en te vluchten in de vlammen en ruïnes van de straten van Istanbul.

Tot slot is ook nog het dertiende en laatste seizoen van de animatiereeks Archer op Netflix geland. Daarin moet Archer de Agent Skills-wedstrijd winnen om zijn team bij elkaar te houden en gaat Archer zelfs in therapie.

Films

Een grote aanrader deze week op Streamz+ is La Civil, de eerste fictiefilm van de Belgisch-Roemeense Teodora Ana Mihai. Oorspronkelijk moest dit verhaal over een moeder in Mexico die op zoek gaat naar verdwenen dochter, een documentaire worden, maar dat bleek te gevaarlijk. Het verhaal werd gebaseerd op het verhaal van Miriam Rodriguez, maar kort nadat Teodora Ana Mihai haar ontmoet had om met haar te praten over een documentaire werd ze vermoord. Op het filmfestival van Cannes kreeg de regisseur de Courage Prize in de Un Certain Regard-competitie uitgereikt.

Op Netflix hebben we een afspraak met Emma Corrin en Jack O’Connell die de hoofdrollen spelen in Lady Chatterly’s Lover. Emma Corrin speelt daarin Lady Constance Chatterley, een dame van een gegoede en geprivilegieerde familie. Ze is getrouwd, maar die liefde blijkt inmiddels bedaard. Constance begint een passionele affaire met de jachtopziener Oliver Mellors. Deze vurige liefde doet haar dromen van een leven met hem samen.

Nog op Netflix kunnen we naar de Spaanse film Un Hombre De Accion kijken. In dit drama, geïnspireerd op het leven van Lucio Urtubia, richt een anarchist zich met een ingenieuze vervalsingsoperatie op een van ’s werelds grootste banken. Lucio begint nederig als metselaar maar wordt bankrover. Uiteindelijk neemt hij de leiding in een van de belangrijkste economische misdaden van de vorige eeuw. Tenslotte moet Lucio kiezen tussen het anarchisme en het beschermen van zijn eigen zaak.

Uit Noorwegen komt arriveert op Netflix de nieuwe film Troll, waarin een trol die al duizend jaar gevangen zit in het gebergte van Dovre ontwaakt. Hij vernietigt alles wat hij op zijn pad tegenkomt en nadert de hoofdstad. De dorpelingen hebben geen idee hoe ze de woesternij moeten stoppen van een wezen waarvan ze tot voor kort dachten dat het een volkslegende betrof.

Kerstvibes op Netflix met een hervertelling van het albekende kerstverhaal A Christmas Carol van Charles Dickens. Scrooge: A Christmas Carol is een animatiebewerking met Luke Evans als de stem van Ebenezer Scrooge en verder ook nog onder andere mooi volk als Jessie Buckley en Olivia Colman in de stemmencast. Samen verbeelden ze de confrontatie van de gierige kersthater Scrooge met zijn verleden. Hij heeft één nacht om zijn toekomst te veranderen, voor het te laat is.

De romantische Netflix-kerstfilm van de week komt uit Brazlië en heet Christmas Full Of Grace. Daarin komt Carlinhos erachter dat zijn vriendin hem heeft bedrogen en is zijn zin om haar mee te nemen naar het familiediner voor Kerstmis gevoelig gezakt. De waanhoop nabij neemt hij Graça mee, wat een verschrikkelijk idee blijkt te zijn. Ze is namelijk in staat om de familie te verdelen met haar opmerkingen en daden, tot ongenoegen van de matriarch van de familie, Lady Sofia. De film is – uiteraard – op Netflix te vinden.

En op Prime Video mag Asa Butterfield uit Sex Education komen opdraven in Your Christmas Or Mine? Hij speelt James, een jongeman die zijn vriendin Hayley (Cora Kirk) gedag zegt op het station op kerstavond. Daar besluiten ze zonder het van elkaar te weten om van trein te wisselen en elkaar te verrassen. En dan blijkt dus dat ze als enige bij elkanders familie zitten terwijl de sneeuw verhinderd dat ze zich naar elkaar verplaatsen. Houdt hun liefde stand als ze elkanders gênante geheimen leren kennen?

Docu

Veel nieuw aanbod op Netflix deze week, want ook bij de documentaires zullen we naar hen blijven verwijzen. Eén van de films die daarbij bovenaan ons lijstje staat is kijken naar Sr. Die documentaire vertelt het verhaal van Robert Downey Sr. niet toevallig de vader van acteur Robert Downey Jr. Robert Sr. was een onafhankelijke filmmaker die bekendheid verwierf als tegencultuuricoon van de jaren zestig en zeventig. Hij overleed in juli 2021 op 85-jarige leeftijd aan complicaties van Parkinson. Deze film, die in de loop van drie jaar is opgenomen, dient als een portret van het leven, de carrière en de laatste dagen van de filmmaker, wiens rebelse geest decennia van tegencultuurfilms voedde.

In de anderhalf uur durende documentaire Xanax: Take Your Pills wordt door experts en patiënten stilgestaan bij de breed voorgeschreven angstremmer Xanax. Voor een deel van de miljoenen patiënten is Xanax echt de beste optie en verlicht regelmatig gebruik van het pilletje hun paniek en angst tegenover een steeds enger wordende wereld. Maar voor sommigen van de gebruikers maakt het wereld net veel slechter. Te vinden op Netflix.

En tot slot ook nog op Netflix: een true crime-minireeks. In drie afleveringen vertelt Crime Scene: The Texas Killing Fields het verhaal van een reeks onopgeloste moorden die plaats vonden in een gebied tussen een overwoekerd veld en een stuk snelweg, tussen Houston en Galveston in Texas. Daar werden in de jaren tachtig en negentig de lichamen van vier vrouwen gevonden. Hun families zijn nog steeds op zoek naar gerechtigheid en zijn de wanhoop nabij. In deze serie volgen we de vader van een van de slachtoffers die vastberaden de zoektocht naar gerechtigheid doorzet, en wordt er in de vijf decennia lange geschiedenis van de zaak gedoken. Een patroon van gemiste kansen en geknoei met bewijsmateriaal komt aan het licht.

Meer
Lees meer...