Nieuw te streamen deze week: ‘The Peripheral’ en ‘Notre-Dame’ zijn nieuw, ‘War Of The Worlds’ en ‘Barbaren’ gaan verder, ‘Raymond And Ray’ en ‘Argentina, 1985’ zijn de aan te stippen films

Er is alweer een week voorbij, week nummer 42 van 2022 was dat al. Ook deze week laten we het niet na om een overzicht van de nieuwe kijktips te presenteren. Zelf gaan we ons alvast settelen voor The Peripheral (Prime Video), een nieuwe reeks met Chloë Grace Moretz, Raymond & Ray (Apple TV+) waarin Ewan McGregor en Ethan Hawke twee halfbroers spelen en het nieuwe seizoen van Somebody Feed Phil (Netflix) waarin Phil Rosenthal onze eetlust en onze liefde voor de mensheid zal proberen aanwakkeren. Deze en andere tips hieronder netjes opgelijst!

Series

Elke streamingdienst doet zijn uiterste best om de nieuwe serie van de week zo aantrekkelijk mogelijk in de markt te zetten. “Van de makers van Westworld” klinkt daarbij zo goed dat het een zinnetje was dat regelmatig te horen was als het over The Peripheral ging, de nieuwe reeks van Prime Video. Dat klopt niet helemaal: Lisa Joy en Jonathan Nolan hebben weliswaar iets met deze titel te maken, maar hebben maar een credit als ‘executive producer’ of dus: de mensen die het financiële plaatje doen kloppen en het producersteam samenstellen. Toch willen we deze serie wel tippen, gewoon omdat een serie over een jonge vrouw die via een VR-headset in een futuristisch Londen terecht komt misschien wel op eigen benen kan staan. Al snel realiseert Flynne Fisher – gespeeld door Chloë Grace Moretz – zich dat dit spel geen virtual reality is, maar echt. Iemand in Londen, zeventig jaar in de toekomst, heeft een manier gevonden om naar Flynnes wereld te komen. Flynne gaat op ontdekkingsreis om te achterhalen wie de werelden bij elkaar heeft gebracht en met welk doel. De twee eerste afleveringen staan nu online, de volgende arriveren in een wekelijks tempo.

Bij Netflix leunen ze deze week erg aan bij de recente geschiedenis. In de Franse mini-reeks Notre-Dame, La Part Du Feu wordt stilgestaan bij de brand die in het voorjaar van 2019 woedde in de legendarische Notre Dame-kathedraal in Parijs. Deze miniserie vertelt gefictionaliseerde verhalen van verschillende mensen die de avond en opvolgende nacht van de brand van dichtbij meemaakten. De impact van de brand op een aantal brandweervrouwen en -mannen die zich direct in de vuurlinie begaven wordt vooral uitgelicht.

Nog een nieuwe titel deze week op Netflix is From Scratch, een romantische dramareeks met Zoe Saldana in de hoofdrol. Zij speelt Amy Wheeler, een jonge Amerikaanse vrouw die besluit om in het buitenland te gaan studeren. Ze maakt kennis met de Siciliaanse chefkok Lino en wanneer Amy weer huiswaarts trekt, neemt ze Lino met zich mee. Daar loopt alles niet helemaal zoals verwacht en moet Amy een manier vinden om met het grootste verdriet dat ze ooit gekend heeft om te gaan. De reeks werd gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Tembi Locke (die de kijkers van Never Have I Ever bekend zal voorkomen). Zij bewerkte haar roman tot deze reeks met de hulp van haar zus Attica Locke die haar strepen al verdiende bij series als Empire, When They See Us en Little Fires Everywhere. Het voordeel van de twijfel dan maar!

Geen eerste, maar wel een tweede seizoen is er voor de Duitse Netflixreeks Barbaren, een reeks die zich afspeelt aan het begin van onze jaartelling en waarin een groep Germanen, geleid door hun stamhoofd Arminius, weerstand probeert te bieden aan de opkomst van de Romeinse legioenen. Aan de start van dit seizoen zijn de Romeinse troepen sterker dan ooit teruggekeerd en heeft Arminius’ broer zich bij de vijand aangesloten. Zal het een tweede keer lukken om de Romeinse overmachten terug te dringen?

Op Apple TV+ is het tweede seizoen van Acapulco met twee afleveringen van start gegaan. Het hoofdpersonage is nog steeds Máximo Gallardo, een jongeman die zijn droom ziet uitkomen wanneer hij een baan krijgt in het populaire resort Acapulco. We zien hoe hij in de jaren tachtig wist te groeien onder de hoede van Don Pablo, maar ook hoe hij, in de huidige tijd, geconfronteerd wordt met een verlies dat hem tot een terugkeer naar het resort brengt. De resterende afleveringen van dit seizoen volgen in wekelijks tempo.

War Of The Worlds is zelfs al aanbeland aan een derde seizoen en dat is in één keer op Disney+ gezet. De fantastische Gabriel Byrne schittert ook nog in dit seizoen als de wetenschapper Bill Ward, maar de overlevenden van de alieninvasie komen dit keer voor een nieuw soort uitdaging te staan wanneer een onverklaarbaar fenomeen talloze mensen over de gehele wereld in zijn greep krijgt. De reeks die de wereldberoemde roman van H.G. Wells naar een hedendaagse setting heeft vertaald is een co-productie tussen FOX en Canal+. In het eerste seizoen regisseerde onze eigen Gilles Coulier (Cargo, De Dag) vier afleveringen.

En nog op Disney+ is er een oudje toegevoegd: de eerste drie van vijf seizoenen van Damages (2007-2012) zijn te bekijken. Glenn Close is in die reeks te zien als Patty Hewes, de rol waar ze ook een Emmy Award voor ontving. De reeks volgt Ellen Parsons (Rose Byrne), een pas afgestudeerde ambitieuze advocate die voor Patty Hewes (Glenn Close) gaat werken. Hewes staat al jaren aan de top van de New Yorkse advocatenwereld. Elk seizoen staat in het teken van een nieuwe grote zaak.

Films

De laatste weken is Apple TV+ weer regelmatig films aan het lossen. Enkele weken geleden was er The Greatest Beer Run Ever, Causeaway met Jennifer Lawrence staat voor begin november op het programma en nu is het de beurt aan Raymond & Ray. Ewan McGregor en Ethan Hawke spelen twee halfbroers die steeds in de schaduw van hun vader hebben geleefd. Ondanks de pijn en woede die hun jeugd oproept, zijn de twee nooit hun gevoel voor humor verloren. Wanneer hun vader sterft, horen ze dat het diens laatste wens was dat de twee mannen zijn graf zouden graven.

Op Prime Video is Argentina, 1985 te vinden en dat is dit jaar de Argentijnse inzending voor de Oscars. De film viel dit festivalseizoen al verschillende keren in de prijzen – op de filmfestivals van San Sebastián en Venetië – en draait rond twee openbare aanklagers die in het jaar 1985 een onderzoek openen naar de meest bloederige dictatuur die Argentinië ooit gekend heeft. Ondanks de nog grote invloed van het leger binnenin de nieuwe fragiele democratie, zetten de heren hun onderzoek dapper verder, zelfs wanneer ze hun gezin bedreigd wordt.

Netflix, tot slot, heeft The School For Good And Evil online gezwierd. Deze nieuwe prent van Paul Feig (van onder andere Bridemaids en Spy) draait rond het dorpje Gavaldon en hoe daar om de vier jaar, op de avond van de elfde dag van de elfde maand twee kinderen van 12 jaar ontvoerd worden en meegenomen worden naar de School For Good And Evil. Sophie droomt ervan om daarheen te gaan en lang en gelukkig te leven als een prinses met een liefhebbende prins. Haar beste vriendin Agatha woont op een kerkhof en is totaal tegengesteld aan Sophie. Beide zijn een perfecte kandidaat voor de school, maar op de grote avond worden ze naar de verkeerde school gestuurd. De film werd gebaseerd op de boekenreeks van Soman Chainani dat intussen al zes delen omvat. Naast de jonge cast zijn ook Cate Blanchett, Rachel Bloom, Bob Delaney en Charlize Theron in de film te zien, of te horen.

Docu

De liefde van de man gaat door de maag en zeker ook de liefde van Phil Rosenthal. De bedenker van de klassieke sitcom Everybody Loves Raymond reist nu al enkele jaren de wereld rond op zoek naar de lekkerste gerechten en de vriendelijkste mensen voor zijn programma dat treffend Somebody Feed Phil getiteld is. Naast lekker eten probeert Phil ook om de geschiedenis van de plekken waar hij zich bevindt en de oorsprong van de culinaire gewoontes en specialiteiten te leren kennen. Wij kunnen zijn trips volgen op Netflix en in het zesde seizoen bevindt hij zich onder andere in Philadelphia en Nashville, maar maakt hij ook reizen naar Kroatië en Santiago, de hoofdstad van Chili. Heerlijke feelgood-televisie.

Een stuk minder vrolijk gaat het eraan toe in Descendant, een nieuwe documentaire die eveneens op Netflix verschenen is en één van de lelijkste pagina’s uit de geschiedenis van de mens belicht. Deze documentaire volgt de inwoners van Africatown, een kleine gemeenschap in Alabama. Ze delen hun persoonlijke verhalen en gemeenschapsgeschiedenis als afstammelingen van de Clotilda, het laatst bekende slavenschip dat illegaal mensen als vracht vervoerde van Afrika naar Amerika. Het bestaan van het schip, een eeuwenoud publiek geheim, wordt bevestigd door een team van maritieme archeologen.

En wat zou Netflix zijn zonder een week true crime? In de minireeks Vatican Girl: The Disappearance Of Emanuela Orlandi trekken we terug naar Vaticaanstad, juni 1983. Na een muziekles verdwijnt de vijftienjarige Emanuela Orlandi. Een veelbelovende aanwijzing in een Luxemburgs klooster loopt op niets uit. Tien jaar later komt een schokkende connectie tussen het Vaticaan en de Italiaanse maffia aan het licht. Door al deze zaken raakt het Vaticaan verwikkeld in een decennialang mysterie dat hier wordt belicht in vier afleveringen.

Meer
Lees meer...