Nieuw te streamen deze week: ‘The Congregation’ en ‘Rap Sh!t’ zijn nieuw, ‘Trying’ en ‘Virgin River’ hebben nieuwe seizoenen en Ryan Gosling en Ana de Armas knallen erop los in ‘The Gray Man’

Op het einde van de zomer barst er een strijd tussen streamingdiensten los wanneer Streamz House Of The Dragon lanceert, net voor Amazon Prime Video uitpakt met hun The Rings Of Power. Het universum van Game Of Thrones tegen dat van Lord Of The Rings: epischer wordt het niet. Netflix weet niet goed wat ze er tegenover moeten zetten en hoewel Stranger Things een recent succes was voor hen, heeft de streamingdienst weer bijna een miljoen abonnees verloren in het tweede kwartaal van 2022. Deze week zullen ze alvast een trouwe schare kijkers hebben met het actievehikel The Gray Man – hun duurste film ooit! – en het vierde seizoen van Virgin River.

Series

Beginnen doen we deze week in Zweden, met The CongregationKnutby in het Zweeds – op Streamz. Deze zesdelige dramaserie werd gebaseerd op de ware gebeurtenissen van een kleine pinkstergemeenschap in Zweden in de vroege jaren 2000. De twintiger Anna verhuist naar het kleine stadje Knutby om zich bij de gemeente aan te sluiten, aangetrokken door de charismatische predikanten Eva en Sindre die ervan overtuigd zijn dat de wederkomst van Christus daar, in hun stadje, zal plaatsvinden. Voor Anna zorgt de liefde en overtuiging ervoor dat ze zich meteen thuis voelt en ze wordt uitgenodigd in de binnenste cirkel van de kerk – maar al snel begint de idyllische façade te desintegreren en ontvouwt er zich een web van intriges dat onvermijdelijk eindigt in een tragedie.

Eerder dit jaar liep Insecure af, een reeks die altijd ietwat onder de radar van het grote publiek is gebleven maar die Issa Rae wel een trouwe aanhang aan fans bezorgde. Sindsdien is het afwachten wat de volgende stap van Rae zou zijn, maar die is er met Rap Sh!t – op Streamz – sneller dan verwacht. Deze keer zal Issa Rae niet zelf de hoofdrol spelen, maar de reeks draagt duidelijk wel haar stempel. Aida Osman speelt Shawna, een aspirant-rapper die geen succes heeft gezien en een vaste baan heeft in een toeristisch hotel in Miami Beach. Rapper en Grammywinnaar KaMillion speelt Mia, een alleenstaande moeder van een vierjarige dochter en een visagiste die drie jobs heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. De twee waren schoolvrienden en herenigen nu om samen een rapgroep te vormen.

Op Apple TV+ kunnen we herenigen met twee personages die we graag in onze vriendengroep zouden zien: Jason en Nikki. Al twee seizoenen lang volgen we in de fijne reeks Trying hun proces richting een adoptiekind en aan het einde van het tweede seizoen zagen we hen een levensveranderende beslissing nemen. In het derde seizoen wordt de draad opgepikt en ontdekken Jason en Nikki hoe het leven is wanneer ze plots twee kinderen in huis hebben rondlopen. Trying is grappig én hartverwarmend en verdient het om ontdekt te worden. Bear’s Den zorgde deze keer voor de soundtrack bij de reeks.

Sinds zijn lancering heeft de charmante reeks Virgin River er heel wat fans bij gekregen op Netflix. De reeks draait rond Mel die in het begin van de reeks terug naar het kleine afgelegen stadje Virgin River in Californië trok om er de bladzijde om te draaien en opnieuw te beginnen. Intussen heeft ze drie seizoenen gehad om er een leven op te bouwen en is Mel zwanger. Maar wie is de vader: is het haar overleden echtgenoot Jack of is het Mark? Hoewel Mark haar ten volle steunt in het nakende moederschap blijft het vraagteken rond het vaderschap aan hem knagen.

Tot slot zijn er ook nog twaalf nieuwe afleveringen van de animatiereeks Jurassic World: Kamp Krijtastisch. Het vijfde seizoen is het laatste en daarin wil Kenji zich graag bewijzen tegenover zijn vader en moeten de anderen, om de dino’s van het eiland te krijgen, hun belofte om zich niet met diens zaken te bemoeien aan de kant schuiven.

Films

Netflix verwacht veel van The Gray Man: de film kon beschikken over een budget van meer dan 200 miljoen euro, wist Ryan Gosling te strikken voor zijn eerste filmrol sinds First Man (2018) vier jaar geleden en vulde de cast aan met mooie namen als Ana de Armas, Chris Evans en Billy Bob Thorton. De plot is flinterdun: Gosling speelt een naamloze figuur die een gevangenisstraf uitzit wegens moord wanneer hij wordt gerekruteerd voor de CIA door een zekere Fitzroy (Billy Bob Thorton). Die hijst de man in ruil voor zijn vrijheid aan boord bij het Sierra-project: een aantal stevig getrainde agenten die inzetbaar zijn daar waar de CIA op de limieten van hun mogelijkheden botst. Hij is de zesde gerekruteerde en krijgt dus de codenaam Sierra Six. Wanneer hij bij een missie meer informatie te horen krijgt dan de bedoeling was, keert hij zich tegen zijn opdrachtgevers en zij tegen hem. Lees hier wat we van de film vonden.

Op Amazon Prime Video wacht dan weer Anything’s Possible, het regiedebuut van Billy Porter die we vooral kennen uit de fantastische reeks Pose, die in zijn volledigheid opnieuw te streamen is op Disney+. Daarin wil Porter graag de sfeer oproepen van de iconische tienerkomedies uit de jaren 80, maar dan in een verhaal van de eigen tijd. De hoofdrol is voor Kelsa, een transgendervrouw die haar laatste jaar van de middelbare school heeft ingezet. Dan wordt ze op date gevraagd door haar klasgenoot Khal en weet ze zich hiermee in eerste instantie geen raad. Beiden zijn ze zich bewust van wat hun relatie bij hun leeftijdsgenoten kan teweegbrengen en drama is het laatste wat ze willen veroorzaken.

Oudere films

Eén oudere titel in de aanbieding: Hotel Mumbai (2018) is toegevoegd aan Netflix. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de verwoestende aanvallen in Mumbai in 2008. Een groep zwaar bewapende Pakistaanse militanten opent de aanval op het iconische Taj Mahal Palace hotel in India. Gedurende 68 uur worden honderden mensen gegijzeld, klinken er schoten en woedt er een enorme brand. Wanneer de rook is opgetrokken blijken meer dan 160 mensen gedood te zijn en nog veel meer gewonden. Alleen de moedige acties van het personeel en de gasten voorkomen dat het dodental hoger uitviel.

Nog een noot terzijde: op Disney+ in de Verenigde Staten zijn Logan, Deadpool en Deadpool 2 toegevoegd. Daarmee komen op de Amerikaanse versie van de streamingdienst officieel de eerste R-rated films in het aanbod terecht. Op de Europese Disney+ waren die films al een tijdje te vinden en werden ze beoordeeld als 16+. Als je de titels niet kan terugvinden, moet je dus de leeftijdsgrens in het ouderlijk toezicht optrekken.

Docu

Sinds begin dit jaar is op Netflix Inventing Anna te bekijken, een reeks waarin Julia Garner op bijzondere wijze gestalte geeft aan Anna Sorokin, een influencer die de wereld fascineerde en tot meest exclusieve feestjes in de hoogste sociale klasse wist door te dringen. Ze slaagde erin om iedereen te doen geloven dat ze een Duitse erfgename was met een miljoenenvermogen. Hoe ze daarin slaagde kan je nu op Disney+ zien in de amper veertig minuten durende documentaire The Sinfluencer Of Soho waarin ook de echte Anna Sorokin aan het woord wordt gelaten.

Zowat alle streamingdiensten zitten in op true crime, want het blijft een populair genre met onuitputtelijke inspiratie. Op Disney+ zagen we het nog niet zo vaak opduiken, maar daar komt nu verandering in. The Most Dangerous Animal Of All is een vierdelige reeks over een man die een zoektocht aanvat naar de vader die ‘m als kind achterliet. Die tocht leidt tot een verrassende ontdekking en doet de man vermoeden dat zijn man niemand minder dan de Zodiac Killer was.

Ook de tweede true crime-tip van deze week komt van Disney+: Wild Crilme vertelt het verhaal van één van de meest beruchte moorden die ooit gepleegd werden in een nationaal park. In vier afleveringen volgen we special agent Beth Shott van de Investigative Serviches Branch, de eliterecherche van de National Park Service. Zij en haar team zitten de verdachte drie jaar lang op de hielen.

En wie dan nog niet genoeg heeft, kan op Disney+ naar de documentaire Truth & Lies: The Last Gangster kijken. Die presenteert ons een interview met Sammy ‘The Bull’ Gravano, één van de meest beruchte huurmoordenaars in de geschiedenis van de maffia. Jarenlang hielden The Bull en John Gotti – het hoofd van de familie Gambino – delen van de economie in New York in een wurggreep van angst en intimidatie.

Meer
Lees meer...