Nieuw te streamen deze week: het laatste seizoen van ‘Sex Education’, ‘The Continental’ en ‘Still Up’ zijn nieuw, ‘Tár’, ‘Pearl’, ‘Cocaine Bear’, ‘Emily’ en ‘Dungeons And Dragons’ zijn nieuwe titels bij de films en ‘The Super Models’ flitst ons terug naar de jaren 90

Met Sex Education komt opnieuw een langlopende populaire reeks tot zijn einde. Langlopende series worden meer en meer een zeldzaamheid omdat elke streamer inzet op nieuwe titels om nieuwe abonnees te strikken. Bovendien wordt elke titel die niet snel genoeg goed genoeg presteert gecanceld, waardoor we tegenwoordig met erg veel series zitten die één of twee seizoenen hebben. Onlangs nog werd Winning Time: The Rise Of The Lakers Dynasty, een serie die nog lang had kunnen doorgaan, gecanceld. Nieuwe series die deze week een gooi doen naar een lang(er) bestaan zijn The Continental (Prime Video) en Still Up (Apple TV+).

Series

Sex Education startte in 2019 en werd – door de mix van aandacht voor inclusiviteit en goeie verhalen – al snel een hit voor Netflix. De reeks draait rond Otis (Asa Butterfield), de zoon van een sekstherapeute (Gillian Anderson) die op school merkt dat veel van zijn leeftijdsgenoten met vragen en onzekerheden zitten rond seksualiteit en dat er heel wat foute informatie de ronde doet. Samen met Maeve (Emma Mackey) besluit hij om sekstherapie te geven op school, tegen betaling en in het geheim. Het was het begin van een reeks die, nog meer dan om seks, draaide om jezelf durven en mogen zijn. Na een emotioneel derde seizoen wacht in het vierde seizoen en laatste seizoen op vele vlakken een nieuw begin. Letterlijk, want onze vrienden moeten een nieuwe start maken op een nieuwe school na het failliet van Moordale. Verder zoeken Otis en Maeve ook uit hoe een langeafstandrelatie werkt en heeft Otis’ moeder Jean een nieuwe boreling. Op school wordt Otis geconfronteerd met onverwachte concurrentie en komt Eric (Ncuti Gatwa) in een queer paradijs terecht. Opvallende nieuwe toevoegingen aan de cast zijn de Australische comedienne Hannah Gadsby als de nieuwe baas van Jean, Dan Levy uit Schitt’s Creek als docent van Maeve en de nieuwe personages Abbi (Anthony Lexa) en Roman (Felix Mufti).

Met Song Of The Bandits start een veelbelovende Zuid-Koreaanse reeks op Netflix. De setting is die van het begin van de twintigste eeuw. Tijdens de Japanse bezetting trekken mensen in Zuid-Korea naar het wetteloze land Gando in China. Daar vestigen de reizigers zich en verenigen ze zich om hun nederzetting en dierbaren te beschermen tegen kwaad. Een van hen is Lee Yun, die voorheen diende in het Japanse leger. Als bandiet haalt hij alles uit de kast om zijn naasten te helpen. Zijn missie wordt echter bemoeilijkt door Un-nyun, een huurmoordenares die is ingehuurd om Yun te doden.

The Continental biedt een uitbreiding van het universum van de John Wick-films. De Amerikaanse streamer Peacock heeft drie afleveringen gedraaid die draaien rond het hotel dat een centrale plaats inneemt in de Wick-films die bij ons een plaats hebben gevonden bij Prime Video. Het Continental is een keten van hotels over de hele wereld die fungeren als neutraal terrein voor leden van de criminele onderwereld. Ze worden bezocht door vele huurmoordenaars en beruchte moordenaars. Een jonge Winston Scott (gespeeld door Colin Woodell) wordt meegesleurd in het helse landschap van een New York City in de jaren 70 en moet een verleden onder ogen zien waarvan hij dacht dat hij het achter zich had gelaten. Belangrijk voor de fans: dit is een prequel waarin John Wick (Keanu Reeves) niet te zien zal zijn, Mel Gibson speelt dan weer wél een rol.

Drie van de acht afleveringen van de nieuwe reeks Still Up worden al vrijgegeven op Apple TV+. De reeks gaat over de avonturen van Lisa, een impulsieve en vrijgevochten aspirant-illustrator wiens vragen over de toekomst van haar dochter haar ’s nachts wakker beginnen te houden, en de sociaal angstige en begaafde journalist Danny. De twee hebben geen geheimen voor elkaar, behalve hun gevoelens voor elkaar, en terwijl de wereld slaapt brengen ze hun lange nachten door met praten ondanks dat ze elkaar nooit hebben ontmoet.

Op Streamz kunnen we Exhumed (2021) bekijken. Elke aflevering neemt een nieuwe moordzaak onder loep. In elke zaak is het opgraven van het lichaam van een slachtoffer cruciaal om tot antwoorden te komen. De eerste aflevering volgt de zaak van Diana Kelley die dood werd gevonden in Joplin. Jaren later brengt een vreemd toeval de dood van Diana in verband met een andere inwoner van Joplin met soortgelijke omstandigheden, waardoor onderzoekers hopen dat het opgraven van haar lichaam zal helpen bij het oplossen van de twee moorden.

Film

Weinig nagelnieuwe films van de streamers dezer dagen, maar de filmtoppers van het voorjaar druppelen wel binnen. Zo heeft Netflix Tár toegevoegd, een film die begin dit jaar genomineerd werd voor zes Oscars. Gedoodverfde winnares Cate Blanchett greep hier tot ieders verbazing naast haar prijs, hoewel ze ‘m wel voor de volle 100% verdiend had. Blanchett toonde overgave in haar voorbereiding en leerde zelfs dirigeren om haar personage Lydia Tár goed te kunnen neerzetten. Tár staat aan het hoofd van het Berlin Philharmonieker, een wereldvermaard orkest. Met haar absolute gehoor en drang naar absolute perfectie maakt Tár het de musici niet gemakkelijk. Haar carrière krijgt een wending wanneer beschuldigingen rond overschrijdend gedrag opduiken rond haar naam.

Iets helemaal anders is Pearl (2022), een film die nooit bij ons in de zalen is geraakt, maar die nu te bekijken is via Netflix. Horrorregisseur Ti West maakte vorig jaar X (te zien op Streamz) en vertelt in Pearl de prequel van dat verhaal. Het verhaal speelt zich af in het jaar 1918, decennia voor de gebeurtenissen uit X. Een nog piepjonge Pearl (gespeeld door Mia Goth) woont reeds op haar boerderij. Ze wil de plek daar echter ontvluchten en droomt van een leven als een filmster.

Eén van de meer geflipte cinemahits van dit voorjaar was Cocaine Bear, een film van Elizabeth Banks met onder andere Keri Russell. Die film is nu te bekijken via Netflix. We bevinden ons in het jaar 1985. Een politieagent die bijverdient met het smokkelen van drugs dropt een tas vol cocaïne vanuit een vliegtuig in het Chattahoochee-Oconee National Forest, dat zich in het Amerikaanse Georgia bevindt. Een zwarte beer vindt vervolgens de inhoud van deze tas.

Op Disney+ is het spiksplinternieuwe No One Will Save You geland, een thriller met Kaitlyn Dever in de hoofdrol. Zij speelt de creatieve en getalenteerde jonge vrouw Brynn Adams die vervreemd is van haar gemeenschap. Eenzaam, maar altijd hoopvol, vindt Brynn troost binnen de muren van het huis waar ze is opgegroeid, tot ze op een nacht wordt gewekt door vreemde geluiden van onmiskenbaar buitenaardse indringers. Wat volgt is een actievolle confrontatie tussen Brynn en een groep buitenaardse wezens die haar toekomst bedreigen en haar dwingen om met haar verleden om te gaan.

Op papier leek het een slecht idee, maar toen hij er dan toch was bleek Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves één van de leukste blockbusters van het lopende filmjaar. Je kan nu op Streamz+ Premium kijken hoe de charmante dief Edgin onbedoeld een groot kwaad ontketent. Hij heeft een eeuwenoud, verloren relikwie gestolen en het aan de verkeerde persoon gegeven. Edgin, een bard, wil zijn fout rechtzetten en de wereld redden.

Sex Education eindigt, maar in Emily kunnen we zien wat actrice Emma Mackey in haar mars heeft. Ze was ook al te zien in Barbie (2023) en Death On The Nile (2022, op Disney+ te zien), maar in Emily dat nu te vinden is op Streamz Premium+ speelt ze haar eerste volwaardige hoofdrol. Mackey vertolkt Emily Bronté, de schrijfster van de klassieker Wuthering Heights. We volgen de reis naar het vrouw-zijn van een rebel en een buitenbeentje, één van ‘s-werelds beroemdste, mysterieuze en provocerende schrijfsters die op dertigjarige leeftijd te jong zal overlijden aan tuberculose.

Nog op Streamz Premium+ is de Italiaans-Franse film Nostagia te zien. Felice Lasco keert hierin terug naar zijn geboortestad Napels om voor zijn zieke moeder te zorgen. Hij is meer dan veertig jaar weggeweest; deze tijd heeft hij doorgebracht in het Midden-Oosten en Afrika. Nu hij terug in het Sanità-gebied is, herontdekt hij verscheidene plaatsen uit zijn verleden, ontdekt hij nieuwe gebruiken en regels in de stad, en dat iets uit het verleden nog steeds bij hem lijkt te knagen.

Op Prime Video, tot slot, willen we Cassandro aanstippen, een film van Roger Ross Williams die er al een druk jaar heeft opzitten. Zo was hij ook de regisseur van Love To Love You, Donna Summer, een documentaire die nog via Streamz te bekijken is, en van de docureeks The Super Models (Apple TV+) waarover we het hieronder nog gaan hebben. In Cassandro vertelt hij het verhaal van de homoseksuele worstelaar Saúl die het typetje El Topo van zich wil afschudden. Zijn nieuwe trainer Sabrina stelt hem voor een nieuw exotisch en vrouwelijker personage te creëren. De flamboyante Cassandro is geboren en weet de aandacht en genegenheid van het publiek voor zich te winnen. Zijn moeder en geheime minnaar zijn er echter minder blij mee.

Docu

The Super Models dus, van diezelfde regisseur als Cassandro, flitst ons in een vierdelige docureeks op Apple TV+ terug naar de jaren 90 waarin het fenomeen “supermodel” de kop opstak. Christy Turlington, Cindy Crawford, Linda Evangelista en Naomi Campbell werden fenomenen en werden beroemd tot ver buiten de mode. In deze reeks wordt geschetst hoe groot de vier dames precies waren, maar wordt er ook stilgestaan bij de opkomst van MTV, het racisme waarmee Naomi Campbell te maken kreeg en het seksueel misbruik dat binnen de modellenwereld heerste. Er worden zo veel onderwerpen aangeraakt in deze docureeks dat vier afleveringen misschien net te weinig was.

Op Netflix gaat het een heel andere richting uit met de documentairefilm The Saint Of Second Chances. In 98 minuten wordt het verhaal verteld van Mike Veeck, die opgroeide in de schaduw van zijn vader Bill Veeck, die werd opgenomen in de honkbal Hall of Fame. Hoewel de jonge Veeck vastbesloten is om niet de weg van zijn vader te volgen wordt hij de eigenaar van de Chicago White Sox. De naam Veeck werd zowel legendarisch als berucht in het professionele honkbal toen Mike weggeefacties, thema-avonden, vuurwerk en nog veel meer introduceerde in de sport. De documentaire – van de makers van het Oscarwinnende 20 Feet From Stardom (2013) – blijft stilstaan bij de schandalen, het gezinsleven dat hij mist, de fouten die hij maakt én de tweede kansen die hij krijgt.

In de driedelige docuserie Who Killed Jill Dando? op Netflix blijven we stilstaan bij de moord op Jill Dando. In april 1999 werd de BBC-presentatrice en journalist op klaarlichte dag voor haar deur doodgeschoten met een enkele kogel. Een buurtbewoner, Barry George, werd veroordeeld en gevangengezet voor de moord, maar na acht jaar gevangenisstraf werd hij na hoger beroep en een nieuw proces vrijgesproken. Er is geen andere verdachte beschuldigd van de moord op Dando, en de zaak blijft onopgelost.

Dit voorjaar was er al een eerste seizoen van Murdaugh Murders: A Southern Scandal. De Murdaughs waren een van South Carolina’s meest prominente families. Hieraan komt abrupt een eind door de dood van tiener Mallory Beach, die omkwam bij een bootongeluk. De vermoedelijke bestuurder van de boot, Paul Murdaugh, zou dronken zijn geweest. Wanneer Paul en zijn moeder Maggie bruut vermoord worden aangetroffen, komt een lange periode van corruptie, macht en doofpotaffaires aan het licht. In dit tweede seizoen wordt door Netflix in drie afleveringen stil gestaan bij het proces dat volgde op de dood van moeder Maggie en zoon Paul. De vader van de machtige familie, Alex Murdaugh, staat terecht.

Meer
Lees meer...
Apple TV+