Nieuw te streamen deze week: de grote terugkeer van ‘Better Call Saul’ en ‘Russian Doll’, het nieuwe seizoen van ‘The Flight Attendant’, de nieuwe reeks ‘The Dropout’ en een aardig lijstje oudere films

n Er komen enkele stevige weken aan voor serieliefhebbers: de volgende dagen en weken worden de nieuwe beloftevolle series in zo’n hoog tempo gedropt dat het (bijna) onbegonnen werk is om het te proberen te volgen. De lange lijst aan aankomende titels zegt iets over de hevigheid waarin de streamingsoorlog nog steeds woedt, een strijd die Netflix de voorbije week zwaar is gevallen. Voor het eerst in meer dan tien jaar verloor de streamingreus abonnees, wat meteen hun aandeel deed kelderen. Deze week is bij hen zowel het langverwachte nieuwe seizoen van Russian Doll te zien als de start van het laatste seizoen van Better Call Saul. Streamz zet The Flight Attendant in stelling en Disney+ heeft het héle seizoen van The Dropout al vrijgegeven. We weten dus nog wel even bezig te blijven.

Series

Het was even schrikken in het najaar van 2021 toen Bob Odenkirk plots in elkaar zakte tijdens de opnames van het nieuwe seizoen van Better Call Saul. Odenkirk speelt het hoofdpersonage Jimmy McGill die gaandeweg wordt omgevormd tot zijn pseudoniem Saul Goodman, de gladde advocaat die we kennen uit Breaking Bad. De serie die begon als prequel, maar ging meer en meer zijn eigen leven leiden. Nu we aan het laatste seizoen beginnen wordt het stilaan tijd om weer aan te knopen bij waar Breaking Bad begon. Er werd al officieel bekend gemaakt dat ook Aaron Paul en Bryan Cranston hun rollen als Jesse Pinkman en Walter White zullen hernemen. Tegelijkertijd zei co-creator Peter Gould ook nog eens dat dat niet eens de grootste verrassing zou zijn uit dit laatste seizoen. Dat noemen ze: de kijker warm maken. De eerste twee afleveringen van dit slotseizoen zijn nu op Netflix te zien. Daarin zien we hoe Kim Wexler en Saul onder een rechtszaak proberen uitkomen en hoe Nacho op de vlucht is na het bloedbad van het vijfde seizoen. Vanaf nu volgt elke week een nieuwe aflevering, tot we eind mei naar een korte stop gaan, om dan in de zomer definitief afscheid te nemen met de tweede seizoenshelft.

Op het tweede seizoen van Russian Doll wachten we ook al enkele jaren. In het eerste seizoen uit 2019 zagen we hoe Natasha Lyonne (op dat moment vooral bekend uit Orange Is The New Black) Nadia spelen, een vrouw die steeds opnieuw kwam te sterven, onderweg naar huis van een feestje. Even later ontddekt Nadia dat ze niet de enige is die met dat probleem kampt en ontmoet ze Alan. Aan de start van het tweede seizoen plant Nadia om haar 40e verjaardag in alle stilte te vieren met Alan aan haar zijde. Een plan dat, uiteraard, mislukt. Alle afleveringen van het tweede seizoen zijn nu op Netflix te vinden.

Ook het eerste seizoen van The Flight Attendant was best aangenaam kijkvoer. Het was een serie met gebreken, waar je wel naar bleef kijken. Kaley Cuoco – bekend als Penny uit The Big Bang Theory – speelt hier Cassie. In het eerste seizoen zagen we hoe de stewardess na een flirt wakker werd in een hotelkamer in Bangkok, met een lijk naast zich. Een generisch verhaaltje, maar het was het personage Cassie dat The Flight Attendant zo interessant maakte. Cassie is namelijk een wandelende ramp: ze praat en wandelt snel, komt overal te laat, handelt impulsief, en lijkt nooit rust in haar hoofd te hebben. Een onrust die ze probeert weg te werken door te drinken en seks te hebben. Aan de start van het tweede seizoen leidt Cassie een rustig leven in Los Angeles, is ze afgekickt van de drank en heeft ze een nieuw begripvol vriendje. Wanneer ze ooggetuige wordt van een moord, raakt Cassie verstrikt in een nieuw internationaal mysterie. De twee eerste afleveringen zijn nu te bekijken via Streamz.

Nog helemaal nieuw is The Dropout. Amanda Seyfried schittert in de hoofdrol in deze serie over Elizabeth Holmes, de oprichtster van Theranos, een bedrijf dat gespecialiseerd beweerde te zijn in gezondheidstechnologie. In 2015 werd Holmes door Forbes benoemd tot de jongste en rijkste vrouwelijke miljardair in Amerika. Nu wordt de jonge CEO beschuldigd van fraude en misleiding. Hoe hebben zovele mensen niet kunnen zien dat het allemaal nep was? Alle afleveringen zijn nu beschikbaar op Disney+.

Bij Disney hebben ze ook nog eens in de archiefkast gegrabbeld en ze hebben er It’s Always Sunny In Philadephia uitgehaald. Veertien seizoenen zijn meteen op Disney+ te zien, wat wil zeggen dat we momenteel nog seizoen 15 (uitgezonden in 2021) tegoed hebben en de seizoenen die nog zullen volgen, want de sitcom is nog steeds lopende. Hoewel de reeks nooit écht populair was, is het wel één van de langst lopende sitcoms ooit én een echte culthit. Het verhaal draait rond vier egocentrische vrienden die een onpopulaire bar in Philadephia uitbaten. De serie behandelt regelmatig thema’s die gevoelig liggen bij het Amerikaanse publiek en laat zijn personages dan ook nog eens aanstootgevende of politiek incorrecte standpunten verkondigen.

Een stuk braver is Ugly Betty (2006-2009), een reeks waarin Betty Suarez voor een modemagazine gaat werken. Ze ziet er wel heel wat anders uit dan de gemiddelde medewerker daar. Vtm bewerkte bij ons de reeks tot de telenovelle Sara met Veerle Baetens in de hoofdrol. Ugly Betty werd op zijn beurt gebaseerd op een Colombiaans origineel. De vier seizoenen van Ugly Betty staan nu op Disney+.

Romantiek kunnen we vinden in Heartstopper op Netflix. De serie is gebaseerd op een graphic novel en gaat over Nick en Charlie die elkaar leren kennen op school en verliefd worden. Charlie is een zestienjarige jongen die al even uit de kast is. Hij ontmoet Nick toevallig op school, maar Nick is een oudere jongen, hij is populair en volgens al Charlie’s vrienden “de meest hetero persoon die ze ooit hebben gezien.” Na de release van de graphic novels van Alice Osman, die haar verhalen via het internet publiceerde, ontstond er een fandom. Ook vandaag zijn de comics nog populair op TikTok en andere sociale media.

De meerwaarde van Netflix schuilt er meer en meer in dat ze series in andere talen dan het Engels een wereldwijd platform geven. De verhaaltjes van die bewuste series hebben meestal dan weer niet zo gek veel om het lijf. Het voorbeeld van deze week is Pálpito (The Marked Heart), een co-productie tussen verschillende Zuid-Amerikaanse landen. Daarin zint Simón op wraak na de dood van zijn vrouw. Zij is om het leven gebracht om haar hart te kunnen transplanteren naar een andere vrouw. In zijn zoektocht raakt Simón verwikkeld in de duistere wereld van de orgaanhandel en tot overmaat van ramp wordt hij ook nog eens verliefd op de Camila, de vrouw die het hart draagt van zijn vermoorde vrouw.

Uit Turkije komt deze week dan weer Yakamoz S-245 aanwaaien op Netflix. Showrunner van deze serie is Jason George, die ook al twee seizoenen lang de showrunner is van de Belgische Netflix Original Into The Night. Net als in Into The Night zijn de personages in Yakamoz S-245 het slachtoffer van een te fel brandende zon. Wanneer iedereen aan het wateroppervlak sterft moet Arman, een duikinstructeur en zeegbioloog die samen met zijn team aan boord van een militaire onderzeeër verblijft, zien te overleven.

Oudere films

Een rijtje oudere films zijn aan Netflix toegevoegd deze week, waarvan The Hurt Locker de interessantste is. De film won bij de uitreiking van 2010 zes Oscars, waaronder die voor Beste Film en Beste Regie voor Kathryn Bigelow. Zij was toen pas de eerste (!) vrouw die een prijs in deze categorie wist te winnen. In deze knappe thriller speelt Jeremy Renner een Amerikaanse soldaat die een bijzondere opdracht heeft: het ontmantelen van bommen tijdens de oorlog van Irak en in het heetst van de strijd.

Nog Oscargeschiedenis want in 1992 werd John Singelton genomineerd voor zijn scenario en regie van Boyz N The Hood. Daarmee werd hij op dat moment de jongste regisseur en de eerste van Afro-Amerikaanse afkomst die ooit werd genomineerd voor die prijzen. Het verhaal van de film die nu op Netflix te vinden is, draait rond drie vrienden die opgroeien in de achterbuurten van Los Angeles en is nog altijd de moeite waard.

Eén film willen we graag aanstippen als nieuwkomer op Streamz: Apollo 13 (1995). Daarin volgen we de drie astronauten die in 1970 aan boord stapten van ruimtevlucht Apollo 13. We verklappen niks wanneer we zeggen dat die missie mislukte, de film brengt een vrij nauwkeurige reconstructie van wat er mis liep. Twee Oscars wist de film binnen te halen, op negen nominaties, die voor Beste Geluid en Beste Montage. Ron Howard was regisseur van dienst, onder andere Tom Hanks en Ed Harris zijn te herkennen in de cast.

Tot slot ook nog drie klassiekers die we pas nog hebben behandeld toen ze op Streamz werden toegevoegd en ook nog steeds daar te vinden zijn, maar nu ook op Netflix staan: het drie uur durende maar erg boeiende Gandhi (1982) dat maar liefst acht Oscars wist te winnen, Bram Stoker’s Dracula (1992) van Francis Ford Coppola en Robin Williams als Peter Pan in de Spielberg-prent Hook (1991).

Docu

Op dit moment valt op Streamz de uitstekende HBO-reeks Winning Time: The Rise Of The Lakers Dynasty (de reeks is al vernieuwd voor een tweede seizoen) te volgen, over de opgang van de NBA-club in de jaren tachtig, in een tijd toen niemand nog in de LA Lakers of in de NBA geloofde. Eén van dé gezichten van de LA Lakers was toen Earvin “Magic” Johnson. Over diezelfde Magic Johnson heeft AppleTV+ nu een vierdelige docureeks gemaakt, They Call Me Magic. Daarin praat de basketballegende over het succes bij de Lakers, maar ook over het moment waarop hij stopte met spelen en aankondigde dat hij hiv-positief was, zijn ondernemerschap en zijn activisme. De vier afleveringen zijn nu al allemaal te zien.

De wekelijkse portie true crime met moordenaars op Netflix heet deze keer Conversations With A Killer: The John Wayne Gacy Tapes. De reeks bevat drie afleveringen en maakt gebruik van nooit eerder gehoorde audiotapes van het verhoor van Gacy. Uiteindelijk werd hij schuldig bevonden aan de moord op 33 mensen en ter dood veroordeeld. Nieuwe interviews met onderzoekers en overlevenden brengen de gruwel van de misdaden in een bredere context.

Meer
Lees meer...