Nieuw te streamen deze week: ‘Gen V’ en ‘Castlevania: Nocturne’ geven vervolg aan succesreeksen, prachtfilms ‘Flora And Son’, ‘The Quiet Girl’ en ‘All The Beauty And Bloodshed’ zijn te bekijken en Wes Anderson bewerkt viermaal Roald Dahl

Het is zo ver: na iets minder dan 150 dagen hebben de streamers een overeenkomst bereikt met de scenaristen. Een nieuwe deal, die drie jaar geldig zal zijn, is nu afgesloten waardoor de schrijvers weer aan het werk kunnen. Let wel: met de acteursgilde is nog géén akkoord bereikt. Er blijft dus gestaakt worden in Hollywood en een nieuwe stroom titels zal nog even uitblijven. In tussentijd zijn er toch ook deze week weer een aantal titels waar al een tijdje naar uitgekeken wordt: een overzicht!

Series

Eerlijk: we vinden het soms een beetje véél met die superhelden. Het lijkt de enige soort televisie/film die mensen nog in beweging kan zetten en dat is vooral jammer voor wat er allemaal over het hoofd wordt gezien. Maar The Boys, één van de grootste successen op Prime Video tot op heden, zullen we blijven aanraden. De personages in The Boys zijn meestal schaamteloos onaardig en hoe verder je in de reeks vordert, hoe duidelijker de maatschappijkritiek wordt. Nu is er ook een spin-off van die reeks. In Gen V – eveneens op Prime Video – draait het om de opleiding voor jonge superhelden die gerund wordt door Vought International. Hier worden enkele puberende, competitieve ‘Supes’ opgeleid die hun fysieke, seksuele en morele grenzen verkennen en verleggen, om te concurreren in de strijd voor de beste contracten in de beste steden. Op Hunger Games-achtige wijze worden ze zo klaargestoomd voor het superheldendom. De reeks schiet uit de startblokken met drie van de acht afleveringen.

Castlevania, één van de meest gewaardeerde animatiereeksen aller tijden, kwam enkele jaren geleden, na vier seizoenen, ten einde. De reeks, die nog steeds te bekijken is op Netflix en gebaseerd werd op de gelijknamige fantasygames, draaide rond een vampierenjager die op zoek was naar Dracula. Nu die jacht erop zit, is het tijd voor een vervolgreeks: Castlevania: Nocturne. We maken een sprong van enkele eeuwen en landen midden in de Franse Revolutie. Richter Belmont probeert in deze tijd de erfenis van zijn familie te verdedigen en te voorkomen dat een meedogenloze vampierheerser de macht grijpt.

Terug voor een tweede seizoen: This Fool op Disney+. Nadat Julio’s baan en liefdesleven aan het einde van het vorige seizoen op de klippen liepen, gaan de nieuwe huisgenoten Julio en Luis dit seizoen op zoek naar nieuwe carrières en romances. De reeks speelt zich af in het arbeidersleven van South Central Los Angeles en draait rond Julio, een goedzak die goed probeert te doen voor iedereen behalve zichzelf.

Tot slot ook nog een oudje bij de series: Preacher, een serie van AMC van Sam Caitlin, een man die ook betrokken was bij de productie van Breaking Bad en daar ook afleveringen voor schreef, is naast op Prime Video nu ook op Streamz te bekijken. De serie, die vier seizoenen kreeg tussen 2016 en 2019, vertelt het verhaal van Jesse Custer, een predikant in een klein stadje in Texas. Het stadje wordt bewoond door een mysterieuze entiteit die hem in staat stelt om zeer onconventionele krachten te ontwikkelen. Jesse, zijn ex-vriendin Tulip en een Ierse vampier genaamd Cassidy beginnen aan reis reis om God te vinden, letterlijk God te vinden. Ze worden achterna gezeten door de Saint Of Killers, een onsterfelijke moordmachine gewapend met een stel bovennatuurlijke Colt revolvers en de kracht om een heel leger te vernietigen.

Film

Wanneer John Carney een nieuwe film maakt, willen wij kijken. De man vond zijn stem toen hij in 2007 het prachtige Once inblikte, het verhaal van een straatmuzikant en een immigrante die verbonden worden door de liefde voor muziek. Daarna volgden nog de fijne muzikale komedies Begin Again (2013) en Sing Street (2017) en de regie voor Prime Video-reeks Modern Love (2019). Nu is er met Flora And Son een nieuwe film en die is geland op Apple TV+. Het verhaal draait rond de jonge moeder Flora (Eve Hewson) die al een tijd geleden is gestopt met haar dromen na te jagen. Ze is werkzaam in de kinderopvang en deelt het voogdijschap over haar zoon Max (Orén Kinlan) met haar ex Kev (Paul Reid). Moeder en zoon pogen elkaar te begrijpen, maar dat loopt niet van een leien dakje. Ze lijken pas weer bij elkaar gebracht te kunnen worden wanneer ze op een gitaar stuiten en Flora besluit om gitaarlessen te gaan volgen bij Jeff (Joseph Gordon-Levitt).

Sinds Netflix in 2021 de Roald Dahl Story Company overkocht, beschikt de streamingdienst over de rechten van alle boeken en verhalen van de jeugdschrijver. Ze kunnen dus ook overal series en films van maken. Met De Griezels werd al een animatiefilm aangekondigd voor het jaar 2025, maar eerst is het aan Wes Anderson. Op 27, 28, 29 en 30 september verscheen telkens een kortfilm van de regisseur, gebaseerd op een verhaal van Dahl. De eerste was de langste: The Wonderful Story Of Henry Sugar klokt af op 39 minuten en kon met Benedict Cumberbatch, Ben Kingsley, Dev Patel en Ralph Fiennes rekenen op een topcast. Poison, The Ratcatcher en The Swan duren telkens 17 minuten.

Netflix maakt zich stilaan op voor het awardseizoen en heeft voor de komende maanden Mastro van Bradley Cooper, May December met Julianne Moore en Natalie Portman en The Stranger, de nieuwe film van David Fincher, in de aanbieding. Deze week wordt al een stap gezet richting de serieuzere film met Reptile, een thriller met onder andere Benicio Del Toro, Justin Timberlake en Alicia Silversone. De plot draait rond de moord op een jonge vastgoedmakelaar wordt. De geharde rechercheur Nichols uit New England is vastbesloten de dader te vatten. Niets is echter wat het lijkt en de elementen uit het dossier doorprikken stelselmatig de illusies uit zijn eigen leven.

Het aantal Spaanse producties op Netflix ligt hoog en daar komt nu nog de thriller Nowhere bij. Hoofdpersonage is de hoogzwangere Mia die besluit om haar geboorteland te ontvluchten, op zoek naar een betere toekomst. Ze maakt de oversteek via boot, tuimelt van die boot af en moet in haar container zien te overleven op zee. Wanneer blijkt dat haar container ook nog eens lek is, wordt de situatie echt precair.

Op Streamz+ Premium is één van de pareltjes van het lopende filmjaar nu te vinden. Regisseur Colm Bairéad presenteert ons met The Quiet Girl het schijnbaar eenvoudige verhaal van het jonge meisje Cáit – de jonge Catherine Clinch debuteert waanzinnig mooi – die in de zomer van het jaar 1981 door haar familie wordt weggestuurd. Ze brengt de zomer door bij de nicht van haar moeder, Eibhlín (Carrie Crowley), en haar echtgenoot Seán (Andrew Bennett). Voor Cáit zijn het vreemden, maar gedurende haar verblijf bij deze mensen voelt ze gaandeweg wat het is om bij een gezin te mogen horen.

Van eind vorig jaar komt op Streamz Premium+ Corsage aanwaaien, waarin we Vicky Krieps zien als een Sissi zoals we die nooit eerder zagen. De keizerin Elizabeth van Oostenrijk wordt voor haar schoonheid aanbeden en is befaamd om haar kledingstijl. In het jaar 1877 viert ze haar 40ste verjaardag, een mijlpaal die ook een keerzijde heeft. Terwijl haar rol steeds minder impact heeft, poogt Elizabeth haar imago hoog te houden. Ze hunkert naar meer wijsheid en reist naar het buitenland waar ze op visite gaat bij politieke bondgenoten en voormalige geliefden. Ze beraamt een plan om haar nalatenschap veilig te stellen.

En nog op Streamz Premium+ is Gerard Butler te zien in de actiefilm Copshop. Hij speelt de huurmoordenaar Viddick die jacht maakt op de sluwe oplichter Teddy (Frank Grillo). Die besluit zich te verschuilen op een politiebureau, maar ook Viddick begeeft zich naar die plaats. Op het bureau is tevens de beginnende agente Valerie Young (Alexis Louder) aanwezig die zich van geen kwaad bewust is.

Docu

Wie al naar Dopesick (Disney+) en Painkiller (Netflix) gekeken heeft, is reeds bekend met de familie Sackler en hun aandeel in de crisis die ontstaan is rond de pijnstiller Oxycodon. De documentaire All The Beauty And The Bloodshed – die begin dit jaar te zien was op het Filmfestival van Oostende en nu via Streamz Premium+ te zien is – doet dienst als protest tegen de familie Sackler én maakt de inzet van dat protest meteen ook erg voelbaar door persoonlijke verhalen vooruit te brengen. Deze documentaire volgt het leven van kunstenares Nan Goldin, wiens werk over heel de wereld is geëxposeerd, en haar protest tegen de familie Sackler.

Op Netflix is de Mexicaanse misdaaddocumentaire La Oscuridad De La Luz Del Mundo te zien. Die draait rond Naasón Joaquín García, leider van de Kerk van het Licht van de Wereld en zelfbenoemd ‘apostel van Jezus Christus’. Die werd in 2019 in de VS gearresteerd vanwege 26 aanklachten, waaronder mensenhandel, verkrachting en kinderpornografie. Het nieuws leidde tot een langdurige strijd tussen meerdere klokkenluiders die gerechtigheid zochten en een congregatie die hun leider met hand en tand verdedigde. Deze documentaire is een verslag dat tot stand is gekomen door de leden en voormalige leden van de kerk. Voor het eerst zullen de getuigenissen te horen zijn van vrouwen die in naam van het geloof leden. Ze laten achter wat ze geloofden en gaan de confrontatie aan met de machtige apostel en de kerk die ooit alles voor hen betekende.

De koffieliefhebbers onder ons zijn met velen, maar pas toch maar een beetje op: Netflix presenteert in de documentaire Ice Cold: Murder, Coffee And Jessica Wongso het verhaal van één van de beroemdste moordprocessen in Indonesië: Jessica Wongso zou haar vriendin om het leven gebracht hebben door haar koffie te vergiftigen.

Voor wie het bijna gezien wil houden op deze planeet is Encounters goed nieuws: in deze vierdelige docureeks laat Netflix mensen aan het woord die rotvast overtuigd zijn van het bestaan van aliens. In de verschillende afleveringen komen zowel mensen aan het woord die geloven dat ze zelf al buitenaards leven hebben gezien als klokkenluiders die ervan overtuigd zijn dat de overheid het bestaan van buitenaards leven toedekt voor de brede bevolking. De verhalen komen ook van buiten de Verenigde Staten, zo speelt één aflevering zich rond de ervaringen in een schooltje in Wales af, een tweede in Zimbabwe en nog een andere draait rond “felle lichten” die boven de centrale van Fukushima werden waargenomen tijdens de kernramp van 2011.

Meer
Lees meer...
Apple TV+
Meer Apple TV+