Nieuw te streamen deze week: Vlaamse zenders pakken uit met jongerenreeksen ‘Liefdestips Aan Mezelf’ en De Studio’s’, ‘Black Panther’-film ‘Wakanda Forever’ is te streamen, Amélie Poulain is 20 geworden en ‘War Junkies’ biedt een kijk achter de schermen van de oorlogsjournalistiek

De Vlaamse zenders hebben het door: er is een markt voor goeie Vlaamse webreeksen op maat van jongeren. Vorig jaar scoorde 2DEZIT al uitstekend op Streamz, nu pakt GoPlay uit met Liefdestips Aan Mezelf en is op VRT MAX – die al hoge ogen gooiden met Roomies vorig jaar – De Studio’s te zien. Een topweek voor Vlaamse jongerenseries dus, maar de reguliere grote streamers ontbreken echt grote titels. Tijd om te ontdekken dus en dat kunnen we doen bij Dear Edward op Apple TV+, het bejubelde Cunk On Earth en Freeridge, een spin-off van On My Block. En bij de films is het ook smullen: een nieuwe Marvel, een jarige Amélie Poulain en de Koreaanse parel Deciscion To Leave. Bij de documentaires draait het deze week om uiteenlopende onderwerpen als Pamela Anderson, een steenrijke hond (ja, echt) en oorlogsjournalistiek in Vlaanderen. Een overzicht!

Series

Wie op het filmfestival van Oostende rondliep eerder deze week kon er de cast al zien schitteren: vier afleveringen van Liefdestips Aan Mezelf konden er bekeken worden op het grote scherm in aanwezigheid van de cast. Gloria Monserez – boomende actrice en presentatrice – speelt Olivia. Zij moet na het plotse vertrek van haar moeder tegen haar zin intrekken bij haar vader, met wie ze een slechte relatie heeft. De enige die Olivia’s gedachten wat kan verzetten is Max, maar Olivia heeft geen idee of het nu liefde is wat ze voelt, en of hij hetzelfde voor haar voelt. In de hoop om antwoorden te krijgen op die vragen, start Olivia een online onderzoek waarbij ze liefdestips verzamelt en uitprobeert. Liefdestips Aan Mezelf is te bekijken via GoPlay waar elke dag een nieuwe aflevering gelost werd. De afleveringen duren telkens ongeveer tussen de 15 en 20 minuten en het verhaal werd geïnspireerd op het gelijknamige young adult-boek van Sylvia van Driessche.

Ook al in première gegaan op het filmfestival van Oostende: de jongerenreeks De Studio’s die VRT MAX in samenwerking maakte met MovieBankProductions en Amazon. In die zesdelige reeks – ook hier duren de afleveringen rond de 20 minuten – jagen zes vrienden hun droom na: de wereld veroveren met hun muziek en hun stem. Bij De Studio’s vinden de zes een plek waar ze een ruimte kunnen huren, elkaar kunnen aanmoedigen en waar ze de erkenning kunnen vinden ze thuis missen. Maar hoe ver gaan ze voor die erkenning? En wat doen ze met de verleidingen die in De Studio’s om de hoek liggen? De reeks werd geschreven door Sarah Kasmi, die bewust werkte zonder bekende acteurs, maar aan streetcasting deed. Ze zocht naar eigen zeggen naar “ruwe diamanten die bartsten van het talent.”

Na Shrinking twee weken geleden lanceert Apple TV+ opnieuw een nieuwe titel. In Dear Edward is het titelpersonage de twaalfjarige Edward Adler, vertolkt door Colin O’Brien. Hij is de enige overlevende van een tragische vliegtuigramp waarbij ook zijn familie om het leven gekomen is. Edward probeert, samen met anderen die door de ramp geraakt worden, zijn leven weer op een rijtje te krijgen. Tijdens dit proces worden onverwacht vriendschap, liefde en saamhorigheid in het leven geroepen. Aftrappen doet Apple met de eerste drie afleveringen, de volgende afleveringen volgen in een wekelijks tempo.

Je hebt Philomena Cunk vast al zien voorbijkomen op Instagram. Comedienne Diane Morgan begon met haar typetje het programma Charlie Brooker’s Weekly Wipe. Charlie Brooker is het brein achter Black Mirror, maar dat is aan deze reeks – waarvan hij ook één aflevering schreef – niet te merken. Het trucje van Diane Morgan als Cunk is eenvoudig: ze stelt zich naïef op en stelt domme vragen aan slimme mensen, zoals wetenschappers en experts allerhande, waar die zich vaak geen raad mee weten. Morgan acteert, de reacties van de experts zijn echt. In deze vijfdelige reeks Cunk On Earth – vorig jaar al op BBC, nu ook op Netflix – doet ze precies hetzelfde. In de vijf afleveringen heeft ze de ambitie om de geschiedenis van de wereld te doorkruisen.

Ook nieuw op Netflix is Freeridge, een spin-offserie van het na drie seizoene afgelopen On My Block, dat ook nog steeds op Netflix te zien is. Een nieuwe groep vrienden moet niet alleen met de perikelen van de middelbare school zien om te gaan, maar ook met verschillende bovennatuurlijke dreigingen: ze ontketenen immers mogelijk een dodelijke vloek, gerelateerd aan een merkwaardige oude doos die onheil in hun leven lijkt te brengen. De vier tieners proberen deze vloek ongedaan te maken.

Ook op Netflix geland: twee seizoenen van Girls5eva, een serie van Peacock over een meidengroep die populair was in de jaren 90 en die, wanneer ze gesampeld worden door een jonge rapper, hernieuwde bekendheid meemaken. Ze proberen het ijzer te smeden wanneer het heet is en besluiten om hun oude muzikale leven weer op te nemen. De transitie van ouderavonden naar clubavonden verloopt niet altijd even soepeltjes en de vrouwen voelen zich genoodzaakt om na te denken over de manier waarop ze zich deze keer aan de wereld willen presenteren. De reeks blijft voorlopig zeker lopen, want de vernieuwing voor een derde seizoen kwam deze week binnen.

Op Prime Video is het tweede seizoen van Harlem van start gegaan. De reeks draait om vier stijlvolle en ambitieuze vriendinnen die in Harlem, New York wonen en zijn aangekomen in nieuwe fases in hun carrière en relaties. In het nieuwe seizoen wordt de vriendschap van de vier op de proef gesteld terwijl ze te maken krijgen krijgen met liefde en verlies, met hoogte-en dieptepunten in hun carrière. Deze week is het nieuwe seizoen van start gegaan met twee van de acht afleveringen.

Netflix stelt al langer series van over de gehele wereld ter beschikking van een wereldpubliek en dat werpt vruchten af. Ook Amazon heeft nu door dat er een publiek is dat zit te wachten op lokale producties. Geldwolven – dat bij ons via Streamz te zien is – werd geproduceerd met medewerking van Amazon en in Nederland is die reeks dan ook al op Prime Video te zien. Nu landt bij ons Cœurs Noirs, een reeks die Amazon voor Prime Video maakte in samenwerking met de Franse openbare omroep. Het verhaal speelt zich af in het najaar van 2016 wanneer een speciale eenheid van het Franse leger in Irak neerstrijkt. Zij hebben de opdracht om in Mosul te infiltreren en op zoek te gaan naar de dochter en kleinzoon van een kopstuk van IS die de Fransen in gevangenschap houden. Die wil alleen maar meewerken als zijn familie buiten Mosul gebracht wordt. Cœurs Noirs klinkt veelbelovend en telt zes afleveringen.

Op Disney+ worden we naar Duitsland gestuurd met het eerste deel van The Net. Die reeks, die naar ons gebracht wordt via FOX, speelt zich af aan de duistere kant van het professionele voetbal en is onderverdeeld in drie seizoenen met telkens een andere ondertitel en een ander onderwerp. Promised Land, het eerste, speelt zich in Duitsland af en is nu te bekijken via Disney+. Delen twee en drie heten Prometheus en Powerplay en zullen ons naar Oostenrijk en Italië brengen. Elk van de series verkent een andere buisness binnen het internationale voetbal. Door verbonden verhaallijnen en terugkerende personages wil The Net een dieper inzicht bieden van wat zich achter de schermen van het internationale voetbal afspeelt. In Promised Land draait het om een advocate wiens verloofde David voor haar ogen sterft. Die vriend werkte als voetbalscout en het blijkt meer en meer dat hij moest boeten voor iets dat hij te weten was gekomen. Ook lijkt er een band te bestaan met de dood van de beste vriend van een hooligan. De acht afleveringen van Promised Land staan nu online.

Nog op Disney+ zijn meteen twee seizoenen van The Proud Family: Louder And Prouder toegevoegd. Die animatiereeks is het vervolg op The Proud Family (2001-2005) wiens twee seizoenen eveneens bij Disney+ beschikbaar staan. In de sequelreeks staan de avonturen van de veertienjarige Penny Proud centraal. Ze probeert zich door het moederne leven te navigeren terwijl voor haar en haar familie alles lijkt te veranderen. Dit gebeurt met een nieuwe carrière voor moeder Trudy, wilde dromen voor vader Oscar en nieuwe uitdagingen voor Penny.

Films

Black Panther: Wakanda Forever is de grootste nieuwe titel op Disney+. Onlangs werd de Marvel-film genomineerd voor 5 Oscars en schreef actrice Angela Bassett geschiedenis door als eerste actrice, eerste vrouw en eerste vrouw van kleur genomineerd te worden voor haar rol in een film van Marvel. We kloppen terug aan bij Wakanda waar de wereld op zijn kop komt te staan wanneer T’Challa onverwacht komt te overlijden. In de nasleep van zijn afwezigheid moeten Shuri (Letitia Wright), Nakia (Lupita Nyong’o) en Ramonda (Angela Bassett) zien te bepalen wie zijn opvolger wordt, als er iemand überhaupt waardig is om in zijn voetstappen te volgen. Terwijl deze moeilijke beslissing overwogen wordt, dreigt er een nieuw gevaar op de loer, dit keer afkomstig uit diepte van de oceaan nabij Wakanda.

In 2002 werd ook Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain voor 5 Oscars genomineerd, wat in die tijd nog behoorlijk uitzonderlijk was. De iconische film is dus 20 geworden en voor die gelegenheid werd de prent, waardoor ook de Franse actrice Audrey Tautou iconisch werd, opnieuw in de bioscoop gebracht. Daardoor is de film nu ook opnieuw op Streamz+ te zien. Geniet dus opnieuw van Amélie, een serveerster in Montmarte in Parijs die op zoek is naar liefde en de zin van het bestaan. Langzaam realiseert Amélie zich dat de weg naar geluk zich niet vanzelf zal openbaren, maar dat ze hier initiatief voor zal moeten tonen.

Werd volgens velen over het hoofd gezien voor een Oscarnominatie in de categorie Beste Internationale Film: het Koreaanse Decision To Leave van Chan-wook Park. In deze prent maken we kennis met de gedreven rechercheur Hae-joon. Hij start een onderzoek naar de onnatuurlijke dood van een man op een berg en ontmoet diens weduwe Seo-rae. Hae-joon verdenkt haar van de moord, maar raakt tegelijkertijd in de ban van haar. Of de film effectief die Oscarnominatie had moeten krijgen, kan je nu zelf beoordelen via Streamz+.

Ook nieuwe films in de Netflixbibliotheek deze week. True Spirit vertelt het waargebeurde verhaal van de zeilster Jessica Watson die op haar zestiende de jongste persoon wil zijn die alleen en zonder hulp de wereld rond zeilt. Met de steun van haar zeilcoach en mentor, Ben Bryant, en haar ouders, Julie en Roger, is Jessica vastbesloten om te bereiken wat voor onmogelijk werd gehouden: het bevaren van ’s werelds meest uitdagende stukken oceaan in de loop van 210 dagen.

Uit Noorwegen komt op Netflix Viking Wolf aanwaaien. Het hoofdpersonagie is de zestienjarige Thale die net met haar familie verhuisd is omdat haar moeder een job heeft aangenomen in het stadje Nybo. Kort daarna wordt op een strandfeest met lokale jongeren een student op brute wijze vermoord en is Thale een kroongetuige in de zaak. Niemand weet wie het gedaan heeft, maar volgens de aanwijzingen kan het een dier zijn. Misschien een wolf. Tijdens het onderzoek ontdekt Thale’s moeder Liv dat ze mogelijk met heel iets anders en onbekends te maken hebben. Tegelijkertijd begint Thale opvallende dingen te zien en zich vreemd te gedragen.

Docu

Na de première op het filmfestival van Oostende is de driedelige docureeks War Junkies nu ook op Streamz te zien. In drie afleveringen wordt een antwoord gezocht op de vraag wat oorlogsverslaggevers, cameramensen, fotografen en fixers drijft om naar die plekken te gaan waar iedereen van wegvlucht: de brandhaarden van oorlogen. In deze ireeks praten zeven getuigen: journalisten Joanie de Rijke & Bruno Beeckman, fixer Anastacia Galouchka, cameramannen Stijn De Smet, Daniel Demoustier & Paul Van Schoor en fotograaf Gert Jochems over de impact van hun beroep op hun leven en dat van hun familie.

Toen Pam & Tommy vorig jaar verscheen op Disney+ – een reeks over de diefstal van een sekstape van Pamela Anderson en Tommy Lee Jones in het midden van de jaren negentig – was Anderson daar niet over te spreken. Ze heeft de reeks nog steeds niet gezien – wij wel en waren er zeer over te spreken – maar aarzelde niet om Netflix te benaderen om daar haar eigen verhaal te kunnen doen. Het resultaat daarvan heet Pamela: A Love Story en duurt net geen twee uur.

Eindigen doen we met de vierdelige reeks Gunther’s Millions op Netflix. Gunther is een hond met een trustfonds en dat is niet het vreemdste deel van dit verhaal. Gunthers excentrieke baasje leidde ook een luxeleven met een sekte-achtige entourage. De afgelopen drie decennia zijn de rijkdommen van de hond toegenomen tot een enorm rijk dat zich uitstrekt over twee continenten. Het bestaat onder andere uit luxe herenhuizen, een glamoureuze entourage en zelfs een popband. Inmiddels heeft de Duitse herder bezittingen ter waarde van ruim 400 miljoen dollar.

Meer
Lees meer...