Nieuw te streamen deze week: ‘The White Lotus’, ‘Young Royals’ en ‘What We Do In The Shadows’ gaan verder, ‘Reboot’ en ‘Blockbuster’ zijn nieuw en er zijn gloednieuwe films met Harry Styles en Jennifer Lawrence

Er heerst een grote drukte in de 44e streamingweek van 2022: The White Lotus is terug op Streamz, maar deze keer met verwachtingen. Netflix heeft Manifest overgenomen en breit een nieuw seizoen aan de reeks, Fargo is opnieuw opgedoken op Prime Video, What We Do In The Shadows gaat verder op Disney+ en met Young Royals is er alweer een Zweedse topper op Netflix. Bij de films is Enola Holmes 2 op Netflix niet eens de meest veelbelovende nieuwe film en op Apple TV+ geeft Senela Gomez een persoonlijke inkijk in haar welzijn. Kortom: wat een weelde!

Series

Het eerste seizoen van The White Lotus werd vorig jaar een succes door mond-tot-mondreclame. Ook wij zouden The White Lotus na de eerste aflevering aangeprezen hebben als “vermakelijk, maar niet onmisbaar”, maar konden er na zes afleveringen niet meer omheen: dit was één van de beste reeksen van het jaar. Deze keer vertrekt de reeks dus wél met verwachtingen, onder andere na succes op de Emmy Awards. Deze keer is het decor niet dat van Hawaii, maar bevinden we ons in Sicilië waar ook een keten staat van de hotelketen van The White Lotus. Dat Jennifer Coolidge er ook weer bij is, werd door fans op gejuich onthaald. Zelf hebben wij een kreetje geslaakt toen bleek dat niemand minder dan Aubrey Plaza ook één van de gasten zou zijn. Momenteel is er van het tweede seizoen nog maar één aflevering van het nieuwe seizoen te zien via Streamz, maar het wordt ongetwijfeld weer smullen van de intermenselijke relaties die bedenker Mike White voor dit seizoen heeft uitgedoktert. Wie het eerste seizoen nog niet heeft gezien: ook dit staat nog gewoon op Streamz en is dus een absolute aanrader.

Ook nieuw op Streamz is Fils De, een nieuwe Belgische reeks die Frank Devos achter de camera had staan. Devos heeft onder andere al vier afleveringen van Undercover (te zien op Netflix) geregisseerd en blikte in 2016 ook het uitstekende Chausée d’Amour in, dat ook nog te zien is op Streamz. In Fils De draait het allemaal rond Franck Pistone, een gangster die na een overval zeventien jaar lang op de vlucht was en nu terugkeert naar Brussel voor een verzoening met zijn kinderen. Hij voelt immers dat zijn einde nabij is. Camille, zijn zoon, moet intussen het boeltje dat Franck heeft achtergelaten zelf zien op te lossen en moet daarvoor de diamanten die zijn vader bij de overval destijds buitmaakte zien terug te vinden.

Het eerste seizoen van The Mosquito Coast (2021) op Apple TV+ kreeg geen denderende reacties, maar toch was de serie over de uitvinder Allie Fox (Justin Theroux) die een zodanige haat voelt tegenover de maatschappij, techniek, misdadigers en politieagenten dat hij zijn gezin meesleurt naar Zuid-Amerika best de moeite. In Zuid-Amerika wil Fox een nieuwe maatschappij opbouwen met nieuwe waarden en een grote eerbied voor de vrijheid van het individu. Zijn eigen familie moet daarvan de basis worden. Na een eerste seizoen kat-en-muis spelen met de Amerikaanse overheid is het gezin eindelijk op de bestemming aangekomen. De fans van het boek van Paul Theroux (neef van de hoofdrolspeler) haatte de serie omdat dit hele gedeelte niet in de roman aan bod kwam. Benieuwd in hoeverre de makers het plot van het oorspronkelijke verhaal nu zullen volgen.

Zweedse fictie zit in de lift op Netflix: eerder dit jaar waren er al het tweede seizoen van Snabba Cash en Love & Anarchy, er was The Playlist over het ontstaan van Spotify en nu wordt daar nog het tweede seizoen van Young Royals aan toegevoegd. Het eerste seizoen ging over de jonge prins Wilhelm die aankwam op een prestigieus internaat en van plan was om het daar eens goed van te nemen en te genieten van de vrijheid, tot hij onverwachts de volgende in de rij voor de troon werd. Het tweede seizoen gaat verder op de ontwikkelingen in het eerste: Wilhelm en Simon lijden onder het niet samen zijn en August gaat gebukt onder een schuldgevoel. Het tweede seizoen bestaat net als het eerste uit zes afleveringen.

Na drie seizoenen pikte Netflix de serie Manifest op van NBC waardoor nu ook de eerste drie seizoenen van Manifest een verhuis van Streamz naar Netflix hebben doorgemaakt. Maar nog beter nieuws is dat Netflix zich ook engageerde om een vierde seizoen te maken. Dat vierde seizoen zal meteen wel het laatste seizoen van de reeks zijn. De reeks draait rond de passagiers van vlucht 828 die bij hun landing merken dat, na een weliswaar verlopen vlucht, er in de voorbije paar uren vijf jaar voorbij zijn gegaan. In het vierde seizoen bevinden we ons twee jaar later na de gebeurtenissen in het derde seizoen. Voor wie nog helemaal niets van Manifest gezien heeft: de Ook de 42 eerder uitgezonden afleveringen zijn nu op Netflix te bekijken. Het laatste seizoen bestaat overigens uit maar liefst 20 nieuwe episodes. Daarvan zijn de eerste tien nu al te zien, de volgende tien zullen in 2023 volgen.

Nog nieuw op Netflix is Inside Man, een minireeks van de BBC met Stanley Tucci en David Tennant in de hoofdrollen. Tucci speelt Jefferson Grief, een gevangene die in een dodencel op de Verenigde Staten zit te wachten op zijn lot en intussen naar verzoening zoekt. Harry Watling, een dominee uit een rustig dorpje, haalt de wiskundelerares van zijn zoon op van het station. Journaliste Beth Davenport is een journaliste die tijdens een treinrit op zoek is naar een goed nieuw verhaal. Alle vier staan ze op het punt verstrikt te raken in een dilemma dat één van hen tot moord zou kunnen brengen. Vier afleveringen: heerlijk bondig zoals we intussen van de BBC-reeksen gewend zijn.

In juni was reeds een spannende documentaire op Netflix te zien over de gijzelcrisis van Gladbeck, een gijzeling van 54 uur in het Duitsland van augustus 1988 tijdens dewelke twee bankovervallers de politie 54 uur op afstand wisten te houden vanuit een gekaapte lijnbus. Naast de documentaire is nu ook de gelijknamige minireeks te zien die in 2018 al over de tragedie gemaakt werd.

Een plek die wij regelmatig ontzettend missen is de videotheek. We kijken dan ook enigszins uit naar Blockbuster, een nieuwe komische reeks op Netflix van de makers van Brooklyn Nine-Nine. Hierin maken we kennis met Timmy Yoon, die nadat hij verneemt dat hij de laatste Blockbuster-videotheek van de Verenigde Staten runt, vecht om relevant te blijven. De enige manier waarop Timmy en zijn medewerkers kunnen slagen is, zo meent hij, door de gemeenschap eraan te herinneren dat Blockbuster iets te bieden heeft dat grote bedrijven niet kunnen: menselijke verbinding.

Voor een nieuwe comedyreeks met Judy Greer zijn we altijd te vinden. Als dan ook nog eens Johnny Knoxville (van Jackass e.a.) mee blijkt te doen, worden we benieuwd. In deze hulu-reeks – die wij op Disney+ kunnen bekijken – wordt het allemaal behoorlijk meta, want Reboot draait rond de beslissing van diezelfde streamingdienst om Step Right Up Up te rebooten, een sitcom van begin jaren 2000. Voordat de opnames van de eerste aflevering beginnen, is het al snel duidelijk dat de disfunctionele cast en crew moeite heeft met het omgaan van problemen in de snel veranderde wereld van vandaag. Het gehele seizoen van Reboot is reeds beschikbaar.

Ook in één keer helemaal beschikbaar op Disney+ is het derde seizoen van het geweldige What We Do In The Shadows, de humoristische reeks over een aantal klungelige vampieren die zich verborgen proberen te houden in de Verenigde Staten van vandaag. De eeuwige assistent heeft zich intussen ontwikkeld tot vampierenjager, Nandor gaat voor een gezondere levensstijl en Colin is jarig: op zich zijn het redelijk nietzeggende synopsissen, maar één ding staat buiten kijf: het wordt weer schuddebuiken van het lachen.

Van de advocatenreeks Damages meldden we onlangs dat er drie van de vijf seizoenen te zien waren op Disney+, daar is nu een vierde reeks aan toegevoegd. Van Future Man (2017-2020) zijn nu twee van de drie seizoenen te streamen via Disney+ en wordt het derde seizoen ongetwijfeld binnenkort toegevoegd. In deze comedyreeks, waarin onder andere ook Seth Rogen te zien is in enkele afleveringen, zit Josh Futturman vast in een uitzichtloze baan als conciërge. Het enige dat hij na z’n werk doet is het spelen van Biotic Wars, een videogame die zo moeilijk is, dat de rest van de wereld het uitspelen er van heeft opgegeven. Wanneer Josh het spel toch tot een eind weet te brengen, verschijnen er mysterieuze bezoekers uit de toekomst. De wereld is in gevaar, en Josh is de enige die de mensheid kan behoeden voor uitsterven.

De topserie Fargo,waarvan zeker de eerste twee seizoenen tot de best denkbare televisie horen, verdween onlangs van Netflix, maar voor de serieliefhebbers die de serie nog niet gezien hebben of willen herbekijken: ze is opgedoken op Prime Video. Daar is overigens ook het vierde seizoen te zien en die reeks afleveringen heeft nog nooit op Netflix gestaan. Dat vierde seizoen met onder andere Chris Rock en Jessie Buckley was overigens wel al op – toen nog – VRT Nu en Canvas te zien.

Films

Vorig jaar was Jennifer Lawrence in Don’t Look Up te zien, de satirische prent op Netflix die in ons eindejaarslijstje een mooie zevende plaats behaalde. Dit jaar zal ze enkel te zien zijn in Causeway, een kleine prent van debuterend filmregisseur Lila Neugebauer die te zien is op Apple TV+. Daarin speelt Lawrence Lynsey, een Amerikaanse soldaat die een ernstig hersenletsel opliep terwijl ze gestationeerd zat in Afghanistan. Ze wordt naar huis gevolgen, maar daar blijkt het moeilijk om zich aan het normale leven aan te passen.

Een mogelijk nog groter jeugdidool dan Jennifer Lawrence is te zien in My Policeman, een gloednieuwe film op Prime Video. Harry Styles kreeg al flink wat kritiek te slikken voor Don’t Worry Darling en dat is met deze nieuwe prent helaas niet anders. Het verhaal speelt zich af in het Brighton van 1957 alwaar politieagent Tom Burgess (Styles) een relatie heeft met de lerares Marion (Emma Corrin die prinses Diana speelde in The Crown). Tom valt echter op mannen, maar is genoodzaakt dit, omwille van wat de samenleving van hem verwacht, geheim te houden. Hij begint een verhouding met de museumcurator Patrick.

Midden september landde See How They Run bij ons in de cinema, nu al is de film te streamen op Disney+. In dit leuke misdaadmysterie wil een wanhopige filmproducent uit Hollywood een populair toneelstuk in een film omzetten. Tijdens de productie worden de leden een voor een vermoord. De politie staat voor een raadsel en de zaak wordt onderzocht door de levensmoeë rechercheur Stoppard (Sam Rockwell) die hulp krijgt van de beginneling Constable Stalker (Saoirse Ronan).

Op Streamz is Animals toegevoegd, de controversiële film van Nabil Ben Yadir- de regisseur van onder andere Les Barons (2009) en Dode Hoek (2017) – die zijn film baseerde op het leven en de dood van Ihsane Jarfi. Die werd in 2012 op 32-jarige leeftijd om het leven gebracht door vier mensen van wie hij een lift had gekregen. Jarfi werd de eerste officiële dode ten gevolge van homohaat in België. In Animals heet Ihsane Brahim en is hij 35 jaar en woont hij het verjaardagsfeest van zijn moeder bij, een gelegenheid die hij wil gebruiken om uit de kast te komen binnen een familie waar veel belang gehecht wordt aan oude tradities.

Een iets lichtere noot wordt er aangeslagen in Enola Holmes 2 op Netflix. Twee jaar geleden maakten we kennis met Enola Holmes, de zus van de grote detective Sherlock Holmes die we ook herkenden als Millie Bobby Brown uit Stranger Things. Twee jaar later neemt Enola als jonge rechercheur haar eerste officieel onderzoek aan. Terwijl ze een verdwenen meisje poogt terug te vinden, stuit ze op een samenzwering. Om dit mysterie op te lossen kan ze rekenen op de hulp van vrienden en dat van haar broer Sherlock (Henry Cavill).

En met The Takeover levert Netflix tot slot ook nog een thriller van Nederlandse makelij aan. Als de ethische hacker Mel Bandison (Holly Mae Brood is de dochter van Herman Brood en de presentatrice van Love Island) een data breach onschadelijk maakt bij een hightech zelfrijdende bus, legt ze daarmee onbedoeld een internationaal crimineel netwerk plat. Opeens staat Mels leven op z’n kop. Ze wordt achtervolgd door criminelen, maar daarna ook door de politie omdat er een deepfake video opduikt waarop ze een moord pleegt. Mel kan niet meer naar huis en wordt gezocht in een stad waar op elke straathoek een camera hangt.

Docu & Comedy

Wie kent haar niet, Selena Gomez. Zowel als actrice als zangeres heeft ze op jonge leeftijd al groot succes bereikt. Maar in de documentaire Selena Gomez: My Mind & Me op Apple TV+ geeft de superster een meer persoonlijke inkijk in haar leven dan we ooit gekend hebben. In deze documentaire wil ze immers vertellen hoe ze net wanneer haar carrière een hoogtepunt bereikte naar beneden werd getrokken. En ook tonen hoe ze de volgende zes jaar op zoek is geweest naar een nieuw licht.

Op Netflix kunnen we dan weer de drie afleveringen van Killer Sally bekijken, een docuserie die de moord onderzoekt op de bodybuildingkampioen Ray McNeil. Die werd op Valentijnsdag 1995 neergeschoten door zijn vrouw Sally, eveneens een bodybuilder. Zij beweerde dat ze werd gewurgd op het moment van de schietpartij en een frequent slachtoffer was van McNeils huiselijk geweld. De moord zou in dat scenario dan ook een vorm van zelfverdediging geweest zijn, een beslissing die Sally in een fractie van een seconde nam om haar leven te redden. Vrienden, familie en Sally McNeil zelf vertellen het verhaal van het turbulente huwelijk van de twee bodybuilders dat eindigt in de schokkende moord.

Ook in drie delen, maar te zien op Streamz: Low Country: The Murdaugh Dynasty. Deze driedelige reeks draait om één van de meest prominente families van de staat South Carolina. Vader en advocaat Alex Murdaugh wordt ervan verdacht om op 7 juni 2021 zijn zoon en zijn echtgenote te hebben vermoord. Alex Murdaugh zelf houdt zijn onschuld staande. Maar er is meer: enkele maanden later beweerde diezelfde Paul Murdaugh dat er iemand ingehuurd was om hem om het leven te brengen en eerder verdwenen ook al een goeie vriend van de zoon én de huishoudster van de familie in verdachte omstandigheden. Om het kort te stellen: er is heel wat stront aan de knikker.

Gelukkig kunnen we eruit op een lichte noot, want Streamz heeft nieuwe comedyshows van Jan Jaap van der Wal, Yvonne Orji en Steven Mahieu online gegooid. Van Jan Jaap van der Wal krijgen we zijn derde show III-ième te zien en daarin belicht de voormalige presentator van De Ideale Wereld de eerste barsten in zijn relatie met Vlaanderen.

© Tom Bertels

De Emmy-genomineerde actrice Yvonne Orji die we kennen van Insecure neemt haar publiek in Los Angeles dan weer mee in een therapiesessie. Ze heeft het over haar veranderende kijk op en ervaringen met universele thema’s die we allemaal tegenkomen, zoals de wrede realiteit van daten, volwassen worden en waarom jongens betere vrienden nodig hebben. Zo brengt ze wat broodnodige lichtheid in het leven en daten in de moderne tijd, maar vooral ook herkenbaarheid bij het grote publiek. Daarnaast verkent ze haar eigen geschiedenis en geeft ze haar unieke kijk op de complexiteit van opgroeien als kind van Nigeriaanse immigranten.

En dan is er ook nog Steven Mahieu en de weergave van diens Full Contact-tournee. Podiumbeest Steven Mahieu is gretiger dan ooit om opnieuw Vlaanderen rond te trekken met zijn show. Tijdens de eerste reeks van deze tournee was hij al één brok power en na die lange ongevraagde pauze blijkt de show alleen nog maar een pak intenser te zijn geworden. De vulkaan staat op uitbarsten en in die explosie gaat Mahieu voluit voor de rauwe energie van het moment. Een beginpunt en een eindpunt is er, maar alles wat daartussen gebeurt, wordt een heerlijk onvoorspelbare trip.

Meer
Lees meer...
Apple TV+
Meer Apple TV+