Nieuw te streamen deze week: ‘1985’, ‘Shrinking’ en ‘Extraordinary’ zijn nieuw, ‘American Crime Story’ is terug en ‘Shotgun Wedding’ en ‘You People’ zijn de films van de week

De woelige jaren 80, een psychiater die besluit om voortaan alleen nog maar te zeggen wat hij denkt, iedereen met superkrachten en een presidentiële affaire die midden jaren 90 de wereld op zijn kop zette: de nieuwe series zijn ook deze week weer ontzettend verscheiden in hun onderwerpen, en zo hebben we het graag. Daarnaast zijn ook Jonah Hill en Eddie Murphy in dezelfde film te zien en kunnen we blijven stilstaan bij wat racisme precies betekent. Wie zich verveelt, heeft het ook deze week ook weer gewoon aan zichzelf te wijten.

Series

De zondagavondfictie op Eén, we zijn er niet altijd even happig op, maar 1985 kende een goeie start. De reeks, die geschreven werd door Willem Wallyn (All Of Us) en geregisseerd door Wouter Bouvijn (De Twaalf) is een productie van Eyeworks die zowel op VRT als RTBF wordt uitgezonden. Het verhaal draait rond drie jongvolwassenen die terechtkomen in woelige jaren voor België. Hun levens worden beïnvloed door, onder andere, de aanslagen van de Bende van Nijvel. In de eerste aflevering zagen we hoe Marc De Vuyst (Tijmen Govaerts) en Franky Verhellen (Aimé Claeys) richting Brussel trokken voor de opleiding tot Rijkswachter. Daarbij werd het meteen duidelijk dat niet iedere Rijkswachter even zuiver op de graat is en dat de keuze om het rechte pad te bewandelen niet altijd het meest makkelijke is. De reeks mengt waargebeurde feiten met fictie en is géén documentaire, zo benadrukken de makers. Wij zijn alvast benieuwd naar meer. Op VRT MAX is elke zondagavond een nieuwe aflevering te zien en kunnen we de reeks gewoon in de beide landstalen te zien, zoals het in het complexe België hoort. Bij RTBF hebben ze de twijfelachtige keuze gemaakt om het geheel te dubben.

De fans van Ted Lasso krijgen dit jaar nog een nieuw seizoen voorgeschoteld, maar de producers van die reeks hebben intussen niet stilgezeten en schotelen ons Shrinking voor, ook op Apple TV+. De grote Harrison Ford heeft de weg naar de televisie gevonden: hij speelt Dr. Phil Rhodes, een therapeut in de rouw die zijn werk helemaal zat is. Hij besluit het roer om te gooien, en zet zijn profesionele waarden opzij. Hij vertelt zijn patiënten voortaan alleen nog maar precies wat hij denkt. Hoewel hij verwacht dat dat helemaal mis gaat, ziet hij dat het leven van de mensen om hem heen én dat van hemzelf positief verandert. Dit is eentje om naar uit te kijken, want Shrinking komt uit de koker van de showrunner van Ted Lasso (Bill Lawrece) die de handen in elkaar heeft geslagen met acteurs Brett Goldstein (Roy Kent uit Ted Lasso) en Jason Segel. De twee eerste afleveringen zijn nu beschikbaar, de andere acht volgen in een wekelijks tempo.

Op Disney+ kondigt Extraordinary zich aan als aangenaam vertier. In acht afleveringen van een halfuurtje maken we kennis met een wereld waarin iedereen een superkracht heeft die op je achttiende je leven komt binnenvallen. Iedereen, behalve Jen (Máiréad Tyers) die op haar 25e nog altijd geen idee heeft van wat haar superkracht nu precies is en het gevoel heeft dat ze achterloopt in het leven. Samen met haar vrienden begint Jen een zoektocht naar waarom ze nog geen superkracht heeft en ondernemen ze een reis om samen haar kracht te vinden.

In de anthologyreeks American Crime Story, ontwikkeld door Ryan Murphy, wordt het verhaal uit de doeken gedaan rond een ophefmakende misdaadzaak. In het eerste seizoen draaide het rond het moordonderzoek dat zich toespitste op O.J. Simpson, de tweede onderzocht de moord op Gianni Versace. In het derde seizoenImpeachement getiteld – draait de reeks een hele andere weg in en draait het rond de affaire tussen Monica Lewinsku en toenmalig president Bill Clinton, een zaak die eind jaren negentig in het Huis van Afgevaardigden tot de vraag om afzetting van de president leidde. Hoe het precies zo ver is kunnen komen kunnen we nu in tien uitstekende afleveringen zien op Disney+. De uitstekende Beanie Feldstein is te zien als Monica Lewinsky. Ook onder andere Edie Falco, Sarah Paulson en Margo Martindale zetten uitstekende rollen neer. Bill Clinton blijft overigens buiten beeld. Wie de eerste twee seizoenen wil (her)bekijken: ook die staan nog gewoon beschikbaar op Disney+.

Bij Netflix zetten ze deze week in op Lockwood & Co. Die tienerreeks draait rond een tienermeisje met paranormale gaven – Lucy – dat zich aansluit bij twee tieners met een klein spokenjachtbureau, Lockwood & Co. genaamd. HIermee bestrijdt het drietal de vele dodelijke geesten die in Londen rondwaren. Of dus: Ghostbusters voor een hernieuwd tienerpubliek!

In de zesdelige Brazilaanse reeks Todo Dia A Mesma Noite (The Endless Night) tot slot – ook een nieuwe titel op Netflix – draait het om de nasleep van een brand in een nachtclub waarbij 245 jongeren om het leven kwamen. De politie start een onderzoek op zoek naar de verantwoordelijken, maar wanneer dat blijft aanslepen richten de ouders zelf een vereniging op, op zoek naar gerechtigheid.

Films

Vorig jaar gaf Jonah Hill zich helemaal bloot op Netflix in Stutz, een documentaire over de band tussen hemzelf en zijn therapeut. Daar was ook te zien dat hij geblondeerd was voor een rol. Die rol is zijn personage in You People, een nieuwe film op Netflix, een film die Hill samen schreef met Black-ish-bedenker Kenya Barris. In een grappige eerste teaser zit Jonah Hill aan tafel met de vader (Eddie Murphy) en moeder (Nia Long) van zijn vriendin en begint hij te toeteren over hoe geweldig huwelijken zijn waarin verschillende rassen gemixt worden. Volgens de synopsis krijgen het nieuwe echtpaar en hun families te maken met botsende culturen, maatschappelijke verwachtingen en generatieverschillen. Voor de liefhebbers: naast Jonah Hill en Eddie Murphy heeft ook Julia Louis-Dreyfus een rol.

Nog op Netflix kunnen we naar het Noorse oorlogsdrama Narvik kijken. Het is april 1940 wanneer de ogen van de wereld gericht zijn op het kleine stadje Narvik in het noorden van Noorwegen, aan de Atlantische Oceaan. Hier eindigt de IJzerertsspoorlijn uit het noorden van Zweden, waar het meest zuivere ijzererts ter wereld wordt gedolven. Hitler heeft zijn oog laten vallen op het ijzererts om zijn oorlogsmachine te kunnen laten draaien. De geallieerden doen er alles aan om Hitlers gebruik van de spoorlijn te kunnen voorkomen.

Prime Video geeft ons weekendmateriaal in de vorm van een nieuwe romantische actiekomedie met Jennifer Lopez en Josh Duhamel in de hoofdrollen. In Shotgun Wedding spelen zij Darcy en Tom, een stel dat op trouwen staat. Ze nodigen hun beider families uit op een unieke locatie, maar dan strooit een gijzeling roet in het eten en krijgt “tot de dood ons scheidt” plots een heel nieuwe betekenis. Naast La Lopez en Duhamel lopen onder andere ook Lenny Kravitz, Jennifer Coolidge en D’Arcy Carden (Janet uit The Good Place) in deze film rond.

Met enige vertraging komt Darby And The Dead nu ook bij ons aanwaaien op Disney+. In die film krijgt het tienermeisje Darby Harper na een bijna-doodervaring het vermogen om dode mensen te zien. Ze raakt in zichzelf gekeerd en afgesloten van haar klasgenoten. Alles verandert wanneer Capri, het populairste meisje van de school, onverwachts overlijdt bij een bizar ongeluk. Ondanks het feit dat Capri’s aankomende verjaardagsfeest niet doorgaat, smeekt ze Darby om haar vrienden ervan te overtuigen het feest door te laten gaan zoals gepland. Om dat te verwezenlijken zal Darby uit haar zelfopgelegde ballingschap moeten komen.

Op Streamz+ tot slot hebben we ons oog laten vallen op The Phantom Of The Open, een sportkomedie met onder andere Mark Rylance en Sally Hawkins in de cast. Mark Rylance vertolkt het hoofdpersonage Maurice Flitcroft een kraanbestuurder, maar ook dromer en onverbiddelijke optimist. In het jaar 1976 weet hij zich te kwalificeren voor het Britse golfkampioenschap, ondanks dat hij nooit eerder een balletje heeft geslagen. Met volle moed en zelfvertrouwen begint hij aan het toernooi waar hij het slechtste resultaat ooit behaalt.

Docu

Nog op Streamz+ is tot slot ook nog de documentaire Who We Are: A Chronicle Of Racism In America geland. De Verenigde Staten hebben een complexe maar interessante geschiedenis wanneer het over racisme gaat, met onder andere de slavernij en de rassenscheiding als dieptepunten. In deze documentaire tekent advocaat Jeffery Robinson een een grimmige tijdlijn van anti-zwart racisme in de Verenigde Staten, van slavernij tot de moderne mythe van een post-raciaal Amerika. Jeffery Robinson benadert burgerrechten en systemisch racisme niet alleen vanuit zijn persoonlijke positie als Afro-Amerikaan, maar ook met een grondige kennis van de juridische geschiedenis van de Verenigde Staten dankzij zijn werk voor de American Civil Liberties Union.

Meer
Lees meer...