Nieuwe app herkent overdosissen heroïne en schakelt automatisch hulp in

Nieuwe app herkent overdosissen heroïne en schakelt automatisch hulp in

Wetenschappers hebben een nieuwe app uitgebracht waardoor je smartphone een overdosis heroïne kan herkennen en automatisch om hulp vraagt. De app heet ‘Second Chances’ en het is de bedoeling dat die binnenkort goedgekeurd wordt door de Amerikaanse ‘Food and Drug Administration’.

Heroïne- en opioïdeverslavingen vormen in de VS nog steeds een groot probleem. Daarmee vormt die stof nog steeds de meest dodelijke drug ooit in de Amerikaanse geschiedenis. “Het is een enorm publiek gezondheidsprobleem waardoor de mechanismen gekend zijn van hoe mensen sterven aan een overdosis”, laat anesthesist Jacob Sunshine van de University of Washington weten in het wetenschappelijk tijdschrift Science Translational Medicine.

(Marihuana is écht slecht voor je sperma: je dna is onherroepelijk veranderd.)

Wanneer mensen een overdosis heroïne binnen hebben, verandert hun ademhaling op een erg herkenbare manier. Second Chances maakt gebruik van geluiden om de veranderingen te ontdekken en vrienden of dokters te verwittigen. Het is de bedoeling dat zij dan het antigif Naloxone toedienen.

(AB Inbev gaat cannabisdrankjes produceren in Canada.)

Geluidsgolven

Hoe werkt het precies? De app verspreidt stille geluidsgolven naar de borststreek van gebruikers vanop afstanden tot ongeveer een meter.

De signalen worden terug naar de smartphone gestuurd en veranderen als de ademhaling verandert.

(Medische xtc stond nooit eerder zo dicht bij legalisering in de VS.)

Het moeilijkste voor de onderzoekers was om het algoritme zo vast te leggen dat het alarm enkel afgaat wanneer de gebruiker een overdosis krijgt.

(Cannabis wordt misschien gelegaliseerd in Luxemburg door nieuwe regering.)

Getest op 194 mensen

Om de werking van de app te verfijnen, werd Second Chances uitgetest op 194 vrijwilligers in een veilige ‘injectieomgeving’ in de Canadese stad Vancouver. De deelnemers kregen een opioïde toegediend en werden gereanimeerd toen ze de symptomen vertoonden van een overdosis heroïne.

(Vrouwen sneller verslaafd aan cannabis dan mannen en het ligt aan de hormonen.)

Second Chances werd geïnstalleerd op een Samsung Galaxy S4. Ongeveer 96 procent van de overdosissen, waarbij de ademhaling tot 10 seconden ophield, werden correct geïdentificeerd. In ongeveer 87 procent van de gevallen waarbij de ademhaling vertraagde, had de app het juist. Verder werd 95 procent van de gesimuleerde overdosissen juist voorspeld.

Het is niet de bedoeling dat Second Chances de hele tijd op de achtergrond draait. Heroïnegebruikers, die schrik hebben om een overdosis te krijgen, kunnen de app aanzetten vlak voor ze zichzelf injecteren met de harddrug.

(Deze job geeft je 32 euro per uur om marihuana te testen.)

Privacy

Bovendien is Second Chances in overeenstemming met de privacywetgeving. “Mensen vonden het leuk dat we geen camera’s of spraakherkenning gebruikten”, laten de onderzoekers weten. “We gebruiken enkel de weerkaatsingen van geluid.”

(Ook Coca-Cola overweegt om cannabisdrankjes op markt te brengen.)

Gesponsorde artikelen