Nieuwe app ontdekt oogafwijkingen vroeger dan de oogarts

Moeder Baby
Shutterstock

Een nieuwe smartphone-app moet ouders waarschuwen wanneer hun kind kans heeft op een oogafwijking. De app kan op basis van een familiefoto zien of je kind een oogafwijking heeft. De voordelen van de app zijn ieder geval veelbelovend.

Verschillende Amerikaanse onderzoekers maakten een app die oogafwijkingen eerder ontdekt dan via een officiĆ«le diagnose. De app krijgt de naam Craddle wat staat voor Computer Assisted Detector of Leukocoria. Het programma kijkt naar de pupillen van je kind op foto’s. Dan gaat het opzoek naar leukocorie, in het Nederlands: een witte pupil.

Witte pupil

Mensen die een bepaalde oogafwijking hebben, hebben vaak op foto’s die genomen zijn met een filters, een lichter oog dan mensen met normale ogen. Vaak gaat het om staar of een zeldzame vorm van kanker van het netvlies.

Als je een foto met een flits neemt, dan treedt het rode-ogeneffect op. Dat is wanneer het licht in het oog binnenvalt en dan teruggekaatst wordt op het rode netvlies. Wanneer een afwijking van een andere kleur op het netvlies zit, zoals bijvoorbeeld een tumor, dan is dat gereflecteerde licht minder rood. Oogartsen onderzoeken dan ook vaak het oog van de patiƫnt.

Oogafwijking
Science Advances

Dat werk kan nu dus vervangen worden door de app. Dat vertellen de onderzoekers in Science Advances. Iedereen kan de app downloaden en foto’s uploaden naar de app om te checken of je kind een bepaalde afwijking heeft. De foto’s worden op je toestel zelf geanalyseerd.

De onderzoekers deden een test bij bijna 53.000 foto’s, die met drie verschillende soorten smartphones waren genomen. Meer dan 23.000 foto’s waren afkomstig van 20 kinderen met een vermoedelijke oogafwijking. Er konden namelijk witte ogen gedetecteerd worden. Ook al waren de foto’s gecorrigeerd, toch kon de app daar doorheen kijken en de afwijkingen opmerken.

1,3 jaar eerder

De app heeft wel meerdere foto’s nodig van een kind om een goed oordeel te vellen. Vaak is dat geen probleem, omdat ouders meerdere foto’s van hun kind op hun smartphone hebben. Door de app kan je smartphone ongeveer 1,3 jaar eerder een afwijking opsporen in vergelijking met een oogonderzoek.

De app is vooral interessant omdat die zeer toegankelijk is. Daardoor kan nagenoeg iedereen die app zonder al te veel problemen gebruiken. Maar de app kan wel soms onterecht alarm slaan. De onderzoekers benadrukken wel dat het om een klein aantal gaat. Dat aantal kan waarschijnlijk nog naar beneden door meer onderzoek.

De nieuwe app kan je gebruiken met een iOS als een Android toestel. Je kan het terugvinden onder de zoekterm white eye detector.

Gesponsorde artikelen