Nieuwe foto’s tonen zon van een andere kant

magnetische stralen zon
NASA MARSHALL SPACE FLIGHT CENTRE/UCLAN

De nieuwe High-resolution Coronal Imager telescoop (HI-C) van de NASA is erin geslaagd om nieuwe beelden te maken van de zon met de hoogste resolutie tot nu toe. Dat zorgt voor nieuwe inzichten in de grootste ster van ons zonnestelsel. Dat meldde The Astrophysical Journal woensdag.

Op de gedetailleerde beelden is nu te zien dat uit de donkere vlekken, die men op oudere foto’s kon waarnemen, lange dunne draden komen. Het zijn magnetische draden met een temperatuur van 1 miljoen graden en een breedte tot wel 500 km. Dat is even ver als de afstand tussen Brussel en Bern (Zwitserland).

University of Central Lancashire

Oorsprong

Wetenschappers weten nog niet hoe die draden ontstaan zijn, maar dat gaan ze nu proberen te onderzoeken. Zo hopen ze een beter inzicht te krijgen in de magnetische atmosfeer van de zon, maar ze hopen ook een duidelijker beeld te krijgen over hoe de zon en de aarde met elkaar in verband staan.

De beelden werden gemaakt tijdens een suborbitale vlucht van de NASA. Dat wil zeggen dat ze een raket de ruimte in sturen die kort daarna terugkeert naar de aarde. Zo werd ook de HI-C de ruimte in gestuurd waar die elke seconde een beeld van de zon vastlegde en na vijf minuten naar de aarde terugkeerde. Het team van onderzoekers plant nu een volgende suborbitale vlucht in de hoop nog betere beelden te kunnen maken.

GIPHY

Gesponsorde artikelen