Nieuwe belasting op online gokken op komst: alle beetjes helpen voor de begroting 

Nieuwe belasting op online gokken op komst: alle beetjes helpen voor de begroting 

Ze zijn nog niet klaar met het begrotingswerk, maar de federale regering is wel volop aan de slag op het dossier. Daarbij blijft de opdracht om naar een evenwicht in 2018 te gaan. Een nieuw ideetje voor belastingen ligt ondertussen op tafel: een taks op online gokken.

Na de aanslagen, die alle prioriteit kregen van de federale regering, is het terug naar de tabellen en cijfers van de begrotingscontrole. En helaas is daar nog wat bijgekomen: de schade en kosten van de aanslagen zijn niet te onderschatten.

Maar over het exact te zoeken bedrag is nog steeds geen overeenstemming: officieel is 2,27 miljard euro nodig om op koers te blijven voor een begrotingsevenwicht in 2018. Maar vraag is hoeveel “correcties” nog gebeuren op de bedrag, en dan hoeveel “nieuwe maatregelen” er komen. Die “correcties” zijn vooral inkomsten die er nu nog niet zijn, maar die de regering met wat inspanningen in 2016 toch nog kan halen. Hoe guller je daarin bent, hoe minder “nieuwe maatregelen” nog nodig zijn.

Veel fundamenteler is de discussie of deze begrotingscontrole enkel de cijfers van 2016 moet bekijken of dieper moet gaan. N-VA en Open Vld willen graag dat laatste: een stevig pakket maatregelen, waarbij meteen structurele hervormingen zitten die geld gaan opbrengen. Het grootste domein waarin dat kan is de sociale zekerheid. Langdurig zieken harder aanpakken, is eentje die ze op tafel gelegd hebben.

Begroting: snel of grondig?

Maar MR en CD&V staan niet te springen voor dat soort grote ingrepen: het is ‘maar’ een begrotingscontrole voor 2016, niet de opmaak van 2017 en 2018, is daar te horen. “Hoe makkelijker je het nu maakt, hoe moeilijker het straks wordt”, zegt het kamp dat nu hervormingen wil. “Geen juist moment om nu de mensen pijn te doen”, klinkt uit de andere hoek. Timing speelt daarbij ook een rol: de premier wil graag zo snel mogelijk deze begrotingscontrole afronden, N-VA en Open Vld willen net tijd nemen “om het grondig te doen”.

Een voorstel dat ondertussen bij de “nieuwe maatregelen” ligt: een nieuwe taks op online kansspelen. Het is de regering al langer opgevallen dat de sector van online gokken aan een enorme opmars bezig is. Daar zit veel geld, en weinig maatschappelijke weerstand om feller te belasten. Bedragen van rond de 100 miljoen circuleren.

Concreet zijn de werkgroepen van de cijferaars volop bezig. En afhankelijk van de bron kan het “erg snel gaan”, of “gaan we alle tijd nemen om het grondig te doen”. Hoe dan ook is er tot eind april, want dan verwacht de Europese Commissie definitief haar antwoord. Maar premier Michel laat het zeker niet zover komen: zijn handelsmerk is tot nu toe altijd een snelle begroting geweest. De aanslagen hebben die traditie ruw doorkruist, een beetje positief nieuws zou de federale ploeg wat ademruimte kunnen geven.

Gesponsorde artikelen