Left Right
scrollTop top

Nieuwe doorbraak in brexit-onderhandelingen: akkoord over overgangsperiode na Britse uitstap


Nieuwe doorbraak in brexit-onderhandelingen: akkoord over overgangsperiode na Britse uitstap

In de brexit-onderhandelingen is een akkoord bereikt over een overgangsperiode nadat de Britten uit de Europese Unie zijn op 30 maart 2019. De overgangsperiode zal 21 maanden duren. Tot 1 januari 2021 blijven Europese regels gelden in het VK. De Britten hebben dan wel niks meer te zeggen over de besluitvorming van de EU, behalve over de visquota.

De overgangsperiode na de uitstap van de Britten uit de EU dient vooral om bedrijven en burgers gerust te stellen en voor te bereiden op het effectieve vertrek. Tot 2021 blijven de Britten ook deel uitmaken van de douane-unie en de interne markt. Dat melden de Britse krant The Guardian en de televisiezender CNBC.

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier vindt het akkoord “een beslissende stap in de onderhandelingen over een ordelijk Brits vertrek”.

Ierse grenskwestie

Zowel de EU als het VK zijn momenteel nog op zoek naar een oplossing voor de grenskwestie tussen Ierland, dat bij de EU blijft, en Noord-Ierland, dat als onderdeel van het VK mee uit de EU stapt.

Beide partijen vinden dat er geen ‘harde grens’ mag komen tussen Ierland en Noord-Ierland.

Ook is er een besluit gekomen over de rechten van de 4,5 miljoen Europese burgers in het VK en de 1,2 miljoen Britten in de Europese Unie.

Handelsverdragen

Brits brexitminister David Davis hoopt in de overgangsperiode handelsakkoorden te kunnen sluiten met andere landen. Binnen de douane-unie worden geen belastingen op vervoer geheven en tegenover de rest van de wereld hanteren ze hetzelfde importtarief. Dat impliceert dus dat de EU-landen, die in de douane-unie zitten, geen individuele handelsonderhandelingen voeren met derde landen. Maar dat is niet de visie van Davis. Hij denkt dat ”een goede deal” dichterbij dan ooit is.

De commentaar van Barnier: “Ze stappen uit 750 internationale overeenkomsten die de EU heeft. Londen krijgt het druk om al die handelsrelaties te herstellen.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899