Nieuwe, erg dodelijke superdrug, tot 15 keer sterker dan heroïne, duikt op in Europa

Nieuwe, erg dodelijke superdrug, tot 15 keer sterker dan heroïne, duikt op in Europa

Er is een nieuwe, bijzonder krachtige en bijzonder dodelijke drug opgedoken in Europa. Acetylfentanyl is sinds 2013 zich aan het verspreiden in de VS, en veroorzaakte daar al meer dan honderd doden door overdosissen. Deze week viel in Engeland de eerste Europese dode.

Acetylfentanyl is vijf tot 15 keer sterker dan heroïne en 80 keer potenter dan morfine. Het is een designerdrug die ontdekt werd samen met fentanyl. Dat is een morfinomimeticum dat in de geneeskunde gebruikt wordt als een sterk werkende pijnstiller tijdens operaties. Al sinds de jaren tachtig dook acetylfentanyl wel eens op, maar sinds 2013 wordt het blijkbaar in grote hoeveelheden op de markt gegooid.

Zowel in poeder als in pilvorm

De Canadese politie onderschepte al eens 117.400 dosissen van het spul in één keer. Het wordt aan de man gebracht als een soort superheroïne, zowel in poeder als in pilvorm, en dat laatste maakt het extra gevaarlijk, want veel gebruikers denken dat het dan bijvoorbeeld gewoon een soort MDMA (xtc) is.

Murder 8, Tango, Jackpot en Apache

Maar dat is het niet. Volgens artsen is het gebruik ervan minstens even gevaarlijk als dat van heroïne. De neveneffecten zijn in elk geval even vernietigend, en de kans om een overdosis te doen is erg groot. Vorig jaar verspreidde de drug zich in heroïnemilieus langs de Amerikaanse Oostkust, met nefaste gevolgen. Zo waren er in Pennsylvanië alleen al 50 acetylfentanyl-overdosissen in amper een maand.

De drug is nu ook de Atlantische Oceaan overgestoken. Maar blijkbaar komt hij vooral uit Rusland. Een echte street name is er nog niet. Murder 8, Tango, Jackpot en Apache is het al genoemd. In Cardiff viel de eerste, tenminste als dusdanig geïdentificeerde, dode deze week, een man van 37.

Gesponsorde artikelen