Nieuwe F-35 is zo duur dat Nederland eindelijk moet samenwerken met ons om luchtruim te bewaken

Nieuwe F-35 is zo duur dat Nederland eindelijk moet samenwerken met ons om luchtruim te bewaken

Nederland wil eindelijk samen met België het luchtruim gaan bewaken. Dat betekent permanent een paar F-16’s (of in het Nederlandse geval F-35’s) in de lucht houden. Nederland is haar gevechtsvliegtuigen al aan het vernieuwen, en dat is zo duur dat ze wel moeten samenwerken met België. Het financiële plaatje voor nieuwe toestellen oogt voor de Belgische regering ook heftig, als je de Nederlandse cijfers bekijkt: 37 F-35 toestellen (het absolute minimum) kosten daar 4,6 miljard euro in aankoop en zo’n 280 miljoen per jaar in onderhoud. 

Een redelijk logische stap: kleine landen als België en Nederland die samen het luchtruim bewaken. Maar blijkbaar stonden trots en militaire achterdocht toch nog lang in de weg. Door de keiharde besparingen was België wel al langer vragende partij, maar de Nederlanders stonden weigerachtig. De Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert gaat nu overstag: ze schreef een brief om te melden dat ze het toch samen met de Belgen wil doen. 

Dat heeft veel te maken met de kostprijs van de nieuwe F-35’s, de opvolger van de F-16. Nederland is daarin een trekker, het stapte al heel snel in de ontwikkeling van het toestel. Maar dat kostte dus handenvol geld: 4,6 miljard voor 37 toestellen. Dat aantal toestellen is het absolute minimum om eigenlijk nog van een luchtmacht te kunnen spreken, ook voor ons land geldt dat cijfer als een doel, bij de aankoop van nieuwe toestellen. België wil ook zo’n veertig nieuwe toestellen kopen.

F-35: eerst 4,6 miljard betalen, daarna 280 miljoen euro per jaar

Dus is de Nederlandse onderhoudskost ook iets om naar te kijken, als vergelijkingspunt voor ons land. Dat is toch even slikken: jaarlijks 283 miljoen euro zeggen de Nederlanders daarover. Dat is bijzonder veel, en zou een gigantische hap uit het nu al overbelaste Belgische defensiebudget betekenen. 

De bedragen zijn eigenlijk helemaal niet nieuw, maar staan nu nog eens zwart op wit in een Nederlands rapport. En ze zijn confronterend voor de toekomst van de vervanger van de F-16. Daarover moet de regering Michel een beslissing nemen. Tegen 2018 moet dat gebeuren, en ook bij ons mikt men op veertig toestellen. Bij de luchtmacht wil men graag die F-35, duidelijk technisch de koploper tussen een vijftal kandidaten. Alleen maakt dat de F-35 of Joint Strike Fighter ook veel duurder. En er zijn ondertussen ook al gigantisch veel mankementen aan het toestel vastgesteld. 

Gesponsorde artikelen