Left Right
scrollTop top

Nieuwe fase coronamaatregelen gaat vandaag in: mondmaskers worden deel straatbeeld


Coronamaatregelen mondmasker
© EPA

Vanaf vandaag gaat de vijfde fase van de coronamaatregelen in. Die houdt vooral in dat mondmaskers op meer plaatsen verplicht worden. Verder komen er ook striktere regels in horecazaken en kunnen steden en gemeenten zelf beslissen hoe streng ze optreden tegen de verspreiding van het coronavirus.

De Nationale Veiligheidsraad kwam donderdag opnieuw samen. Hoewel verschillende experten opperden om de sociale bubbel opnieuw te verkleinen naar tien persoon, bleef die op vijftien. Maar er komen wel een aantal andere verstrengingen.

Mondmaskers

De belangrijkste aanpassing is het uitbreiden van de plaatsen waar het dragen van een mondmasker verplicht is. Dat was al lang het geval op het openbaar vervoer, in stations en bij contactberoepen zoals de kapper, maar sinds kort werd dit al uitgebreid naar winkels, bioscopen en andere overdekte publieke ruimtes.

Nu komt er dus nog een uitbreiding van de plaatsen waar je verplicht een mondmasker moet dragen. Het gaat daarbij om openbare gebouwen, markten en kermissen, maar ook om plaatsen waar het gebruikelijk druk is. Het gaat dan om winkelstraten of pleinen waar veel veel volk samenkomt.

Waar je precies een mondmasker moet dragen, wordt bepaald door de lokale besturen. Zeker in grote steden gaat het vaak om verschillende straten en pleinen. Kijk dit dus zeker eens na op de website van je stad of gemeente om boetes te voorkomen.

Horeca

Ook in de horeca komen er striktere regels. Zo moet je op café en restaurant nu altijd een mondmasker dragen, tenzij je aan je tafel zit. Wanneer je dus naar het toilet gaat of wil gaan afrekenen, moet je je mondmasker aandoen.

Horecazaken moeten ook de contactgegevens van hun klanten bijhouden. Het gaat daarbij om de naam en het e-mailadres of telefoonnummer van één persoon per tafel. Zo kunnen mensen gecontacteerd worden, wanneer er iemand die besmet is met het coronavirus in de zaak geweest is. De gegevens worden na 14 dagen vernietigd en mogen enkel gebruikt worden voor contact tracing.

Er komt dus geen vervroeging van het sluitingsuur van horecazaken. Wel zullen nachtwinkels vroeger moeten sluiten. Op die manier wil men voorkomen dat mensen wanneer de cafés sluiten, drank kopen in de nachtwinkel en zo de nacht verderzetten. Nachtwinkels moeten nu verplicht om 22 uur hun deuren sluiten.

Lokaal

Sinds de Nationale Veiligheidsraad van vrijdag is er ook een draaiboek opgesteld, daarmee kunnen lokale besturen sneller ingrijpen bij een broeihaard in hun stad of gemeente. Op die manier zou de verdere verspreiding van het virus vermeden kunnen worden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  696.642
 • Aantal
  doden
  20.879