Nieuwe grote peiling: sp.a kwijnt weg, De Wever opnieuw populairste politicus van Vlaanderen

Nieuwe grote peiling: sp.a kwijnt weg, De Wever opnieuw populairste politicus van Vlaanderen

Uit een nieuwe grote peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL-TVI en Le Soir blijkt dat de sp.a blijft zakken en nog amper 10,9 procent van de stemmen haalt in Vlaanderen. Bovendien is N-VA-voorzitter Bart De Wever opnieuw de populairste politicus van Vlaanderen. Ook de aanhang van het Vlaams Belang lijkt lichtjes te groeien.

Net als in Wallonië blijven de socialisten in Vlaanderen stemmen verliezen. Zo kan sp.a nog maar 10,9 procent van de kiezers verleiden. Dat blijkt uit de grote peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL-TVI en Le Soir. De partij heeft nog nooit zo weinig stemmen gehad. Bij de vorige peiling zaten de socialisten nog op 12,2 procent.

Opmerkelijk is dat het Vlaams Belang, na een dip in de vorige peiling, weer stijgt en 10,4 procent haalt. Bij de federale verkiezingen van drie jaar geleden haalde de partij amper 3,7 procent van de stemmen.

Toch lijkt de N-VA geen kiezers te verliezen aan het Vlaams Belang. Met een peilingsresultaat van 29,5 procent blijft de partij van Bart De Wever veruit de grootste va Vlaanderen. Wel zijn ze lichtjes gezakt nu ze onder de 30 procent zitten.

CD&V is met 14,1 procent amper half zo groot en verliest tot 4,5 procent in vergelijking met de verkiezingen van 2014. Groen blijft met 13,2 procent de derde partij van Vlaanderen. Ook bij Open Vld kunnen ze niet euforisch zijn: de liberalen halen 12,2 procent van de stemmen, drie jaar geleden was dat nog 15,5 procent. De communisten van PVDA halen net de kiesdrempel met 5,5 procent.

Bart De Wever is populairste politicus

Het is nu overduidelijk dat De Wever als grote winnaar uit de Land Invest-kwestie gekomen is. Dat bleek ook al uit een peiling naar de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen. De Antwerpse burgemeester is opnieuw de populairste politicus van Vlaanderen en springt zo over het hoofd van partijgenoot Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Die staat op de tweede plaats, premier Charles Michel (MR) is derde.

Brussel keert PS de rug toe

Ook met de Brusselse PS gaat het niet goed. Hoewel ze forse kritiek geuit hebben op de aanpak van de rellen in Brussel, halen de Franstalige socialisten in Brussel amper 12,1 procent. In 2014 was dat nog 24,9 procent, meer dan het dubbel.

Ook de MR krijgt het zwaar te verduren. De partij van premier Michel kan 16,5 procent van de Brusselse kiezers verleiden, terwijl dat in 2014 nog 23,1 procent was. DéFi, de Franstaliggezinde partij van Olivier Maingain, versiert 15,8 procent van de Brusselaars, Ecolo 12,8 procent. Het christendemocratische cdH haalt net de kiesdrempel met 5 procent.

Opvallend: de dat N-VA is de grootste Vlaamse partij in Brussel. Ze halen 6,1 procent in het Hoofdstedelijk Gewest. In 2014 was dat nog maar 2,7 procent.

Gesponsorde artikelen