Nieuwe Huawei-smartphone, maar kunnen we het Chinese bedrijf nog vertrouwen na claims van spionage?

Nieuwe Huawei-smartphone, maar kunnen we het Chinese bedrijf nog vertrouwen na claims van spionage?

De Chinese smartphonefabrikant Huawei heeft de feature van hun nieuwe toestel, de Nova 4, aangekondigd. De smarthone zal beschikken over een ‘hole-punch’ inkeping voor de selfiecamera van 25 megapixels. Maar kunnen we Huawei en hun vermeende banden met de Chinese overheid nog wel vertrouwen?

De ‘punch’ doet nogal denken op die van de Samsung Galaxy A8. De Huawei Nova 4 zal echter beschikken over een kleinere inkeping voor de selfiecamera. Of dit invloed heeft op de beeldkwaliteit zal nog moeten blijken.

De Nova 4 heeft een Kirin 970-processor. Die vinden we ook terug bij de Huawei Honor View 10 en de Huawei P20 Pro. Het beeldscherm van de Nova 4 meet 6,4 inches. Het toestel heeft een RAM-geheugen van 8 GB, een opslaggeheugen van 128 GB, vingerafdruksensoren aan de achterkant, een USB-C-poort en een 3.750 mAh batterij.

(Raadpleeg hier de features van de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro.)

Minder dan 500 euro

Volgens de Amerikaanse techwebsite The Verge zal de Nova 4 met bovenstaande features 3.399 Chinese yuan (zo’n 493 euro) kosten. Er zal ook een goedkopere versie beschikbaar zijn van 3.099 yuan (zo’n 449 euro). Die zal beschikken over een camera van zo’n 20 megapixels.

Wanneer de smartphone in China uitkomt, is nog niet geweten. Wellicht ziet het toestel later het daglicht in India en Europa.

(Deze 6 smartphones zijn goedkoper dan de iPhone Xr en zijn minstens even goed.)

Honor View 20

Vorige week kondigde Honor, een onderbedrijf van Huawei, nog hun nieuwe model de View 20 aan. Die smartphone heeft veel gemeen met de Huawei Nova 4. Het toestel beschikt ook over een inkeping en een camera van 48 megapixels. De Honor View 20 zal beschikken over een nieuwere Kirin 980-processor.

(Deze zomer maakte de Europese Commissie bekend dat het een universele smartphoneoplader voor alle merken wil.)

Betrouwbaar?

Maar zijn de smartphones van Huawei eigenlijk wel betrouwbaar? De Amerikaanse overheid spoorde vorige maand nog Europese landen en andere bondgenoten aan om geen apparatuur van Huawei te kopen nu 5G meer courant wordt.

Er wordt gevreesd dat de Chinese overheid van de Huawei-5G-netwerken gebruik zal maken om te spioneren en cyberaanvallen uit te voeren. De Chinese overheid kan volgens Washington zelfs communicatiediensten platleggen via achterpoortjes. Het is zeer moeilijk om dit na te gaan. In Azië en Afrika werd Huawei ook al in verband gebracht met afluisterpraktijken. Het probleem is dat de apparatuur van Huawei erg goedkoop en dus aantrekkelijk is.

Maar er is meer. Onlangs werd Meng Wanzhou, de financieel directeur van telecomconcern Huawei en dochter van de oprichter van dat megabedrijf, gearresteerd in Canada. Ze mocht vrij met een enkelband, maar moet in de Canadese stad Vancouver blijven. De borgsom bedroeg 6,6 miljoen euro. De Chinese autoriteiten waarschuwden Canada voor represailles. En dat gebeurde. De voormalige Canadese diplomaat Michael Kovrig werd effectief opgepakt in Peking en de zakenman Michael Spavor is spoorloos verdwenen.

(Onlangs deelde Huawei nog ratis powerbanks uit aan mensen die aanschoven voor de nieuwste iPhone.)

Proximus en Orange

De reden voor de arrestatie van Meng is dat Huawei verdacht wordt van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran. Amerikaanse autoriteiten proberen Huawei al zeker twee jaar voor de rechter te krijgen. In de VS, Australië en Nieuw-Zeeland heeft Huawei nu geen toegang meer tot de markt. Als het ooit zo ver komt bij ons zal dat wellicht in Europese context gebeuren. Zowel Proximus als Orange doen beroep op apparatuur van Huawei.

Politicoloog Jonathan Holslag verklaarde afgelopen weekend aan de kranten van De Persgroep dat het Centrum voor Cybersecurity “in België met een budget van 12 miljoen per jaar en een paar dozijn medewerkers werkt”: “Dat is niet voldoende om bedrijven als Huawei in de gaten te houden. Ter vergelijking: in China wordt jaarlijks 9 miljard gespendeerd aan cyberveiligheid.”

Tegen 2030 zal ons land tweehonderd man beschikbaar hebben voor cybersecurity, maar dat is volgens Holslag “redelijk laat”. Hij stelt dat de capaciteit om onze informatie te beveiligen snel verhoogd moet worden en wijst erop dat we in het verleden al bespioneerd werden door de Britse veiligheidsdiensten.

(Meer over de ‘dumbphone’, de tegenpool van de smartphone, lees je hier.)

“Verlengde van communistische partij”

“Huawei probeert zich normaal voor te doen door slimme reclame en samenwerking met universiteiten”, zegt Holslag nog over het Chinese smartphonebedrijf. “Maar het blijft een verlengstuk van de communistische partij in China. Huawei is geenszins te vergelijken met ondernemingen als pakweg Nokia of Samsung.”

De claims van de VS zouden dus wel degelijk kunnen kloppen en het zou zelfs zo ver kunnen gaan dat de Chinese autoriteiten via je Huawei-smartphone doodleuk de meest intieme berichten naar je geliefden meelezen.

(Na een woelige periode bereikten de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping een akkoord over invoertaksen.)

EPA

Gesponsorde artikelen