Nieuwe Michelingids beloont Vlaamse restaurants met veel nieuwe sterren en hier kan je ze vinden

Nieuwe Michelingids beloont Vlaamse restaurants met veel nieuwe sterren en hier kan je ze vinden

Het gaat goed met de Belgische en meer specifiek met de Vlaamse topgastronomie. De nieuwe Michelingids voor België en Luxemburg is vandaag voorgesteld en ons land wordt daarin goed beloond. Dertien restaurants krijgen hun eerste ster en drie zaken worden bekroond met een tweede ster.

België behoudt zijn twee driesterrenrestaurants: Hof van Cleve (Kruishoutem) van Peter Goossens en Hertog Jan (Zedelgem) van Gert De Mangeleer. Het Antwerpse restaurant The Jane van Sergio Herman moet het dus nog altijd doen met twee sterren, net als 22 andere Belgische restaurants.

In die categorie met twee sterren zijn er drie nieuwkomers. Boury (Roeselare) van Tim Boury, Vrijmoed (Gent) van Michaël Vrijmoed en La Source (Neerharen) van Ralf Berendsen worden beloond door Michelin met een extra ster. “Deze chefs hebben de afgelopen jaren veel aan maturiteit gewonnen. Ze bezitten het talent om hun stempel te drukken op gerechten”, zegt Michael Ellis, internationaal directeur van Michelingidsen, over de nieuwe Belgische restaurants met twee sterren.

Nieuwe initiatieven beloond

Naast de drie nieuwe Vlaamse zaken met twee sterren valt ook bij de dertien nieuwe Belgische restaurants met één ster de oververtegenwoordiging van Vlaanderen op. Brussel en Wallonië hebben elk maar één nieuwe sterrenzaak, Vlaanderen krijgt er elf bij.

Michelin beloont ook enkele nieuwe restaurants opvallend snel met een ster. Daarbij vallen de restaurants van bekende chefs Geert Van Hecke, Kobe Desramaults en Luc Bellings op. Zij sloten alle drie hun sterrenzaak om iets nieuws te beginnen. Maar voor Zet’Joe (Brugge) met Van Hecke, Chambre Séparée (Gent) met Desramaults en De Vork (Hasselt) met Bellings krijgen ze al direct opnieuw een ster.

Dertien Belgische restaurants verdwijnen dit jaar uit de Michelingids, maar bij negen van hen komt dat omdat de zaak gesloten werd.

Bekijk alle sterrenzaken in België en Luxemburg hier.

Gesponsorde artikelen