Nieuwe plaat van Coldplay in het vooruitzicht

Nieuwe plaat van Coldplay in het vooruitzicht

De heren van Coldplay zijn van plan om volgend jaar aan een nieuw studioalbum te sleutelen. Hun naaste vriend Mat Whitecross heeft verklapt dat de sound wel eens totaal anders zou kunnen zijn dan bij de vorige albums.

De onthulling komt van Mat Whitecross, de man die de band filmde voor de documentaire A Head Full Of Dreams. Die film gaat over de 20-jarige geschiedenis van de band en is op Amazon Prime vanaf 16 november. We zien erg persoonlijke content van Chris Martin en zijn trawanten.

Het is al bijna heel het jaar stil rond Coldplay maar nu raakt dus bekend dat ze in 2019 een nieuwe plaat zullen opnemen. Hun laatste wapenfeit ‘A Head Full of Dreams’ dateert van 2015.

(Vorig jaar zong Coldplay nog Formidable voor de neus van Stromae.)

Sabbatjaar

“Ze houden momenteel een sabbatjaar”, zegt Whitecross aan de Amerikaanse entertainmentwebsite NME. “Dat hebben ze eerder al gedaan. Ik weet niet of je Chris (Martin, red.) een workaholic kan noemen. Hij houdt van wat hij doet, hij schrijft drie tot vier nummers er dag in de studio. Maar dit jaar hebben ze dus vakantie genomen. Ze hebben nog niets ondernomen voor zo ver ik weet, maar volgend jaar hebben ze wel plannen.”

Whitecross kreeg ook de vraag hoe die achtste plaat zou klinken. “Ik heb al een paar dingen gehoord en heb de band gefilmd terwijl ze erover spraken. Ik mag nog niets verklappen, maar het is wel erg interessant.”

(Lees hier onze recensie van de laatste Coldplay-plaat.)

‘Doorsnee’ muziek?

“Ze zijn zo’n succesvolle groep dat veel mensen ‘doorsnee’ muziek verwachten”, gaat hij verder. “Of je nu van de band houdt of niet, bij elke plaat wordt er geëxperimenteerd en het zal hoe dan ook anders klinken dan het vorige album. Zo gaat dat bijvoorbeeld ook bij Radiohead. Ze willen zichzelf altijd uitdagen en hun fans verrassen. Daarom werken ze met mensen zoals Brian Eno. Wat ze ook in de toekomst doen, ze zullen hoe dan ook mensen verbazen.”

(Check hier hoe de Coldplay-cover van Crawling van Linkin Park klinkt.)

EPA

Zwart gat

“Na elk album voelt de band zich zo leeg”, zei Whitecross nog. “Chris zegt altijd ‘oh, het is gedaan. Als band hebben we niets meer te vertellen’. Dat gaat geleidelijk weg en dan zijn ze opnieuw enthousiast voor een nieuw project.”

Verder heeft Coldplay ook nog aangekondigd dat ze het live album en de concertfilm ‘Live In Buenos Aires’ op 7 december uitbrengen.

Gesponsorde artikelen