Nieuwe reisregels in Europa: Dit verandert er in 2025

Met het oog op het toeristenseizoen van 2025 voeren verschillende Europese landen nieuwe reisregels in. Deze maatregelen zijn bedoeld om overtoerisme tegen te gaan en duurzaam toerisme te bevorderen. Populaire bestemmingen zoals Spanje, Portugal, Griekenland, Italië, Parijs, Amsterdam en Edinburgh introduceren beperkingen, belastingen en autorisatievereisten die gevolgen zullen hebben voor reizigers.

Een opvallende verandering is de strengere regelgeving rond kortetermijnverhuur. In Spanje worden ongeregistreerde Airbnb-woningen in toeristische hotspots aangepakt. Barcelona heeft zelfs plannen om de verhuur van toeristische appartementen volledig uit te faseren tegen 2028. Andere steden leggen strengere regels op met betrekking tot verhuurperiodes en vergunningen. Dit kan grote gevolgen hebben voor reizigers die afhankelijk zijn van kortetermijnaccommodaties.

Verhoogde toeristenbelasting

Veel Europese bestemmingen voeren een verhoogde toeristenbelasting in. In Griekenland wordt bijvoorbeeld een dagelijkse belasting op accommodaties geheven, variërend van 1,50 euro tot 8 euro per nacht, afhankelijk van het seizoen en de hotelclassificatie.

Portugal kent gemeentegebonden toeristenbelastingen en Barcelona introduceert zowel stedelijke als regionale heffingen. Deze extra kosten kunnen de totale uitgaven van reizigers aanzienlijk verhogen.

Beperkte toegang tot populaire trekpleisters

Om de bezoekersaantallen te reguleren, voeren populaire attracties daglimieten en reserveringssystemen in. De Akropolis in Athene en Pompeii vereisen voortaan vooraf geboekte tickets, terwijl andere locaties entreegelden of beperkingen voor cruiseschepen invoeren.

In Rome beperkt het Colosseum het aantal bezoekers per tijdslot, waardoor toeristen hun bezoek beter moeten plannen.

Nieuwe visum- en autorisatievereisten

Vanaf 2025 krijgen reizigers ook te maken met nieuwe administratieve verplichtingen. EU-burgers die naar het Verenigd Koninkrijk reizen, zullen een Electronic Travel Authorization (ETA) moeten aanvragen. Omgekeerd moeten Britse reizigers een ETIAS-autorisatie verkrijgen om het Schengengebied binnen te komen. Deze nieuwe systemen maken het plannen van reizen complexer en vereisen extra voorbereiding.

Meer
Lees meer...