Nieuwe roze vuilzak voor hard plastiek op komst: nog meer sorteren voor minder afval

Nieuwe roze vuilzak voor hard plastiek op komst: nog meer sorteren voor minder afval
Groenweb

Komt er binnenkort, naast glas, papier en de redelijk dure PMD-zak en de dure zak voor restafval nog een goedkopere zak bij, voor hard plastic? De kans is bijzonder groot, want Vlaams minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) wil zakjes, kuipjes, folies, potjes, kleerhangers, speelgoed en kleine pastic voorwerpen apart gaan ophalen. Proefprojecten zijn positief.

In een pak gemeenten duikt ze al op: de roze zak, naast die van PMD en het restafval. In onder meer Aalter, Wervik, Mechelen, Lier en Waregem lopen proefprojecten om meer te gaan sorteren en hard pastic apart op te gaan halen voor recyclage. Dat zou gaan via de lancering van die nieuwe roze zak, die een extra sorteerverplichting inhoudt. Meteen zou dan het restafaval per jaar dalen met een paar honderd kilo’s. En dat is het uiteindelijk doel bij recyclage: minder afval produceren waar je niets meer mee kan doen, en moet verbranden of storten.

Het hoeft niet absoluut een nieuwe zak te zijn, zo zegt minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege aan Het Laatste Nieuws: “Op dit ogenblik lopen al enkele proefprojecten om de selectieve inzameling van plastics uit te breiden. Dat kan mogelijk in de pmd-zak, of via inzameling met een aparte zak.” Onder meer in Mechelen en Lier zijn wel nieuwe zakken gelanceerd, in het roze. Ze kosten maar 25 cent per stuk, veel goedkoper dan een zak voor restafval dus. Sorteren is dus verplicht, maar het beloont je ook financieel. Bedoeling is dat de projecten begin dit jaar een evaluatie krijgen, zodat dan heel Vlaanderen kan beginnen extra sorteren.

De cijfers tonen aan dat sorteren werkt. Dat moet ook wel: elke Vlaming laat per jaar nog altijd 467,7 kilo afval achter, volgens cijfers van de OVAM, de afvalstoffenmaatschappij. Maar dat cijfer is wel 100 kilo afgenomen op 15 jaar tijd. En de methode is eigenlijk simpel: hoe duurder de huisvuilzak voor restafval, hoe lager de totale hoeveelheid afval in die gemeente. Bedoeling is dus vrij snel heel die nieuwe methode van sorteren voor het hard plastic uit te rollen voor heel Vlaanderen.

Gesponsorde artikelen