Nieuwe slakkensoort vernoemd naar … Novak Djokovic

Of zoetwaterslakken goede tennisspelers zijn? Een nooit eerder ontdekte soort heeft er alvast de naam voor. 

De Travunijana djokovici is een nieuwe soort waterslak genoemd naar de vermaarde Servische tennisspeler Novak Djokovic. De wetenschappers die de slak vonden, schrijven in het vaktijdschrift Subterranean Biology dat ze de soort naar Djokovic hebben vernoemd ‘om zijn inspirerende enthousiasme en energie te erkennen.’

Biospeleoloog Jozef Grego en zoöloog Vladimir Pesic van de universiteit van Montenegro ontdekten de nieuwe slak in een bron nabij Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, tijdens een veldtocht in april 2019. 

‘Om enkele van ’s werelds zeldzaamste dieren te ontdekken die de unieke ondergrondse habitats van de Dinarische karst bewonen, om ontoegankelijke habitats in grotten en bronnen te bereiken en voor het voortdurende werk om het materiaal te verwerken, heb je de energie en het enthousiasme van Novak nodig’, leggen de onderzoekers uit.

De Travunijana djokovici heeft een melkwit schild in de vorm van een langwerpige kegel en is aangepast aan het leven in de ondergrondse habitats van de Dinarische karst, aldus de onderzoekers. Hij maakt deel uit van de Hydrobiidae, een zeer diverse familie van kleine tot zeer kleine slakken – ook wel modderslakken genoemd – die in zoet of brak water leven, maar ook in grotten en onderaardse leefruimten.

Mysterie

Volgens Grego en Pesic is dit het eerste lid van de Travunijana dat tot dusver in het stroomgebied van het Skadarmeer is ontdekt, en het enige exemplaar dat buiten het stroomgebied van de Trebisnjica-rivier in Herzegovina is gevonden. Waar ze vandaan komen, en hoe ze er geraken, blijft een mysterie.

Vanwege zijn kleine verspreidingsgebied wordt Travunijana djokovici volgens de Rode Lijst van Bedreigde Soorten van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) als ‘kwetsbaar’ beschouwd. Ondergrondse ecosystemen, zo benadrukken de ontdekkers, zijn uiterst kwetsbaar voor door de mens veroorzaakte milieuveranderingen, en omdat ze zo obscuur zijn, worden ze vaak over het hoofd gezien bij beschermingsinspanningen.

Lees ook: Belgische onderzoekers ontdekken ‘enorme lichtgevende haaien’

(jvdh)

Meer
Lees meer...