Nieuwe toeristische attractie in de Sint-Baafskathedraal van Gent: een 12 meter lang skelet van een walvis in de lucht

Nieuwe toeristische attractie in de Sint-Baafskathedraal van Gent: een 12 meter lang skelet van een walvis in de lucht

Het was een vreemd zicht. Eind 2015 meerde er in de Gentse haven een boot aan met op de bulbsteven een overleden walvis. Die walvis, die de naam Leo kreeg, zou “op een openbare plaats” worden tentoongesteld. En nu weten we ook waar. De Gentse Sint-Baafskathedraal zal een aantal maanden het imposante skelet van Leo uitstallen. Daarna zal het skelet een definitief onderdak krijgen aan de UGent.

Twaalf meter lang en zo’n 25 ton zwaar. Leo was amper één jaar oud maar toch al een imposante verschijning. Z’n skelet zal nu dus de nieuwste attractie worden van Gent en zal in de Sint-Baafskathedraal worden tentoongesteld. “De plaatsing kadert in de viering van 200 jaar universiteit”, legt Ludo Collin, rector van de kathedraal, uit aan Het Nieuwsblad. “De kathedraal staat open voor iedereen, dus zullen veel mensen het skelet kunnen zien.”

In openlucht

Het dier werd eerst lange tijd onderzocht door de universiteit van Gent. Toen al rees het idee om het gevaarte uit te stallen en ook het grote publiek de mogelijkheid te geven het skelet te kunnen aanschouwen “op een openbare plaats”, zoals Marjan Doom van de Gentse vakgroep Morfologie toen reageerde. Die openbare plaats is dus de Sint-Baafskathedraal geworden.

Leo zal maar een aantal maanden kunnen genieten van zijn verblijf in de kathedraal. Daarna zal het een definitief onderdak vinden in gebouwen van de UGent. Dat zal waarschijnlijk in de buurt van de universiteitsgebouwen in de Ledeganckstraat zijn, aangezien daar ook het museum voor Dierkunde is gehuisvest. In dat museum staan al een hoop indrukwekkende skeletten tentoongesteld. “Het is ook een optie om Leo op te stellen in openlucht, in de Plantentuin”, werd al geopperd door Doom.

Gesponsorde artikelen