Nieuwe twist in Keulen: agenten komen met heel ander verhaal dan tot nu toe naar buiten is gebracht

Nieuwe twist in Keulen: agenten komen met heel ander verhaal dan tot nu toe naar buiten is gebracht

Agenten die afgelopen Oudejaarsavond in Keulen betrokken waren bij de wantoestanden op het stationsplein hebben anoniem verklaard dat er tot nu toe een onjuist beeld van de avond naar buiten is gebracht. Volgens hen zijn de daders wel degelijk geïdentificeerd en gaat het niet om Noord-Afrikaanse bendes, maar vooral om Syriërs die recent naar Duitsland zijn gekomen. Dat meldt de Duitse krant Die Welt. 

Met deze verklaring gaan de betrokken agenten in tegen de officiële verklaringen van de politiecommissaris Wolfgang Albers en van Reker, de burgemeester van Keulen. Zij meldden afgelopen dinsdag nog dat ze niet wisten wie de daders waren die tijdens de jaarwisseling meer dan 100 vrouwen seksueel belaagd hadden en talloze mensen beroofd hadden.

Agenten in Keulen kregen na deze verklaring veel kritiek over zich heen. Een aantal besloot daarom om zijn getuigenis niet langer voor zich te houden en zijn mond open te trekken. Hun verhaal is dat ze op Oudejaarsavond ongeveer honderd verdachten hebben aangehouden en een deel van hen ook meegenomen hebben naar het politiebureau. Daarom zou het onzin zijn dat het onbekend is wie de daders zijn, vinden de agenten.

Bovendien ging het “slechts bij een kleine minderheid om Noord-Afrikanen, het overgrote deel van de verdachten kwam uit Syrië”, zo laat een agent weten aan de Duitse krant Die Welt. De meesten die ze hadden gecontroleerd, toonden documenten die bij asielzoekerscentra verstrekt worden, verklaren de betrokken agenten. Zij begrijpen dus niet waarom naar buiten is gebracht dat het om Noord-Afrikanen zou gaan. In en om het stationsplein zijn inderdaad Noord-Afrikaanse bendes actief, maar zij zouden slechts voor een klein deel bij de misstanden betrokken zijn geweest.

“Seksueel amusement”

Ook zou de motivatie van de daders op de eerste plaats wel degelijk “seksueel amusement” zijn geweest, in plaats van het beroven van slachtoffers, zoals de officiële verklaring luidde. Eén van de agenten vertelt aan Die Welt: “Het ging de meeste Arabische daders om seksuele misdrijven of, vanuit hun kant bezien, om seksueel amusement. De groepen mannen cirkelden om een vrouwelijk slachtoffer heen, sloten haar op in de kring en vergrepen zich aan haar.”

Het Nederlandse magazine Elsevier sprak met de woordvoerder van de politievakbond Arnold Plickert en hij zegt te begrijpen dat de collega’s nu anoniem informatie naar buiten brengen. “Ze willen de onjuiste informatie uit de wereld helpen en zich verdedigen. Veel agenten hebben mij gezegd dat zij het gevoel hebben dat zij als daders worden aangekeken.” Hij bevestigt dat er zeker 80 gevallen bekend zijn van persoonscontroles en arrestaties, en dat er ook vluchtelingen onder de daders zaten. Maar de politietop in Keulen heeft nog niet gereageerd op deze getuigenissen.

Bron: Die Welt, Elsevier, Het Laatste Nieuws

Gesponsorde artikelen