Nieuwe vergelijkingstool VREG moet energieprijzen vergelijken eenvoudiger maken

De Vlaamse energieregulator VREG heeft de V-test, een vergelijkingstool voor energieprijzen, in een nieuw jasje gestoken. De toezichthouder wil op die manier gezinnen en kmo’s nog beter ondersteunen bij hun zoektocht naar het meest gepaste energiecontract. Maar wat is er veranderd?

Waarom is dit belangrijk?

Als je op zoek bent naar een nieuw energiecontract kan je een beroep doen op verschillende vergelijkingstools. Een daarvan is de V-test van de VREG. Dankzij dergelijke vergelijkingen kom je in een oogopslag te weten bij welke leverancier je het goedkoopste contract kan krijgen.

De V-test was bijzonder populair in 2021. Volgens de Vlaamse energieregulator hebben nog nooit zoveel bedrijven en gezinnen gebruikgemaakt van de vergelijkingstool. In totaal hebben 1.190.608 gezinnen een beroep gedaan op de tool. Dat is een toename van 73 procent in vergelijking met 2020. Bij de kleine bedrijven heeft de VREG een stijging opgetekend van 11 procent tot 59.574.

“In de context van het arrest van het Grondwettelijk Hof over de terugdraaiende teller in het begin van 2021 en de hoge prijzen voor aardgas en elektriciteit sinds het najaar van 2021 deden beduidend meer gezinnen en bedrijven een beroep op de V-test om bewust een energiecontract te kiezen”, luidt de verklaring van de energiewaakhond.

Een nieuwe V-test

Om de mensen nog beter te helpen een goedkoper energiecontract te vinden, heeft de VREG beslist om de vergelijkingstool in een nieuw jasje te steken. De nieuwe V-test moet gemakkelijker te gebruiken zijn en meer opties bieden.

Om te beginnen bevat de nieuwe V-test meer informatie. Zo kan je voortaan zien bij welke leveranciers je kortingen krijgt, naar het voorbeeld van de commerciële vergelijkingstools. Ook toont de V-test niet-verrekenbare kortingen en bijkomende diensten bij een contract. Voorts is het mogelijk om de vergelijking meer te personaliseren dankzij de toevoeging van filtermogelijkheden. De tool maakt je ook meteen bewust van eventuele valkuilen. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop de vaste vergoeding berekend wordt.

De nieuwe test houdt ook rekening met de digitale meter en zonnepanelen. De V-test kan voortaan een inschatting maken van de verwachte jaaropbrengst per terugleveringscontract. Je kan die digitale gegevens bij Fluvius opvragen een vervolgens invoeren in de V-test.

Daarnaast kan je dankzij de vernieuwde tool eenvoudig doorklikken naar alle informatie over het contract van je voorkeur op de website van de leverancier. Zo ben je zeker dat je het juiste contract afsluit.

Nieuwe mogelijkheden in 2022

De VREG laat weten dat het in de loop van 2022 nog nieuwe mogelijkheden zal toevoegen aan de vergelijker. “Zo integreren we onder andere de Servicecheck in de V-test. Ook de kwaliteit van dienstverlening van een leverancier kan namelijk een belangrijke rol spelen bij de keuze van een energiecontract”, klinkt het in een persbericht.

Daarnaast zal het dit jaar ook mogelijk zijn een persoonlijk profiel aan te maken in de tool. Op die manier kan je je huidig contract bewaren en krijg je dus een beter zicht op wat je kan besparen.

Tot slot merkt de VREG op dat er nu voornamelijk contracten worden aangeboden met een variabel tarief. Op dit moment biedt de V-test 24 contracten met vaste prijs en 61 contracten met variabele prijs aan voor gezinnen. Voor kmo’s gaat het om 18 vaste contracten en 48 variabele contracten. “Het aanbod van vaste contracten is in de voorbije maanden sterk afgenomen. Een half jaar geleden was de verdeling tussen vaste en variabele contracten nog meer evenwichtig. Die evolutie is een gevolg van de hoge energieprijzen”, verduidelijkt de VREG.

(lp)

Meer
Lees meer...