Nieuwe VS-superdrones dodelijker, preciezer en onzichtbaarder dan ooit

Nieuwe VS-superdrones dodelijker, preciezer en onzichtbaarder dan ooit

Het Amerikaanse leger houdt van zijn drones. Ze stellen het land in staat om operaties in vijandelijk gebied uit te voeren, zonder zelf manschappen te verliezen. De Amerikanen stellen nu een nieuwe generatie drones voor, die in alles hun voorgangers overtreffen. En dit is geen verre toekomstmuziek, binnen drie jaar zijn deze futuristisch ogende tuigen actief.

1. De specialisatie

De nieuwe generatie drones van het Amerikaanse leger zal Avenger heten. Het eerste toestel dat General Atomics voor het leger bouwde, was de Predator, die eigenlijk louter bedoeld was voor verkenningsvluchten. Na de terroristische aanvallen van 9/11 kregen de drones Hellfire-raketten mee. Diens opvolger, de Reaper, kon aanvallen beter uitvoeren, maar wat de Avenger allemaal kan…

2. Laserkanon

De Avenger krijgt een kleinere versie van de superlaser van de Death Star uit Star Wars. Met behulp van revolutionaire laserstralen zal de drone namelijk in staat zijn om vijandige raketten te vernietigen. Daarvoor werkt de fabrikant samen met DARPA – de onderzoekstak van het leger – aan het Hellads-project.

3.  Snelheid

De Predator en de Reaper waren uitgerust met een propellormotor, maar de Avenger krijgt een jetmotor ingebouwd. Dankzij die betere motor zullen de nieuwe drones met een snelheid van 740 kilometer per uur door de lucht kunnen klieven.

4. Goedkoper

Al bij al zou het nieuwe toestel pakken goedkoper worden. Niet alleen in de bouwkosten zou fors bespaard kunnen worden, ook nadien. Er is namelijk minder geld nodig voor het onderhoud, en er zouden minder personen zich per drone moeten bezighouden. Daardoor zou de VS zijn vloot serieus kunnen uitbreiden.

5. Binnen de drie jaar

Hoewel de Avenger een revolutionair wapen meekrijgt, zouden we daar niet tot 2025 voor moeten wachten. Nee, de Avenger met laserkanon kan al binnen drie jaar het luchtruim onveilig maken. Dat zou nodig zijn als blijkt dat de Afghaanse president Karzai niet instemt met de stationering van Amerikaanse troepen na 2014. De VS moet dan de drone-aanvallen in Pakistan uitvoeren vanop een grotere afstand.

Gesponsorde artikelen