Nieuwe, wereldvreemde Europese wet: geen Facebook, WhatsApp, Snapchat, Twitter of Instagram onder 16 jaar

Nieuwe, wereldvreemde Europese wet: geen Facebook, WhatsApp, Snapchat, Twitter of Instagram onder 16 jaar

Wie jonger is dan 16 jaar, mag vanaf 2018 zonder toestemming van zijn ouders geen sociale media meer gebruiken. Dat heeft het Europees Parlement beslist. 

Nu bestaat er geen aparte wet over de leeftijd waarop je een account mag hebben op sociale media. In een verordening over privacy- en gegevensbescherming – die in 2018 wetgeving wordt – heeft het Europees Parlement die grens nu op 16 jaar vastgelegd.

Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD) wil niet weten van zo’n verbod op sociale media. Hij krijgt de steun van kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen die de minimumleeftijd op dertien jaar wil houden.

13

Algemeen wordt 13 jaar als de leeftijdsgrens beschouwd, omdat de meeste sites jongere kinderen weigeren. In een ­advies aan de overheden in ons land stelt de kinderrechtencommissaris voor om de minimumleeftijd voor sociale media op 13 jaar te houden. Ons land zou dan een afwijking moeten vragen aan Europa, iets wat weliswaar voorzien is in de Europese verordening. In hoeverre er toezicht zal zijn op de nieuwe Europese regelgeving is nog maar zeer de vraag.

Tommelein beslist

Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD) sluit zich aan bij het standpunt van de kinderrechtencommissaris, aldus zijn kabinet. De finale beslissing ligt evenwel bij de federale regering en bevoegd staatssecretaris voor Privacybeleid Bart Tommelein, overigens een partijgenoot van Gatz. Die wil zich nog niet over het dossier uitspreken.

Gesponsorde artikelen