Dit zijn de nieuwste speakers van Sonos: de Era 100 en Era 300

Sonos onthulde woensdag zijn twee nieuwste speakers, de Era 100 en de Era 300. Die bieden een aantal nieuwe functies aan vergeleken met hun voorgangers.

De essentie: Beide speakers bieden nieuwe verbindingsmogelijkheden aan voor gebruikers en zijn uitgerust met een paar innovatieve snufjes.

 • Zo is Sonos Trueplay, een technologie die gebruik maakt van de microfoon in smartphones om speakers te tunen op maat van de kamer waarin die zich bevindt, geüpgraded, vertelden woordvoerders van het bedrijf.
 • De speakers zijn ook allebei ontworpen om te voldoen aan Sonos’ nieuwe designnorm, waarbij duurzaamheid primeert. Het bedrijf wil onder andere dat de speakers langer bruikbaar blijven. Ook zijn een aantal “energiebesparende technologieën” gebruikt en worden de speakers deels uit gerecycled materiaal gefabriceerd. Ten slotte moeten ze minder energie verbruiken dan hun voorgangers.
 • Beide speakers zijn vanaf 28 maart wereldwijd beschikbaar. De Era 300 zal 499 euro kosten. De kleinere Era 100 gaat voor 279 euro over de toonbank.
 • De modellen zullen enkel in zwart en wit beschikbaar zijn. Volgens een woordvoerder van Sonos werd voor neutrale kleuren gekozen, zodat de speakers een deel van het interieur kunnen vormen.

In het centrum

In het nieuws (1): De Sonos Era 300

De Era 300 – Sonos
 • De grootste van de twee speakers, de Era 300, eerder gekend onder de codenaam Optimo 2, beschikt over zes drivers, “ongekend voor een enkele speaker”, aldus het bedrijf. De drivers kaatsen het geluid naar verschillende richtingen, waardoor luisteraars altijd het gevoel moeten hebben dat zij “in het centrum” van hun muziek of films staan.
 • Ook beschikt de speaker over Dolby Atmos, een technologie die geluid via het plafond naar de luisterpositie van de gebruiker kaatst. Daardoor moeten gebruikers die bijvoorbeeld een vogel in een film zien, hem ook boven hun hoofd horen, wat de immersiviteit moet verhogen.
 • Verder is de Era 300 de eerste speaker van het bedrijf die meerkanaals surround sound produceert wanneer die wordt gebruikt als achterspeaker in een home cinema-setup. Het bedrijf raadt gebruikers aan om er twee te combineren met een soundbar zoals de Arc of de Beam “voor een optimale Dolby Atmos-beleving”.

Opvolger Sonos One

 In het nieuws (2): De Sonos Era 100

De Era 100 – Sonos
 • De Sonos Era 100, de kleinere van de twee speakers, is de opvolger van de Sonos One. De speaker is even breed, maar iets hoger dan zijn voorganger, om plaats te maken voor een bijkomende tweeter en een grotere midwoofer.
 • De twee tweeters van het bedrijf sturen hoge frequenties naar twee verschillende richtingen. Intussen produceert de midwoofer een verrassend krachtige bass (Business AM kon de speaker al in actie horen) voor zo’n kleine speaker.

Nieuwe interface

Ook op te merken: Beide speakers zijn voorzien van een aantal nieuwe capaciteiten.

 • Ze zijn eerst en vooral voorzien van een nieuwe gebruikersinterface. Ze kunnen ook bediend worden met spraak, de Sonos-app, Apple Airplay 2 en Bluetooth.
 • Om de privacy van de gebruikers te garanderen, kan de ingebouwde microfoon uitgeschakeld worden. Om Trueplay te gebruiken, moet die uiteraard terug worden aangezet.
 • De speakers kunnen ook op nieuwe manieren worden verbonden. Ze zullen via zowel wifi als bluetooth aangesloten kunnen worden op andere geluidsbronnen. Voor zaken als platenspelers is een adapter voorzien, waardoor ook een aux-kabel kan worden aangesloten.
 • Sonos laat ten slotte ook weten dat het vanaf de lanceerdatum aan Apple Music ondersteuning zal bieden voor ruimtelijke audio. Dat zal mogelijk zijn op de Era 300, de Arc en de tweede generatie Beam.
Meer
Lees meer...