“Nieuwszender Fox verzon fake news met medeweten en onder druk van Trump”

“Nieuwszender Fox verzon fake news met medeweten en onder druk van Trump”

De Amerikaanse nieuwszender Fox News heeft in mei met medeweten van president Trump “fake news” gebracht dat de aandacht moest afleiden van Trumps “Russische problemen”. Trump drong zelfs aan dat het nieuws, om de aandacht van zijn Russische perikelen weg te nemen, snel gebracht zou worden.

Dat stelt de Amerikaanse onderzoeker Rod Wheeler die in New York de zender wegens laster heeft aangeklaagd. Wheeler deed onderzoek naar de moord in juli 2016 op een medewerker van het bestuur van de Democratische Partij, Seth Rich. De politie van Washington vermoedt dat Rich is vermoord tijdens een roofoverval.

Fox News kwam in mei dit jaar met een verhaal dat de moord te maken had met de lekken van WikiLeaks die de Democrate Hilllary Clinton in verlegenheid brachten.

Rich zou e-mails van presidentskandidate Clinton hebben gelekt naar WikiLeaks en daarom zijn vermoord.

Nabestaanden hadden Wheeler gevraagd onderzoek te doen. Hij zou verteld hebben dat Rich kort voor zijn dood contacten met WikiLeaks had en dat Democraten uit de campagne van Clinton waarschijnlijk het onderzoek naar de dood van Rich saboteerden. Maar Wheeler stelt in zijn aanklacht nooit dergelijke dingen te hebben beweerd. Hij zegt dat ze verzonnen zijn en in het item van Fox valselijk in zijn mond zijn gelegd.

“Not to add any more pressure but the president just read the article. He wants the article out immediately.”

Wheeler was gecontacteerd over zijn onderzoek door Fox News-journaliste Malia Zimmerman en de rijke Texaanse zakenman Ed Butowsky, een vriend van Steve Bannon en ook een fervent Trump-aanhanger. Ze namen hem zelfs mee naar toenmalig perschef Sean Spicer voor een meeting in het Witte Huis. Spicer ontkende eerst dat die ontmoeting plaatsvond, maar heeft ondertussen bijgestuurd: hij ontkent niet langer.

Wheeler stelt dat Butowsky hem e-mailde kort voor de publicatie en zei dat president Trump “enthousiast was” en “erop aandrong dat Fox News het snel bracht”. (“Not to add any more pressure but the president just read the article. He wants the article out immediately. It’s now all up to you.”)

Een week na publicatie verdween het bericht over de samenzwering om Rich te vermoorden plots en zonder uitleg van de website van Fox. Daar zeggen ze nog aan het onderzoeken te zijn waarom dat gebeurde.

De aanklacht kan je hier lezen. Daarin staat letterlijk dat met de feiten gesjoemeld werd omdat “that is the way the president wanted the article”.

Gesponsorde artikelen