Left Right
scrollTop top

Nigel Farage wil dan toch een tweede brexit-referendum om helemaal zeker te zijn


Nigel Farage wil dan toch een tweede brexit-referendum om
helemaal zeker te zijn

Nigel Farage, de vroegere topman van de eurosceptische, rechtse Ukip-partij, heeft gesuggereerd dat er een tweede brexit-referendum moet komen. Hij hoopt dat de kritiek op de uitslag van het eerste referendum op die manier “voor eens en voor altijd” van de baan geveegd kan worden. Een vreemd voorstel, want Farage was altijd dé voorstander bij uitstek van de brexit.

Nigel Farage, voormalig boegbeeld van Ukip, heeft op Channel 5 gezegd dat hij voor een tweede brexit-referendum is. Op die manier hoopt hij de Europeesgezinde politici in het Verenigd Koninkrijk de mond te snoeren: “Zij zullen blijven jammeren en klagen, gedurende het hele brexit-proces. Dus misschien, heel misschien, bereik ik het punt dat ik denk dat we een tweede referendum moeten houden over ons lidmaatschap van de Europese Unie.”

Farage is ervan overtuigd dat bij zo’n tweede stemming de steun voor een brexit “vele malen groter” zal zijn dan bij de eerste stemming. Nochtans blijkt uit een recente peiling dat amper 4 op 10 Britten nu voor een brexit-scenario zou stemmen.

De analyse over de haalbaarheid van zo’n nieuw referendum lees je hier.

Farage vreest voor uitstap

Farage was tien jaar lang voorzitter van Ukip. In 2016 stapte hij op, nadat in juni een nipte meerderheid (51,9 procent) van de Britten voor een brexit had gekozen.

Nu is Farage bezorgd dat de uitstap uit de Europese Unie er toch niet zal komen. Begin deze week zat hij nog samen met EU-onderhandelaar Michel Barnier over het brexit-proces. Dat zou begin volgend jaar afgerond moeten zijn.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899