Nike aangeklaagd omdat schoen dodelijk wapen is

Nike aangeklaagd omdat schoen dodelijk wapen is

In de Amerikaanse stad Portland heeft een pooier kledingfabrikant Nike aangeklaagd omdat zijn schoenen – Air Jordans – een dodelijk wapen bleken te zijn. Hij werd vorig jaar veroordeeld voor de moord op een klant.

Sirgiorgio Clardy, een pooier uit Portland, claimt dat Nike een waarschuwing op de schoenendoos had moeten zetten, want nu wist hij niet dat ze gebruikt konden worden als dodelijk wapen. Hij droeg de schoenen toen hij in juni 2012 achter een klant van zijn prostituee aanging, nadat die weigerde te betalen. Hij begon hem meermaals in het gezicht te stampen, waarna de man aan zijn verwondingen overleed. Daarom eist de pooier nu 100 miljoen dollar van de kledingfabrikant. 

Clardy overhandigde drie handgeschreven pagina’s aan een bewaker van de gevangenis in Pendleton, in de staat Oregon. Daarin stelt hij Nike, topman Phil Knight en enkele andere hooggeplaatste werknemers verantwoordelijk voor de gevolgen van zijn daad. Hij zegt psychische problemen te ondervinden omdat het bedrijf er niet in was geslaagd om de juiste waarschuwingen op het product te plaatsen. Daarom vraagt hij de rechtbank nu om Nike te verplichten zulke labels op hun potentieel gevaarlijke schoenen te plaatsen.

De aanklacht wordt nu aan de advocaten van Nike overgedragen, die dan de mogelijkheid zullen krijgen om een antwoord te formuleren. Waarschijnlijk zullen ze bij het bedrijf niet meteen wakker liggen van de schadeclaim.

Gesponsorde artikelen