Nike en EA bezorgd over “verontrustende” aantijgingen Ronaldo, Portugese bondscoach laat hem aan de kant

Nike en EA bezorgd over “verontrustende” aantijgingen Ronaldo, Portugese bondscoach laat hem aan de kant

Twee van de grootste sponsors van de Portugese stervoetballer Ronaldo hebben hun zorgen geuit over de beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van Cristiano Ronaldo. De 33-jarige aanvaller van Juventus wordt verdacht van de verkrachting van de Amerikaanse Kathryn Mayorga. Ronaldo is door de Portugese bondscoach Fernando Santos ook buiten de selectie gelaten voor de komende interlands.

Ronaldo is door de Portugese bondscoach Fernando Santos buiten de selectie gelaten voor de interlands met Polen (11 oktober) en Schotland (14 oktober). Het duel met Polen is een duel in de Nations League, de wedstrijd tegen Schotland is een oefeninterland. Op de website van de Portugese bond wordt geen toelichting gegeven.

Nike, dat in 2016 een “contract voor het leven” afsloot met de topvoetballer ter waarde van zo’n 1 miljard dollar, laat ondertussen weten “diep bezorgd te zijn over de verontrustende aantijgingen en we zullen de situatie nauwlettend in de gaten blijven houden”. Nike werkt al sinds 2003 met Ronaldo samen.

Ook Electronic Arts, de maker van het videospel FIFA, zegt bezorgd te zijn. Ronaldo stond de laatste twee edities van de FIFA-serie op het hoesje. “We houden de situatie nauwlettend in de gaten, omdat we verwachten dat coveratleten en ambassadeurs zichzelf gedragen op een manier die overeenkomt met de waarden van EA”, laat het bedrijf weten.

Geen verjaring

De 33-jarige aanvaller van Juventus wordt verdacht van de verkrachting van de Amerikaanse Kathryn Mayorga. De politie in Las Vegas maakte maandag bekend dat het onderzoek daarnaar is heropend.

Volgens het strafwetboek van Nevada kan een aanranding; als die op tijd door de politie is gedocumenteerd, niet verjaren als strafbaar feit.

Ronaldo zou de Amerikaanse Kathryn Mayorga (34) op 12 juni 2009 in kamer 57306 van het Palms Hotel in Las Vegas brutaal hebben verkracht. In het interview met Der Spiegel zegt de vrouw dat hij haar 375.000 dollar betaalde om de zaak te regelen en dat als onderdeel daarvan moest Mayorga haar mond houden over het “incident”.

Geheimhoudingsovereenkomst

Nu, negen jaar later, voelt Mayorga zich niet langer gebonden door de geheimhoudingsovereenkomst. In Der Spiegel spreekt ze uitgebreid over haar redenen om nu openbaar te gaan, vertelt ze over hoe ze Ronaldo heeft leren kennen, hoe hij haar naar verluidt heeft verkracht, hoe de gerechtelijke deal tot stand kwam en hoe ze nog steeds lijdt onder de gevolgen van die nacht in 2009.

Gesponsorde artikelen