Left Right
scrollTop top

Niks anti-terrorisme-oefening: Russen trainden in september in werkelijkheid voor invasie Europa


Niks anti-terrorisme-oefening: Russen trainden in september in werkelijkheid voor invasie Europa

Een snelle invasie van de Baltische landen, gevolgd door een campagne tegen onder meer Duitsland en Nederland: dat is wat 100.000 Russische soldaten in september oefenden. Het Kremlin beweerde dat het om een anti-terrorisme-oefening ging, maar het was al vreemd dat er geen Westerse waarnemers waren toegelaten.

Wat ze bij de NAVO ook al erg ongerust maakte in september, was dat er werd getraind in Wit-Rusland en in het uiterste westen van Rusland, vlak bij de grens met Estland en Litouwen. Bij operatie Zapad (“Westen”) zou “een volwaardige conventionele oorlog tegen de NAVO in Europa” zijn nagespeeld met grote aantallen tanks en vliegtuigen. Behalve NAVO-landen zouden ook de neutrale landen Zweden en Finland doelwit zijn in zo’n oorlog, omdat Moskou ervan uitgaat dat die de NAVO zullen helpen als het tot een gewapende strijd komt.

In plaats van een anti-terreur-oefening werd dus een offensief tegen de NAVO gesimuleerd. De Duitse krant Bild heeft dat vernomen van twee bronnen binnen westerse inlichtingendiensten.

De Russen richtten zich in eerste instantie op de Baltische landen, omdat die in hun ogen het makkelijkst te veroveren zijn. Het doel zou zijn om daar havens en vliegvelden in te nemen en zo hulp uit andere NAVO-landen onmogelijk te maken. Dat zouden de Russen doen door de zogenaamde Suwalki-gap af te sluiten: iets wat erg snel zou moeten gebeuren om Polen en NAVO-versterkingen uit Litouwen af te snijden.

En dat is precies wat de Russen oefenden: het creëren van een 40 kilometer lange landbrug tussen Polen en Litouwen.

Luchtaanvallen tot in Nederland

Als vervolg daarop voerde de Russische luchtmacht denkbeeldige aanvallen uit op West-Europese doelen, waarbij de Duitse en Deense kust werden benaderd vanaf de Oostzee en de Noordzee.

Ook Zweden, Finland en Polen kwamen in het vizier van de gevechtsvliegtuigen die aan de oefening deelnamen. Met de luchtaanvallen, schrijft Bild, wilden de Russen vitale doelen als havens en energiecentrales platleggen om zo de betreffende landen “in shock” te brengen en te voorkomen dat de NAVO-lidstaten doen wat ze volgens het NAVO-handvest moeten doen: het terugveroveren van de Baltische landen op Rusland.

Uit de bronnen bleek dat strategische Tu-95-bommenwerpers oefenden dat ze doelwitten, tot aan de Nederlandse kust toe dus, bestookten met raketten en kruisraketten. Vooral Duitse marinebases aan de Oostzee en de Noordzee zouden geviseerd zijn.

Waarnemers omzeil je zo

Dat er zo’n 100.000 militairen bij de oefening betrokken zijn geweest, zoals Bild schrijft, heeft Rusland uitdrukkelijk tegengesproken. Het aantal deelnemers bleef volgens officiële cijfers juist net onder de 13.000. Boven dat aantal zouden de Russen verplicht zijn geweest om internationale waarnemers toe te laten, die overal toegang hebben en met alle betrokkenen kunnen praten. Dat wilde Rusland kennelijk vermijden.

Westerse inlichtingendiensten zijn er behoorlijk zeker van dat de oefening wel degelijk als scenario een verrassingsinvasie had: in een scenario waarin er al oorlog zou zijn tussen Rusland en het Westen, zouden de Russen immers ook vanuit het Oosten moeten aanvallen en/of verdedigen.

Westerse spionagesatellieten namen ook verdachte activiteiten waar in de regio Moermansk en op het schiereiland Kola, grenzend aan Finland en Noorwegen. Dat zou duiden op een scenario waarbij de Russen ook snel zouden willen doorstoten via Noord-Finland en Noorwegen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443
Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown Icon
12:50

Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown

Duitsland heeft Berchtesgadener Land, een regio in Beieren, in lockdown geplaatst. In de regio werden er de afgelopen week 272,8 nieuwe besmettingen per 100.000...