Nintendo geef toe aan lokroep: games komen ook naar andere platformen

Nintendo geef toe aan lokroep: games komen ook naar andere platformen

Nintendo heeft lang kunnen weerstaan aan de populariteit van games op smartphones en tablets, maar de Japanse gamemaker geeft nu toch toe. Er werd een grootschalige samenwerking aangegaan met gamebouwer DeNA, die smartphonegames met Nintendo-personages moet gaan bouwen.

Het gaat al even wat minder met Nintendo. De Japanse gamemaker heeft de populariteit van de Wii niet kunnen doortrekken naar de Wii U, de console die zeker na de lancering van de PlayStation 4 en Xbox One op de achtergrond is verdwenen. Daardoor blijven de inkomsten achterwege, zelfs ondanks de sterke game line-up van vorig jaar.

Eigen platformen

Qua handheld gaming staat Nintendo echter nog een stapje voor op de concurrentie dankzij de 3DS, maar op de snelgroeiende smartphonemarkt is er nog geen Nintendo-game te bespeuren. Het Japanse gamebedrijf heeft dan ook altijd eraan vastgehouden om enkel games op eigen platformen uit te brengen, maar daar komt nu dus verandering in.

Nintendo zal samen met DeNA, een ander Japans bedrijf, smartphonegames met Nintendo-personages maken. Dat zullen volgens het bedrijf geen rechtstreekse ports van bestaande games worden, maar wel volledig nieuwe games met functionaliteit op maat van mobiele toestellen met aanraakschermen. “Dat is nodig om de kwaliteit die gamers van Nintendo-games verwachten te verzekeren”, schrijft DeNA in een mededeling.

Nieuwe console

Voorlopig gaat het dus enkel om een uitbreiding van het gamma naar games voor smartphones en tablets. Op de concurrerende gameconsoles PlayStation en Xbox zullen de populaire Nintendo-games nog niet te vinden zijn. Daarvoor heeft het bedrijf nog te veel vertrouwen in de eigen hardware. Maar de populariteit van de Wii U blijft traag groeien, en de adoptie van de consoles is pakken en pakken trager dan zowel voorganger Wii als de nieuwe consoles van Sony en Microsoft.

En dus denkt Nintendo al volop aan een nieuwe console. Tijdens de persconferentie zei topman Satoru Iwata dat zijn bedrijf aan een nieuwe gameconsole met codenaam NX werkt. Het gaat volgens hem niet om een krachtigere evolutie van de Wii U, maar om “een compleet nieuw concept”. Iwata wilde nog niet meer details geven, die zouden pas volgend jaar volgen. Het lijkt er dus op dat we die nieuwe gameconsole van Nintendo pas in 2017 op de markt zal komen.

Gesponsorde artikelen