Nintendo heeft een spin-off op Super Mario gemaakt en het is een schot in de roos

Nintendo heeft een spin-off op Super Mario gemaakt en het is een schot in de roos

Het is al een tijdje de mode op televisie: als je niet genoeg kunt krijgen van een straffe serie, dan maken we na de laatste aflevering een spin-off, een nieuwe serie rond één van de populairste personages. Breaking Bad heeft Better Call Saul, Friends werd vervolgd door Joey,… En waarom zou je dat niet met een game kunnen doen? Niet dat Super Mario voor Nintendo afgesloten is, maar één van de leukste onderdelen van het vorige spel gaat nu solo.

Doorgaans is zo’n spin-off van een tv-serie geen hit, of toch zeker niet zo succesvol als het origineel. Ik begon dan ook zonder al te grote verwachtingen aan Captain Toad: Treasure Tracker. In Super Mario 3D World, dat inmiddels ook alweer z’n eerste verjaardag achter de rug heeft, moesten we soms met Toad aan de slag om puzzels op te lossen. Dat waren eigenlijk extra’s tussen de levels door. Ik vond het destijds een beetje spijtig dat er niet meer puzzels met Toad in het spel verwerkt waren. Als beloning voor het uitspelen van het spel hadden ze gerust nog meer avonturen met Toad op ons af mogen vuren.

Lord of The Rings

En nu zijn mijn gebeden dus verhoord en heeft Nintendo een apart spel rond Captain Toad gemaakt. Voor wie het niet (meer) kent, het concept is doodeenvoudig: je begint te spelen op een soort 3D-platform dat je met de stick in alle richtingen kunt draaien. Op die manier kan je achter iedere hoek gluren om verborgen schatten te ontdekken of gewoon om valstrikken en vijanden te spotten op de weg die je met Toad moet afleggen. In deze nieuwe versie heb je niet alleen tot doel een ster (de schat) te vinden, maar ook drie objecten die op een diamant lijken. Onderweg liggen nog tal van ringen verstopt – je zit immers nog altijd in de wereld van Super Mario, de virtuele Lord of the Rings uit de jaren 80 en 90.

Na enkele minuten heb ik mijn eerste level al helemaal achter de rug. De moeilijkheidsgraad zou soms iets hoger mogen liggen, maar niet vergeten dat Nintendo natuurlijk familiespellen maakt die iedereen thuis moet kunnen spelen. Om het toch nog wat moeilijker te maken, verschijnt na de voltooiing van iedere level een extra opdracht. Schakel bijvoorbeeld alle vijanden uit – perfectie vereist, want veel wapens heb je niet. Zorg dat geen enkele vijand je ziet. Vind de gouden paddenstoel. Verzamel 50 ringen. En zo kan ik nog wel even doorgaan, want de opdrachten zijn heel gevarieerd en veel uitdagender dan de opdracht om de schat te vinden.

Waarom niet op 3DS?

Eerlijk gezegd, toen ik hoorde dat Nintendo dit spel ging maken, had ik eigenlijk een game voor de 3DS verwacht. De hele omschrijving tot hiertoe lijkt toch het perfecte recept voor de handheld van Nintendo. En toch is Captain Toad op de Wii U verschenen. Op die manier kunnen we het touchscreen van onze controller nog eens af en toe inzetten, want in Captain Toad moet je al eens platformen laten bewegen om verder te kunnen spelen. Al heb ik mezelf er meermaals op betrapt dat ik vijf minuten later nog steeds naar het scherm van mijn controller zit te staren, en dus niet naar het televisiescherm.

En zo blijft het nut van die reusachtige controller ook in deze game een mysterie. Eigenlijk is dit vooral een sterke 3DS-game die je op televisie kunt spelen. Maar zet dat tv-scherm gerust uit, zodat je ouders, zus, broer of lief naar iets anders kunnen kijken. De kwaliteit van dat kleine schermpje is zo goed dat het je geen moment gaat storen.

Conclusie: 8/10

Het doel van een spin-off is in de eerste plaats te entertainen en liefhebbers van het origineel van een leuk extraatje te voorzien. Daar is Nintendo met Captain Toad: Treasure Tracker met glans in geslaagd. Deze game toont hoe eenvoudig het kan zijn om een breed publiek te plezieren. Van ons mag er zeker nog een vervolg op Captain Toad komen, desnoods op 3DS deze keer. Het ziet ernaar uit dat Nintendo-familie rond Super Mario en co weer een succestitel rijker is

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Gesponsorde artikelen