Nintendo slaat deze kerst raak met Super Smash Bros voor Wii U: de ultieme Smash-game is een feit

Nintendo slaat deze kerst raak met Super Smash Bros voor Wii U: de ultieme Smash-game is een feit

Hier zijn we weer. Enkele weken na het reviewen van Super Smash Bros voor 3DS is de grote broer van Nintendo aan de beurt. En hoewel veel dingen herkenbaar zijn uit de game van vorige maand, hebben de makers in hun versie voor Wii U hun best gedaan om de perfectie te benaderen. En ze zitten er echt heel dichtbij.

Beter: dat is het woordje dat Super Smash Bros voor Wii U het best omschrijft. Alles is gewoon beter dan vroeger. Dit spel houdt ook totaal geen rekening met wat we van een klassieke vechtgame zouden verwachten. Super Smash Bros heeft een eigen dimensie gecreëerd en bouwt daar in de nieuwe game voor Wii U aardig aan voort. Wat de games bijvoorbeeld leuk maakt, is het feit dat je niet afhankelijk bent van een uitputtelijke gezondheidsmeter waarna je tegen het canvas gaat. Je moet je tegenstander met tal van speciale bewegingen gewoon van het scherm slaan.

En dat maakt het spel uniek, want je kan iemand nu eenmaal niet zomaar wegslaan. Iedereen kan met een speciale sprong gewoon weer op het strijdtoneel springen, zodat je weer opnieuw moet beginnen. Brute kracht en beuken zonder nadenken helpen je zelden verder. Met de nodige sluwheid kan je je tegenstander in de val lokken. Al geven we toe dat het soms heel verleidelijk is om er gewoon flink tegenaan te gaan en te zien wat er gebeurt. Wat deze game aangenaam maakt is dat je als minder ervaren speler veel langer stand kunt houden dan vroeger en dat ervaren spelers uiteindelijk toch gewoon kunnen blijven domineren.

Zoveel te doen

Met 49 verschillende vechters heb je heel wat keuze. En bovendien reageert iedere figuur anders, zodat het echt de moeite loont om ze stuk voor stuk te leren kennen. En waar je op de 3DS op zoek gaat naar de figuur waarmee je het best kunt vechten, kan je op Wii U veel gemakkelijker je weg met zowat ieder personage vinden.

Er zitten ook weer enorm veel opties in Super Smash Bros. Tal van minigames en uitdagingen bieden voor ieder wat wils. Bovendien ga je ook echt beter worden van het uitspelen van deze zijmissies. Je leert de verschillende personages en de mogelijkheden van de besturing beter kennen. Want zoals al gezegd: als je Super Smash Bros echt onder de knie wil krijgen, dan komt er veel meer bij kijken dan enkel zo veel mogelijk raak slaan.

Chaos, we love it!

Ook de decors variëren genoeg om een gevecht spannend te maken. Schrik niet wanneer de vloer plots onder je voeten wegschuift. Op die manier blijven de multiplayerwedstrijden ook erg aangenaam en afwisselend. Het is zo’n typische Nintendo-game die zelfs na tientallen uren spelen nog steeds niet gaat vervelen. Iets waar het Japanse bedrijf een patent op heeft natuurlijk. Je krijgt gewoon zelden het gevoel dat je voor je geld in het zak bent gezet.

Mogen we toch even een klein beetje kritiek geven? Dan klagen we over het feit dat we soms gewoon uit een wedstrijd vlogen omdat de internetverbinding het liet afweten. Heb je een sterke verbinding, dan zal er geen probleem zijn. Maar zit je met een draadloze verbinding waar nog toestellen op zijn aangesloten, dan loop je wel het risico dat je een wedstrijd moet staken. Misschien is dit een persoonlijk probleem, maar aangezien we bij andere online games zelden problemen ondervinden, moet het toch iets met Super Smash Bros te maken hebben.

Amiibo’s

In het kader van dit spel komt Nintendo ook met iets nieuws op de proppen: de Amiibo’s. Dat zijn figuurtjes die heel erg doen denken aan de Skywalkers die momenteel erg populair zijn. Alleen heb je dit keer geen apart platform nodig om ze als een soort sleutel op te laden. Blijkbaar is dat gewoon een optie van de Wii U-controller die velen onder ons nog niet kenden. Je plaatst het figuurtje gewoon even op het symbool op de controller en meteen zie je vanalles gebeuren op je scherm. Het is een manier om je vechter nog te verbeteren en aan te passen. Door tegen andere figuren en Amiibo’s te vechten gaat je figuur ervaring opdoen. En je kan je vechter zo overal meenemen en opladen.

De Amiibo’s werken trouwens ook bij andere games die de figuren ondersteunen. Bij Mario Kart 8 ga je bijvoorbeeld een speciaal pak kunnen ontgrendelen. Maar in geen enkele game hebben ze meer invloed dan in Super Smash Bros. Zit je dus thuis al met een leger Amiibo’s, dan heb je nog een extra reden om Super Smash Bros voor Wii U zeker in huis te halen.

Conclusie: 9/10

Super Smash Bros zit er boenk op! Het is zonder enige twijfel één van de beste games die Nintendo voor de Wii U gemaakt heeft. Persoonlijk plaatsen we deze game nog net onder Mario Kart 8, maar we vermoeden dat de echte fans van de Smash Bros-games hier letterlijk van uit hun dak zullen gaan. De mogelijkheden lijken ook zo eindeloos dat Nintendo met deze game één van de toppers van het najaar neerzet. Laat dat een goed voornemen naar 2015 zijn voor het bedrijf, want wat er voor volgend jaar op de agenda staat, kan ons eveneens heel erg smaken. Misschien is dit het begin van een welgekomen topjaar voor Nintendo?

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Gesponsorde artikelen