Nintendo verrast Zelda-fans met een heerlijke spin-off: zo zag je Link nog nooit

Nintendo verrast Zelda-fans met een heerlijke spin-off: zo zag je Link nog nooit

Vol ongeduld wachten we op de Zelda-game die mogelijk volgend jaar voor Wii U zal verschijnen. Maar fans van de succesreeks van Nintendo hoeven niet eens zolang te wachten om samen met Link het zwaard tegen het kwaad in Hyrule nog eens te mogen opnemen. ‘Hyrule Warriors’ is een heerlijke en verrassende spin-off van de reeks.

Wanneer de intussen legendarische muziek van Zelda door de luidsprekers van de tv begint te knallen, kan ik niet anders dan toch even denken aan de pas overleden acteur Robin Williams. Iedereen die met zijn films is opgegroeid of gewoon ooit tranen heeft gelachen met Mrs. Doubtfire was toch even niet goed van het nieuws over zijn zelfmoord. Williams was ook zowat de allergrootste fan ter wereld van de Zelda-games. Het ging zelfs zo ver dat hij zijn dochter naar prinses Zelda noemde. Het spel is dus ook zijn bekendste fan verloren.

Zonder twijfel had Williams deze spin-off van de reeks zeker wel kunnen smaken. Fans van het eerste uur zullen doorheen de game tal van personages, vijanden en werelden uit de vorige Zelda-games herkennen. Verwacht je zeker niet aan het concept dat je al kent uit die voorgangers, want Hyrule Warriors is echt iets helemaal anders. Nintendo werkte hiervoor samen met Koei Tecmo, misschien bekend van de Dynasty Warriors-reeks. Link staat er in het spel dan ook niet alleen voor, maar voert mee de troepen van Hyrule aan in de strijd tegen de vijand.

Best of Zelda

De bekende locaties uit de Zelda-games veranderen zo in de setting van een haast Middeleeuws slagveld. Vanuit je basiskamp zet je de aanval in en probeer je zoveel mogelijk tussenliggende kampen op de vijand te veroveren. Zo ruk je op in de richting van het basiskamp van die vijand, waar je een strijd wacht tegen de aanvoerder van de vijandelijke troepen. Die figuren zijn doorgaans eindbazen waar je ooit tegen moest vechten in de vorige games. Zo mag je het gevecht tegen dat indrukwekkende monster ‘The Imprisoned’ uit Skyward Sword nog eens overdoen.

Heeft deze Zelda-game dan een eigen verhaal? Uiteraard vormt het bekende recept een rode draad doorheen de game: prinses Zelda wordt ontvoerd en de toekomst van Hyrule staat op het spel. Maar ook inhoudelijk krijg je te maken met een soort ‘best of’ van de voorgaande titels. Je leger bestaat dan ook uit meer figuren dan Link. Je kan bijvoorbeeld met Darunia, de leider van de Gorons, spelen. Impa is er ook bij en zelfs prinses Zelda behoort tot de mogelijkheden. De meeste personages hebben bepaalde vaardigheden die groeien door te vorderen in het spel. Je kan ze vrijkopen met de rupies die je verzamelt.

Spectaculair

Link en co vechten trouwens als nooit tevoren. Niet dat we ooit te klagen hadden over de gameplay in de klassieke games, integendeel zelfs, maar in Hyrule Warriors loopt het allemaal iets vlotter en spectaculairder. Met een paar slagen van je zwaard heb je soms in enkele seconden tot dertig vijanden uitgeschakeld. Dat zal straks in een nieuwe titel natuurlijk weer helemaal anders zijn, maar vermoedelijk gaat Nintendo uit dit probeersel toch heel wat lessen trekken om de officiële gamereeks nog te verbeteren.

Het is overigens niet omdat het een spin-off is dat je op enkele uurtjes helemaal klaar bent. Zelda-games staan erom bekend vrij lang te duren en heel veel extra mogelijkheden te bieden. Naast het hoofdverhaal is er daarom een extra avonturenbord voorzien waar je missies in dezelfde stijl als in de rest van het spel tot een goed einde moet brengen. In ruil vorder je op de kaart en speel je extra vaardigheden en mogelijkheden vrij.

Conclusie: 9/10

Het is lang niet slecht om door het leven te gaan met de naam Zelda, een mooie erfenis die Robin Williams aan zijn dochter gegeven heeft. Hyrule Warriors is iets helemaal anders dan we gewend zijn van de Zelda-games en toch voelt het al gauw heel herkenbaar en vertrouwd aan. Als dit spel de basis vormt voor een nog betere game die hopelijk zo snel mogelijk verschijnt, dan gaan we de volgende keer misschien wel een perfecte score moeten bovenhalen. Neem het aan van een Zelda-fan van het eerste uur: deze game mag niet in je collectie ontbreken.

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Gesponsorde artikelen