Nobelprijs voor de Vrede-winnares liegt weer: platbranden van dorpen Rohingya en etnische zuivering gaan gewoon door

Nobelprijs voor de Vrede-winnares liegt weer: platbranden van dorpen Rohingya en etnische zuivering gaan gewoon door

Aung San Suu Kyi, de leider van Myanmar zei eerder deze week in het parlement dat de militaire acties tegen de Rohingya voorbij waren. Maar weer blijkt de vrouw die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg te liegen over de etnische zuiveringen die het leger pleegt op de islamitische minderheid in het land. Want Rohingya-dorpen in Myanmar worden nog steeds platgebrand, en satellietfoto’s bewijzen dat.

Suu Kyi zei deze week dat de Rohingya rustig kunnen terugkeren als ze willen. Amnesty International komt met nieuwe satellietfoto’s en video’s die zijn gemaakt van de deelstaat Rakhine. “Dit vernietigende bewijs vanaf de grond en uit de ruimte weerspreekt Suu Kyi’s beweringen”, zegt Amnesty.

“Rohingya-huizen en -dorpen blijven branden. De bewoners moeten niet alleen worden verjaagd, blijkbaar moet er ook voor worden gezorgd dat ze geen huizen meer hebben om naar terug te keren.”

De afgelopen weken zijn zo’n 430.000 mensen uit Myanmar naar buurland Bangladesh gevlucht, vanwege de etnische zuiveringen die in Rakhine plaatsvinden. Het geweld barstte los nadat Rohingya-rebellen eind augustus legerposten hadden aangevallen.

De Rohingya zijn een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. Ze leven vooral in de arme deelstaat Rakhine.

Leugen

Eerder deze week verdedigde Aung San Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede won, het beleid van haar regering en zei dat het leger al twee weken geen acties tegen de Rohingya uitvoert. Ze zei dat de meeste dorpen van de Rohingya nog intact zijn en begrijpt niet waarom nog steeds leden van de moslimminderheid vertrekken.

De Myanmarese leider zei dat alle Rohingya veilig kunnen terugkeren naar hun land. Maar ze moeten dan wel door een verificatieproces en dat wordt voor de meeste vluchtelingen lastig. Het betekent dat ze een identiteitsbewijs moeten laten zien om weer Myanmar binnen te komen, maar die zijn voor hun vertrek ingenomen.

Gesponsorde artikelen