Nobelprijs voor Literatuur gaat naar … Bob Dylan!

Nobelprijs voor Literatuur gaat naar … Bob Dylan!

Eén grote verrassing tijdens de uitreiking van de Nobelprijzen dit jaar: de prijs voor literatuur gaat naar … muzikant Bob Dylan. De jury uit Oslo lauwert de Amerikaanse singer-songwriter en artiest omdat hij “de Engelstalige liedtraditie met nieuwe dichterlijke expressiemogelijkheden heeft uitgebreid.” Da’s een grote stap van Wit-Russische onderzoeksjournaliste Svetlana Akesjivetsj, die de prijs vorig jaar mee naar huis nam.  

Voor de Nobelprijs bestaat geen shortlist, dus het is altijd een beetje verrassend om te zien aan wie de jury elk jaar een oeuvrerpijs uitreikt. Maar dit jaar hebben ze zichzelf in Oslo overtroffen: de Nobelprijs voor literatuur gaat naar Bob Dylan, het Amerikaanse muziekicoon. De jury reikt die prijs aan hem uit omdat hij “de Engelstalige liedtraditie met nieuwe dichterlijke expressiemogelijkheden heeft uitgebreid.”

Voor veel muziekliefhebbers Was het duidelijk dat als er ooit een songwriter de Nobelprijs moest krijgen, het Dylan zou zijn geweest. Dat de man de prijs nu effectief krijgt, is dus niet geheel onverwacht, maar waarschijnlijk toch een slag in het gezicht voor topkandidaten Haruki Murakami en Philip Roth. Tegelijk zou de erkenning van Dylan de prijs wat meer kunnen opentrekken en nieuwe wind blazen in een prijs waarvan sommigen de relevantie in vraag begonnen te stellen.

Bob Dylan, die eigenlijk Robert Zimmerman heet, wordt beschouwd als één van de grootste songschrijvers uit de VS in de twintigste eeuw. Hij heeft een énorme discografie, maar is waarschijnlijk het bekendst voor de nummers Like A Rolling Stone of Hey Mr. Tambourine Man. Hij heeft nog niet gereageerd op de prijs.

Hier nog eens Like A Rolling Stone … Nobelprijswaardig?

Gesponsorde artikelen