Nog amper 40% van de Catalanen wil een onafhankelijke staat

Nog amper 40% van de Catalanen wil een onafhankelijke staat

In januari toonde 40,8% van de Catalanen zich nog voorstander van een onafhankelijke Catalaanse staat. Drie maanden eerder was dat nog 48,7% geweest, een daling van 20%, dus. Het aantal Catalanen dat zich tegen onafhankelijkheid verzet is in dezelfde tijdspanne exponentieel gestegen van 43,6% in oktober tot 53,9% vandaag.

De steun voor onafhankelijkheid in de Spaanse deelstaat Catalonië is de voorbije 3 maanden dus fel afgezwakt. Dat blijkt uit cijfers van het Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), het centrum voor opiniepeilingen van de Generalitat de Catalunya.

De nationalistische partijen hebben bij de verkiezingen van 21 december vorig jaar in Catalonië 48% van de stemmen behaald. Het is opvallend dat het nationalisme in Catalonië zich de voorbije twee decennia nooit verder heeft kunnen uitbreiden dan die 48%.

Artur Mas

Het onafhankelijkheidsproces krijgt hiermee een nieuwe klap te verwerken. Nadat ex-minister-president Artur Más, de man die het ‘procès’ van onafhankelijkheid jaren geleden in gang zette, eerder deze week had verklaard ‘dat iedereen wist’ dat de onafhankelijkheidsverklaring die Puigdemont na de illegale volksraadpleging van 1 oktober aflegde, ‘symbolisch’ was.

De Catalaanse leiders beginnen nu aan den lijve te ondervinden dat ze te haastig en slordig tewerk zijn gegaan. Voornamelijk omdat zich binnen de separatistische regeringspartijen een pensée unique had geïnstalleerd en dat de Catalaanse leiders dachten dat iedereen net als zij dacht.

Gesponsorde artikelen