Nog een conflict erbij: China “is het beu” en stuurt soldaten naar grens India

China stuurt extra soldaten naar een gebied in het Himalaya-gebergte. Het Chinese  ministerie van Defensie zegt dat het “lang genoeg zijn goede wil getoond” in een conflict met India over grondgebied tussen de Indiase deelstaat Sikkim en Tibet. De plek was in 1967 al het toneel van hevige gevechten tussen China en India.

Nathu La is een bekende bergpas in de Himalaya. Hij ligt op de grens van de Indiase deelstaat Sikkim en Tibetaanse Autonome Regio in China. De pas ligt op de eeuwenoude Zijderoute. Nathu La werd in 1962 tijdens de Sino-Indiase oorlog gesloten, en in 2006 heropend.

De spanningen in het gebied hoog in de bergen lopen geregeld op. China beschuldigt Indiase grenswachten ervan dat ze op Chinees grondgebied zijn neergestreken. Ze bemoeilijken werkzaamheden aan een weg bij de Nathu La grensovergang, zegt de Chinese regering.

4.420 meter

De grensovergang ligt op 4.420 meter hoogte in het Himalaya-gebergte. China verbood pelgrims al eerder om de grensovergang nog langer te gebruiken. Indiase pelgrims reizen via Nathu La naar boeddhistische en hindoeïstische heiligdommen in Tibet.

Volgens het Chinese ministerie van Defensie vormt de actie van de grenswachten een “serieuze bedreiging” voor de vrede in het gebied.

India beschuldigt China dan weer van agressie: het zegt dat Chinese grenswachten in de afgelopen weken Sikkim binnen zijn getrokken om daar onder meer twee Indiase bunkers te vernielen.

Meer
Lees meer...