Nog een meter of twee erbij vandaag: populaire skigebieden in Alpen onbereikbaar nu

Nog een meter of twee erbij vandaag: populaire skigebieden in Alpen onbereikbaar nu

In tien dagen tijd is er op sommige plaatsen al meer dan 3 meter sneeuw gevallen in de Alpen en de chaos die dat veroorzaakt is nog niet voorbij want vandaag gaat het opnieuw flink sneeuwen. Op sommige plekken kan een meter verse sneeuw vallen. In de bergen kan dat zelfs twee meter zijn. 

Vanwege het gevaar voor lawines zijn veel belangrijke wegen afgesloten. Daardoor zijn sommige plaatsen onbereikbaar geworden, net als veel populaire skigebieden waaronder Ischl, Sölden, Lech en Zürs. Alleen al in de Oostenrijkse deelstaat Salzburg zijn zo’n 17.000 mensen ingesneeuwd en afgesloten van de buitenwereld. Ook de Fernpass, een belangrijke verbinding tussen Duitsland en Oostenrijk, is dicht.

In de wintersportplaats Balderschwang in het uiterste zuiden van Duitsland zitten duizenden inwoners en toeristen zondag vast. De enige weg naar het dorp in Beieren is afgesloten vanwege het gevaar voor lawines. De gestrande mensen hoeven voorlopig niet te worden geëvacueerd.

Opnieuw doden

Afgelopen weekend vielen in de Alpen opnieuw vijf doden. In Frankrijk kwamen twee pistewerkers om toen er iets misging bij een poging om met een explosief een lawine te veroorzaken. In de Oostenrijkse plaats Lech zijn drie Duitsers overleden door een lawine. Een vierde wordt nog vermist. Vanwege de hevige sneeuwval is het zoeken gestaakt. Volgens de Oostenrijkse politie zijn de slachtoffers mannen van 57, 36 en 32 jaar oud. Ze kwamen uit het zuiden van Duitsland. De vermiste is 28 jaar oud. De vier waren met elkaar bevriend en samen aan het skiën. De skiërs zijn waarschijnlijk over een afgesloten piste gegaan en daar meegesleurd door een lawine. Daar mocht niet meer worden geskied vanwege het lawinegevaar. Andere pistes in het gebied waren wel geopend.

Daken

Ondertussen zijn honderden hulpverleners al dagen bezig met het sneeuwvrij maken van daken. In de Duitse deelstaat Beieren, waar de noodtoestand is uitgeroepen, zijn vijfhonderd extra agenten naar het gebied gestuurd waar de sneeuwval het dagelijks leven heeft lamgelegd. De noodtoestand duurt zeker nog tot dinsdag. In totaal zijn meer dan vijfduizend agenten en militairen ingezet, voornamelijk om de dikke pakken sneeuw van daken te verwijderen en instorting te voorkomen.

Doordat het in sommige gebieden ook regent, wordt de sneeuw op de daken zwaarder waardoor de kans dat het dak instort toeneemt. Verder begeven ook veel bomen het door het gewicht van de sneeuw. De autoriteiten raden daarom aan om zoveel mogelijk binnen te blijven.

Nu ook pak sneeuw voor zuidelijke Alpen

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer brengt vandaag een bezoek aan de Beierse Alpen. Hij wil de reddingswerkers en autoriteiten persoonlijk bedanken voor hun werk in de ondergesneeuwde gebieden. De Duitse minister van Defensie had gisteren al beloofd extra hulp te sturen naar plaatsen die getroffen zijn door de sneeuwchaos.

In delen van Oostenrijk geldt vandaag het hoogste waarschuwingsniveau voor lawinegevaar, code 5. Ook in Zwitserland is het hoogste waarschuwingsniveau afgegeven vanwege de sneeuwval en het lawinegevaar.

Naar verwachting valt in de komende dagen ook in de zuidelijke Alpen veel sneeuw. Rond de belangrijke Oostenrijks-Italiaanse Brenner-grenspas lijkt ook veel sneeuw te gaan vallen.

Gesponsorde artikelen